Водещи, Светът

Елизабет II на 91 – живот с диаманти и без паспорт (снимки)

Снимка: www.royal.uk
Снимка: www.royal.uk

Кралица Елизабет II празнува днес 91-ия си рожден ден. Тържественото събитие, както всяка година ще бъде отбелязано с 41 топовни гърмежа от „Хайд парк” и 62 от Кулата на Лондон. Най-дълго управляващият монарх в света, ще отпразнува рождения си ден два пъти – в семеен кръг и с официална церемония през юни.

Кралското семейство на Великобритания
Кралското семейство на Великобритания, Снимка: www.royal.uk

Кралица Елизабет наследява престола след смъртта на баща си Джордж VI през 1953 г., когато е на 25 години. През февруари тази година тя отпразнува своя сапфирен юбилей – 65 години на трона.

Кралицата дава начало на парламента, Снимка: www.royal.uk
Кралицата дава начало на парламента, Снимка: www.royal.uk

Кралицата е женеена за далечния си братовчед Филип Маунтбатън,  бивш принц Филип Гръцки, сега херцог на Единбург. Те имат четири деца – принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

Кралица Елизабет и съпругът й херцогът на Единбург, Снимка: www.royal.uk
Кралица Елизабет и съпругът й херцогът на Единбург, Снимка: www.royal.uk

Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Кралица Елизабет при посещение в Шотландия, Снимка: www.royal.uk
Кралица Елизабет при посещение в Шотландия, Снимка: www.royal.uk

Ето и няколко любопитни факта за британската кралица:

След Втората световна война, за да се впише в духа на икономиите, Елизабет II събирала купони за дрехи, с които след това платила сватбената си рокля.

Елизабет II има четири деца, осем внука и пет правнука.

По време на управлението си е направила над 256 официални посещения в 129 страни, но при нито едно от посещенията не е носела със себе си паспорт, защото не притежава такъв.

Елизабет II няма шофьорска книжка и не е задължена да регистрира автомобилите, които притежава.

Кралицата има огромна колекция от бижута, сред които е най-големият розов диамант в света.

Кралицата е запален фотограф и обича да снима семейството си. Друго нейно хоби е ездата. Притежава 25 коня

Британската корона, която тя представлява, има номинално около 22.8 млрд. британски лири (31.2 млрд. евро) под формата на инвестиции, кралски имоти и в съкровищницата.

Технически тя е и собственик на всички китове, делфини и други видове морски животни във водите около Великобритания. Също така Кралицата притежава лебедите, които плават по река Темза.

Кралицата е учила механика, това не го знаехте, нали!

Коментари