Водещи, Светът

Лидери в автомобилостроенето в Европа с планове за България

Стамен Янев

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев представи България като добро място за инвестиции пред лидери в автомобилостроенето в Европа. Срещата на високо ниво в сектора се състоя във Виена на  14 и 15 март т. г., съобщиха от БАИ.

По време на форума Стамен  Янев се срещна с Жорди Йове – директор на  LKW WALTER. Компанията, която бе съорганизатор на събитието, предоставя транспортни услуги и проявява интерес към изграждане на интермодални терминали за превоз и спедиция на товари.  На срещата бяха обсъдени възможностите австрийската компания да инвестира в България.

За възможността да се създаде Балкански автомобилен клъстер по подобие на клъстъра в Централна Европа Янев разговаря с Игор Вижатов, директора на автомобилния клъстер  в Сърбия.  По време на форума интерес към сътрудничество с БАИ и възможностите за инвестиране в България изяви и Мартин Русс – директор на Аустрия Тех.

Стамен Янев и Клаус Петер Фукет – регионален директор на „BOSCH“,  обсъдиха възможността  за среща с борда на директорите на „BOSCH“ за потенциална инвестиция в България.  „BOSCH“ са придобили наскоро малка българска стартираща компания и искат да разширяват дейността си у нас.

По време на форума изпълнителният директор на БАИ се  срещна и  с Михаел Друмл – директор „Логистика и международни покупки“ в „MAGNA Steyr“. Компанията има 7 различни дивизии,  които оперират в различни направления по цял свят. Преди година и половина с БАИ бяха водени разговори  за тяхна дивизия, свързана с производство на електроника, с цел да направят инвестиция в България.

При разговора стана ясно, че „MAGNA“ е стартирала сглобяване на автомобили в Грац и засега не предвижда разширяване в България.

На форума бе обсъдено и бъдещето на автомобилостроенето. В момента в Европа има 93 млн. нови автомобили, а до 2023 г. се очаква броят им да достигне до 113 млн. Данните показват, че бъдещето е на електромобилите заради опазването на чистотата на въздуха и спестяването на електроенергия.  Това дава реален шанс на България да се превърне в лидер в производството на електромобили в Европа.

Коментари