Светът

Почина 101-годишният милиардер Дейвид Рокфелер

Снимка: Twitter
Снимка: Twitter

Банкеpът, милиардер и филантрол Дейвид Рокфелер е починал на 101 години от сърдечен арест, съобщава “Ню йорк таймс”. Той е роден на 12 юни 1915 г. в Ню Йорк, от 2001 г. оглавява най-богата фамилия в света.

Дядото на Дейвид Рокфелер — Джон Рокфелер е първият доларов милиардер в историята на човечеството. Той е основател на нефтодобиващата компания Standart Oil.

Според „Форбс“ богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение – инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

В изявлението на фондация „Рокфелер“, която обяви веста за смъртта, милиардерът е описан като „една от най-влиятелните фигури в американската история, филантроп, финансист“ и като „най-великия международен бизнес държавник“.

Коментари