България, Водещи, Наше село, Общество, Тунджа

Испанец запълва дупките в българско село

dupkiselo2
„Откакто съм тук всичко е мизерия – дупки, кал, всичко е изоствено и занемарено“, оплаква се испанецът

От 12 години Оскар от Каталуния живее в село Завой, община Тунджа. Испанецът бързо научил езика и свикнал с него. Но не може да свикне с българската действителност.

„Откакто съм тук всичко е мизерия – дупки, кал, всичко е изоствено и занемарено, няма добро осветление, за цялото село има една лампа“, възмущава се Оскар.

За първи път идва в селото през 2005 г., заради любовта. Сега той е женен за българка и има дъщеря, съобщи телевизия Диана Ямбол.

Испанецът станал свидетел и на това как се прави ремонт по нашенски. От работата на ВиК останал изключително недоволен. Вместо да заличат дупките по улицата, на която живее Оскар, служителите немърливо ги запълнили и дори ги направили още по-големи. Затова той решава сам да предприеме нещо, за да заглади пътя. Взел керемиди и тухли и покрил трапищата с тях.

И това не е краят. Сблъскал се още едно премеждие – институциите. Чужденецът се оплакал на градоначалника на селото за ужасния път. Отговорът, който получил бил „Щом не ти харесва България защо не си отидеш у вас“. От своя страна кметът Румяна Тодорова заяви, че е правила многократни опити ул. „Панайот Хитов“ да бъде поне чакълирана. От община Тунджа получила уверение, че ще бъде цялостно ремонтирана само една улица тази година – ул.“Камчия“, която води към жп гарата.

Въпреки че това не е родината му, испанецът иска България да е добре устроена и поддържана държава. Той не може да проумее как българка не се интересува за собственото си място. Оскар дава за пример селата в Испания, които нямат нищо общо със ямболското Завой, а по-скоро приличат на Банско.

Коментари