Община Варна

Иван ПортнихИван Портних е варненски бизнесмен и политик. Кмет на Варна от 15 юли 2013 година.

Роден е на 18 ноември 1976 година. Генерален мениджър на комплекс „Гранд хотел Варна“. Лидер на ГЕРБ Варна и заместник-председател на общинския съвет на морската столица. В периода 21 май-10 юли 2013 г. е народен представител в 42-то Народното събрание.

Иван Портних е завършил IX-а френска езикова гимназия в София, а след това е завършил „Международни икономически отношения“ в Университета за национално и световно стопанство, има магистърска степен по бизнес администрация от Франкофонския институт за администрация и управление и от Университета от Нант. Специализира хотелски мениджмънт в университета „Корнел“, САЩ. Говори английски, френски и руски.

От 2001 г. досега Иван Портних е генерален мениджър на комплекс „Гранд хотел Варна“, включващ Гранд хотел „Варна“, хотел „Лебед“, хотел „Долфин“, хотел „Долфин–Марина“ и хотел „Рубин“ с обща леглова база от 3000 легла. Преди това работи в „Данон“.

През 2010 печели наградата за хотелски мениджър на годината, присъждана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

През 2011 е избран за общински съветник във Варна от листата на ГЕРБ и оглавява нейната група в общинския съвет. Председател на постоянната комисия „Финанси и бюджет“, заместник-председател на Общинския съвет във Варна. Избран е за народен представител на 12 май 2013 в 42-то НС. Кандидатиран е от ГЕРБ за кмет на Варна. Частичните местни избори за кмет на Варна се провеждат на 30 юни 2013 г. печели изборите за кмет в град Варна на втория тур на 7 юли 2013 г.

Герб на гр.Варна
Герб на гр.Варна

Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Варненска област се състои от 12 общини с общ брой на населението 489 809. Населението само в община Варна наброява 346 000 души и представлява 70% от населението в региона.

Климатът и природните условия създават благоприятни възможности за развитие на индустрията, търговията, туризма и комуникациите в региона. Варна е идеалното място за инвеститорите, желаещи да развиват своята дейност в Балканския регион.

Според ранни писмени сведения Одесос (днешна Варна) е основан от изселници от малоазийския град Милет през втората четвърт на 6-ти век преди новата ера. Това е периодът на т. нар. Велика Гръцка колонизация. Името на града ( Odessos – селище, разположено на вода, „Воден“) не е гръцко, а е от един по-ранен езиков пласт, което подсказва, че тук навярно има и по-древно селище.

Географското разположение и съществуващата инфраструктура са определяли благоприятното развитие на града в продължение на векове. Добре уреденият воден и карго транспорт обуславят облика на града като пресечна точка на връзката между Изтока и Запада.

Три основни фактора определят инфраструктурната уредба на града: пристанище Варна, Международно летище Варна и телекомуникационната мрежа.

Пристанище Варна има много добре изграден и актуализиран Генерален план, утвърден през февруари 1999 г., който стои в основата на инвестиционната му програма. Търсят се инвеститори за построяването на три нови терминала: Ро-Ро терминал, зърнен терминал и терминал за контейнери. Проведени са и предварителни проучвания за възможностите за изграждането на тези терминали. Според актуализирания Генерален план в пристанище Варна Запад следва да бъдат построени два нови терминала – терминал за течни химикали и терминал за цимент и клинкер.

Международно летище Варна е пряко свързано с икономическата ситуация в града и региона. То обслужва главно туристически компании и има редовни и чартърни полети до повече от 35 страни и 101 града. За осъществяване на основните му приоритети – безопасност на полетите и високо качество на предлаганите услуги – са необходими значителни инвестиции в комбинация с нов Генерален план изготвен от международно призната компания. В най-близко бъдеще предстои въвеждането на нова система SAT II за излитане и приземяване на самолети при лоши метеорологични условия, която наред с изграждането на новите платформи и писти за самолети тип Боинг 767, ще допринесе за издигането на авторитета на летището на международния авио пазар.

Аспаруховият мост е най-дългият мост в България. Строежът му започва през 1976 година. Този мост е един от няколкото, от който бихте могли да скочите с бънджи.

Църквата „Св. Анастасий“- построена е през 18 век. Забележителна е със своите икони, фрески, олтара и трона. Представлява стар митропилистки храм, на чиято входна врата е следния надпис: „Старият храм на Св. Атанас, който не са го по-напред съборили. Марсовите бомби, опожарен на 1836 год., 15 февруари, се е възобновил на 1838 год., 29 август.“

Катедралната църква „Св. Богородица“- построена е в периода 1883-1886 година и е втората по големина в България след храма-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата София. Одеският архитект Маас в чест на Освобождението на България от турско иго проектира храма.

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – в сградата му се помещават театърът, операта и гилхармонията на град Варна. Тя е построена по виенски образец. На 12 март 1921 г. театърът открива първия си сезон със съвременната пиеса “Инстинктът” от Анри Кестмекер.

Държавен куклен театър – Варна – в него се провежда ежегодният фестивал на кукленото изкуство „Златният делфин“. През изминалите години на негова сцена са реализирани над 260 постановки, изиграни са над 20 500 представления, гледани от милиони зрители у нас и в чужбина.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“
Планетариумът е открит пез 1966 година в част на астрономическия комплекс (1965). В обсерваторията се организират посещения за граждани, на които се разясняват основите на астрономията, както и демонстрации на звездното небе.

Феста Делфинариум Варна
Посетителите на Феста Делфинариум Варна могат да се насладят на прекрасно Длефин-шоу, което се провежда едновременно на 4-тири езика: българския, немски, руски и английски.
Работно време: всеки ден без понеделник, в различните части от годината представленията се провеждат по различно време на денонощието.

Музеят на Черно море и Аквариумът
Октрити са през 1932 година. Отразяват пъстрото богатство от най-различни видове риби, актинии, охлюви, молюски, раци и обитатели на сладководни басейни.
Адрес: в Морската градина край Военно-морския музей

Летният театър
Летният театър във Варна също се намира в Морската градина. На сцената се организират различи културни мероприятия.

Централните морски бани и плажът
Централните морски бани и плажът са изградени още през 20 век. Те включват поликлиника, водолечебен и калолечебен комплекс, два кея, няколко ресторанта, дискотеки и др.

Фестивалният и конгресен център – Варна
Създаден е през 1986 година. Представлява красиво съвременно здание, което е изградено от алуминийй, стъкло и камък. Още от самото му създаване се налага като център на най-престижните събития в сферта на изкуството и културата. В него има няколко сцени, голям базар, ресторант, сладкарница и няколко конферентни зали.

Археологическият музей – Варна
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 9-то място в него. Експозицията включва Праистория, Античност, Средновековие и има отделно постоянна изложба от икони.

Националният военноморски музей
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 9-то място в него. Музеят е създаден благодарение на ученият Карел Шкорпил през далечната 1923 година. Посетителите могат да видят повечето запазени важни материали от основаването на българския военноморски глот до днес.

Проект „Регионален туристически продукт „Различното преживяване- качество, полза и стойност”
Проект „Схема за управление на Мобилността в Югоизточна Европа / South East European Mobility Management Scheme – SEE MMS“
„Енергийно обновяване на българските домове“
Проекти по националните оперативни програми:

-„Заедно за децата на Варна“
-„Социални услуги за достоен и по-добър живот“
– „Всички заедно на училище“
– Изграждане на партньорска мрежа за междурегионално сътрудничество в областта на управлението на човешките ресурси между Община Варна, Република България, Департамент Нор, Република Франция и Община Дордрехт, Кралство Нидерландия
“ ОПАК_1 – „Общинска администрация гр. Варна – прозрачен, компетентен, динамичен и интерактивен партньор на бизнеса “
“ ОПАК_2 – „е-община Варна – ефективна и прозрачна общинска администрация в услуга на потребителите “
“ ОПАК_4 – Подобряване на управлението на човешките ресурси в общинска администрация на Община Варна за модерна политика в областта на образованието и здравеопазването
“ ОПАК_3 – „Общинските администрации-достъпни,прозрачни и компетентни“
ОП „Околна среда“
“ ОПОС_1 – „Техническа помощ за изработване на морфологичен анализ за количеството и вида на генерираните отпадъци на територията на агломерационен ареал Варна “
“ ОПОС_2 – „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013″ за обекти в Община Варна“
“ ОПОС_3 – „Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к „Златни пясъци“, Община Варна“
“ ОПОС_4 – „Реконструкция и модернизация на ПСОВ-Варна – втори етап и изграждане на канализационна помпена станция „Акациите“ и тласкател, гр.Варна“
ОП „Регионално развитие“
“ ОПРР_1 – Рехабилитация на пътни отсечки в Община Варна
“ ОПРР_2 – „Бъдеще за нашите деца – пълно енергийно саниране на детски заведения на територията на Община Варна“
“ ОПРР_3 – „Ремонт на Социален учебно – професионален център „Анастасия д-р Железкова“, гр. Варна “
“ ОПРР_4 – „Музеите на Варна – ремонт и модернизация“
“ ОПРР_5 – „Изследване и разработване на алтернативни модели за организация на градския транспорт в община Варна“
“ ОПРР_6 – „Укрепване на активната част на срутищата по стръмните склонови участъци по новото трасе на ул. „Девня“ в участъка от бензиностанция „Шел“ до ул. „Атанас Москов“, гр. Варна“
“ ОПРР_7 – „Подобряване на физическата и жизнена среда в община Варна “
“ ОПРР_8 – „Подкрепа за разработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие – гр. Варна“
“ ОПРР_9 – „Достъпна култура в алтернативи“
“ ОПРР_10 – „Интегриран градски транспорт на Варна“
“ ОПРР_11 – „Регионален туристически продукт „Различното преживяване – качество, полза и стойност“
ОП „Техническа помощ“
“ ОПТП_1 – „Областен информационен център – Варна, изграждане и функциониране“

Проект „Регионален туристически продукт „Различното преживяване- качество, полза и стойност“

Международни проекти
Проект ЕТОС – Ефективно обучение за хора в неравностойно обучение
Ефективно обучение за хора в неравностойно положение
Система от карти, оценка на риска от тероризъм срещу инфраструктурни обекти при организирането на мащабни събития и митинги
‘SEE MMS – СХЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОБИЛНОСТТА В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА’ – финансиран по ОП Югоизточна Европа 2007-2013
‘CTUR – КРУИЗЕН ТРАФИК И ГРАДСКО ОБНОВЯВАНЕ’ – финансиран по ОП URBACT 2007-2013
‘ФОРМИ НА АДАПТИРАНЕ КЪМ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ЧРЕЗ ТЕРИТОРИАЛНИ СТРАТЕГИИ” (F:ACTS!)’ – финансиран по ОП INTERREG IVC 2007-2013

Европейски проект SEED