Конкурс „Кмет на месеца“ за април на тема „Пролетно почистване“

Общини с население над 50 хиляди душиС настъпването на Първа пролет общината в Бургас стартира мащабна кампания по пролетно почистване. Екологичната инициатива обхваща кварталите на града и всички съставни селища на общината и включва почистване на зоните за обществено ползване, на дъждоприемните шахти, крайпътните терени, плажните ивици, събиране и изнасяне на строителни отпадъци. Кампанията предвижда и поставянето на първите 500 кафяви кофи за биоразградими (хранителни) отпадъци, които да обхванат заведенията за обществено хранене, големите магазини за хранителни стоки, пазарите и тържищата. Дейностите по пролетното почистване ще продължат до 31 май.

От края на март започна пролетното почистване на Видин, което ще продължи до 11 април, за да обхване целия град преди активния туристически сезон. Най-напред чистачите навлязоха в зелените площи, а след това започна събиране на отпадъци от свободните градски пространства. Видин е разделен на 6 района за почистването, което става по график.

Над 7 тона отпадъци бяха извозени след съвместно почистване на входната артерия на града в края на март. В почистването на местата с нерегламентирани сметища се включиха и лица, лишени от свобода от Врачанския затвор. Обхванати бяха бул. „Втори юни“, пътни участъци в района, както и зелени площи, паркове и градинки, спортен комплекс „Христо Ботев“.

В средата на март Кърджали започна почистването на нерегламентираните сметища в Кърджали и района на областния град. Дейностите на фирмата са в изпълнение на кметска заповед и по график. Често граждани, правещи ремонти в домовете си, изхвърлят строителните си отпадъци край отбивки на основни пътища, ниви, дерета или в речни корита. Това е един от проблемите, които най-често кърджалийци поставят на вниманието на общината.

Не на шега акцията по пролетното почистване в община Перник на 1-ви април премина успешно. В кампанията се включиха близо 150 служителите на общинската администрация, както и заместник-кметовете, които дадоха пример на своите съграждани. В рамките на кампанията бяха почистени коритото на река „Струма” в центъра на Перник и Централния гробищен парк.

Общини с население между 20 и 50 хиляди душиБотевград посрещна пролетта и Великден с нови указателни табели, с окастрени храсти и дървета, както и с чисти улици, като миенето им премина по график. Водоноските започнаха работа от улиците „Христо Ботев” и „Сан Стефано” и продължи със „Стамен Панчев” и „Александър Стамболийски”. Булевардите „3-ти март” и „България” останаха за финала на акцията. Наложи се служителите на общинското предприятие „Благоустройство и комунално състояние”, които отговарят за почистването, да призоват шофьорите да не пречат с паркирането си на графика на миене.

Парични награди за най-активните в кампанията по пролетното почистване, предвижда и тази година община Гоце Делчев. Акцията „Великден” е цяла седмица – от 6 до 13 април.

Кметството подсигури на всички желаещи да се включат в кампанията полиетиленови торби и ръкавици. По населени места хората бяха призовани да се обръщат към кметове и кметски наместници за снабдяване с необходимите вещи, както и за помощ при извозването на събраните отпадъци.

Акция „Чистота” в Нова Загора започна още през март, когато бяха отстранени наносите от кал в дъждоприемните шахти и отводнителната канализация. Премахнати бяха и нерегламентирани сметища на територията на общината. Преди великденските празници администрацията се зае и да обособи нови зелени пространства. Пролетното почистване продължава с миене на улиците.

Община Поморие избра тази година да помогне на пролетното почистване по домовете с акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, гуми, както и едрогабаритни отпадъци от бита (мебели и др.). Целта на инициативата е намаляване на количеството депонирани отпадъци и пестене на суровини и ресурси за осигуряване на чиста околна среда на нас и нашите деца. Предстои и основното почистване на самия град.

Община Самоков изготви мащабна програма за пролетно почистване, която започна с измиването улиците около черквите и в централната част на града. За дейностите бяха ангажирани лица по програмите за заетост, както и звено „Озеленяване

Общини с население под 20 хиляди душиПролетното почистване в Ардино продължава две седмици. Служители на общината метат и мият улиците. Целта е да се обхванат повече улици, за да не се замърсява въздуха. Предстои и зацветяване на града. Междувременно пък гражданите чистят междублоковите пространства.

Община Ивайловград традиционно провежда пролетно почистване от 1 до 10 април. И дава награди за гражданите, за да ги стимулира да излязат и почистят около жилището си и на обществените места в общината.

Всички желаещи да се включат получават полиетиленови чували и ръкавици. В почистването се включват граждани, училища, институциите, както и търговски обекти.

В Кнежа общината обяви специален ден за „Ден на пролетно почистване“. Съвместно с всички местни училища градската управа организира почистване на основни пътни артерии и улици, паркове, зелени площи и други обществени терени.

В инициативата се включват граждани и фирми, а общината подсигурява ръкавици и чували за смет.

Ежегодно през пролетта община Разлог организира почистване на града, като по традиция призовава и жителите да се включат. Общинската администрация осигурява транспорт за извозване на събраните отпадъци от почистените междублокови пространства, учреждения, училища и улици. А местните хора масово се впускат в уборката на населеното място.

Разлог ще закрие и местното общинско депо за неопасни отпадъци.

В община Созопол, както всяка година, много граждани се включват активно в почистването на плажовете. В пролетното почистване се включват и жителите на всички населени места в общината, които съсредоточават усилията си в районите за живеене.

От общината отчитат ежегодно намаляване на отпадъците на плажовете.