Водещи, Хасково

Радев: Мълчанието за урана във водата е синдром „Чернобил“

„За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега. Информация, скрита от хората – за мен това е повторение на синдрома Чернобил“. С тези думи президентът Румен Радев коментира в Хасково напрежението покрай драмата с водата в региона. Държавният глава е на посещение в Града на Богородица. „Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората, а това е недопустимо“, каза още държавният глава, цитиран от haskovo.net. Радев обсъди проблема днес на среща в областната администрация с кмета Добри Беливанов и областния управител Минко Ангелов.

Президентът посочи, че както служебното правителство, така и местните власти са реагирали адекватно и своевременно. „Правят се всички възможни усилия да се ограничи това вредно въздействие и да се намерят технически решения за последващите проблеми. Ще има проблеми и в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност са продължителни – от 2 до 4 месеца. Но трябва да сме сигурни, че наистина нивата са в допустимите граници. А това ще продължи може би до лятото. Затова дотогава трябва да се търсят екстремни решения, така че да не се допусне воден режим и гражданите на Хасково да имат вода, която да съответства на стандартите“, подчерта още президентът Радев.

На срещата с местните управници и държавния глава са обсъдени още актуални проблеми за града и областта, касаещи инфраструктурата, както и тенденциите за бъдещето развитие на региона и инвестициите в него. Румен Радев е в Хасково по повод патронния празник на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ и 45 -ата годишнина от създаването на училището, чийто възпитаник е и самият той.

Коментари