Конкурс „Кмет на месеца“ за март на тема „Паркове“

Работеща анкета – Февруари 2017:

Общини с население над 50 хиляди душиБлагоевградчани могат да избират между няколко парка. Най-големият „Бачиново“ привлича и много туристи, той е на 200 м от възрожденския квартал „Вароша“. В него има заведения, детски площадки, „Аквапарк- Благоевград“ и закрит басейн. В края на алеята се намира изкуствено езеро, което се пълни с вода от река Бистрица и с водни колела. През 2014 г. изцяло беше обновен друг парк в града „Ловен дом“ по проект „Красива България“. През 2015г. вандали потрошиха съоръжения и обекти в парк „Даме Груев“, което наложи монтирането на видеокамери.

Градският парк на Добрич „Св. Георги“ посреща посетители от 140 години. Началото е в далечната 1867 г., когато Белидието (общинският градски съвет) на Хаджи Оглу Пазарджик (днешния Добрич) отпуска 1380 гроша за закупуването на дървета. Градината е била на 15 дка, а от тогава са останали шестте ясена, които са обявени за защитени. През последните години общината успя със свои и европейски средства да модернизира парка, който вече е с площ 430 дка. Вече има условия за хората в неравностойно положение, енергоспестяващо осветление, зони за скейтборд, рок сцена, езеро, фитнес площадка за възрастни. Алеите вече са с нов асфалт, а има и велотрасета.

Младежкият парк в Русе пази някои от най-големите забележителности на града - „Вазата“, Розариума, Националния музей на транспортното движение. В средата на миналия век на мястото е имало стадион и ловна хижа, които са съборени при бомбардировки през Втората световна война.

Сегашният парк започва да се изгражда през 1953, когато младежки трудови колективи от фабриките и заводите на Русе засаждат над 30 000 дървета. В края на миналата година общината обяви обществена поръчка за реконструкция на парка, като се предвижда изграждането на на голяма детска площадка и фитнес площадки на открито.

Паркът в Ямбол беше обновен с европейски средства в периода 2010-2012 на стойност над 3 млн.лв. Детският кът в парка е уникален - разделен на четири зони според възрастта на малчуганите. Има розариум, водно огледало и няколко сгради с различно предназначение - спортна зала „Диана“, Морски клуб, административна сграда и Младежки дом. Площта му е почти 300 дка, а алейната мрежа е почти 7 000 кв.м.

При мащабния ремонт бяха поставени арт инсталациите на водно конче и пеперуда и нови скулптури. Беше възстановена и върната на старото си място в южната част на парка известната статуя „Голата маха“, която навремето е била любимо място за срещи.

Общини с население между 20 и 50 хиляди душиПарковете в Горна Оряховица са емблематични за жителите на града и всеки от тях има своята история. Парк „Никола Петров“ е кръстен на първия българин световен шампион по класическа борба през 1900 г. в Париж, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век“. По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица е издигнат негов паметник, който се намира в началото на парка. През 2013 г. е подменено осветлението в парка, а през 2016 са изградени дeтcкa плoщaдкa и фитнec нa oткpитo. Поставени са нови пейки и маса за шах и табла.

Парк „Никола Панайотов“ (бивш парк „Пролет“) се намира в един от най-големите в града – „Пролет“. По проект, реализиран с финансовата помощ на ОП „Регионално развитие“, беше извършена цялостна реконструкция на парка - изградени са нови паркови алеи, поставени са беседки, пейки, изградени са две детски площадки със съоръжения за игра. В парка са засадени дръвчета, оформени са цветни фигури. Монтирани са рампи за скейт борд, както и фитнес уреди на открито. До парка е изградена мултифункционална спортна площадка с комбинирано игрище за хандбал, мини футбол, баскетбол и волейбол. Средствата за изграждане на мултифункционалното игрище са по публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Емблематични за Горна Оряховица са парк „Градска градина“ и парк „Детски кът“. В първия ежегодно се провежда семейния спортно-екологичен празник „Фамилатлон“, както и единственият в България „Празник на горнооряховския суджук”. Парк „Детски кът“ предстои да бъде реконструиран в рамките на проект „Обновяване на градската среда“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

В Дупница е и един от най-новите паркове в страната - „Рила“, изграден през 2010 г. Той е разположен на площ от 280 дка, дължината му е 2 км, има 8 км каменни алеи. В парка има езеро с водни колела, футболно игрище, волейболно игрище, тенис кортове, баскетболно игрище, басейн с олимпийски размери, детски басейн, зоокът, театрални сцени, детски кът, барбекюта и фитнесуреди. Паркът е финансиран от програма ФАР в партньорство със сръбската Община Враня и е на стойност над 6 млн. евро.

В края на декември м.г. Община Монтана обяви мащабно обновяване на четири парка в града -„Калето“, „Огоста“, „Монтанезиум“ и централната градина. Парк „Монтанезиум“ с площ от 38 дка и изкуствено езеро ще бъде променен изцяло с 1,4 млн. лв.

826 8181 лв. са предвидени за промяната на централната градска градина, изградена през 30-те години на миналия век. Предвидено е рехабилитиране на алейната мрежа, поставяне на енергоспестяващо осветление, на видеонаблюдение, засаждане на нови дървесни видове, храсти, цветя, тревни площи. Ще бъдат поставени нови пейки, чешми, кошчета за отпадъци, рекламни пана. В „Огоста“ и „Монтанезиум“ ще бъде изградена и автоматична поливна система.

През 2015 г. пък общината изгради за по-малко от година нов парк - „Св. Дух“ по проект „Осигуряване на зелена и достъпна среда в град Монтана“, с над един милион лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“. Осветлението тук е енергоспестяващо, а средата достъпна за хора в неравностойно положение.

Историята на градския парк на Сандански „Свети Врач“ тръгва от командира на Втора българска армия ген. Георги Тодоров, който заедно с войниците си през 1916 – 1919 г. засажда първите фиданки от бял и черен бор и внесени от Италия кедър и софор. Паркът вече е с пощ 344 дка, на които има около 200 средиземноморски растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. През парка минава река Санданска Бистрица и над нея са провесени два люлеещи се дървени моста. Има детски кътове, множество малки водни басейни, както и голямо изкуствено езеро с водни колела. В сърцето на парка се намират Летният театър и стадионът на гр. Сандански.Последното обновление на парка е от 2013 г. Един от символите на парка в Сандански – водното колело бе заменено с ново, а близкият кът за отмора беше освежен. От община Сандански поставиха нови пейки и масичка за отдих и игра. През 2016 пък беше основно почистено езерото и ремонтирани постройките за птици.

Първият в страната парк, изграден на мястото на стари казарми, е в Севлиево. Няколко години след него подобен направиха и в Стара Загора. Знаменитите севлиевски казарми, построени на 130 дка през 1892 г. и използвани до 2000 г., вече са място за отдих. Министерството на отбраната ги дари на Общината през 2014, а през 2011 започна същинското строителство на парка. От 2016 в парка вече има и истински танк. Само за първия етап бяха отделени над 3 млн. лв. европейски и общински пари. През 2015 беше готова и напоителната система в парка.

Общини с население под 20 хиляди душиПарк „Здравец” в Берковица беше благоустроен през миналата година от общината със 150 000 лв. собствени средства. Направена беше детска площадка, като основната атракция бяха дървени пластики и 10 макети на забележителностите на града. След няколко вандалски прояви се наложи общината да осигури и видеонаблюдение, както и в другия градски парк „Св. Георги Победоносец“. Всеки месец местната власт организира прояви по почистване и поддържане на парковете.

Боровият парк във Вършец е вторият по големина изкуствен парк в България след Борисовата градина – това са 800 декара с борови насаждения и специално пренесени екзотични видове. По същото време – 30-те години на миналия век е изградена и Слънчевата градина, която е в центъра на града. Носи името си от формата на алеите – във вид на слънчеви лъчи, а алеите са каменни. През 2015 боровият парк пострада тежко от буря и за възстановяването общината трябваше да се справи с тежката задача по възстановяването му. Наложи се да се събират дори и дарения.

Екопаркът в Доспат се намира в местността „Келтепе” - над Спортна зала. Той вече е предпочитано място за разходки, отдих, развлечения, атракции на открито, както и за организиране на мероприятия, атракции и уроци на открито, и състезания за ученици на откритата сцена, фестивали. Общината работи и по идея за парк-музей в близост до екопарка, в който да бъдат представени построените чешми в региона, които са над 2000.

В миналото „Калето” е било наименованието на хълм, разположен над града. В най-високата му част е имало пост, който е следял за наближаване на кърджалии. Ако е забележел такива, постът е обявявал тревога и всички църкви са започвали да бият камбаните си. Това е бил сигнал еленчани възможно най-бързо да се отправят към Калето, за да се отбраняват срещу разбойниците. Днес парк „Калето” е зеленият оазис на град Елена. Паркът е разположен на територия от около 6000 кв.м. През месец октомври 2013 г. по проект, реализиран от община Елена паркът беше почистен и облагороден. Бяха засадени 50 декоративни вечнозелени храсти, десет кестена и десет каталпи. Поставиха се нови беседка, 15 пейки и 15 кошчета за отпадъци.

По проект „Създаване на отдих, спорт и туризъм в градовете Едирне и Елхово” в Елхово беше извършено благоустрояване на парковото и предпарковото пространство, което обхвана възстановяване на игрище за баскетбол, два тенис корта, едно игрище за футбол на малки врати и монтиране на кей за лодки на брега на река Тунджа за развитие на воден туризъм. Закупено бе оборудване за спортните площадки, лодки и екипировка за водни спортове. За подобряване на естетическия облик около игрищата и опазването на околната среда са засадени дръвчета и храсти.Има съоръжения, които има възможност да се ползват от деца с увреждания, както и фитнес на открито.