Белица, България, Икономика, Област Благоевград, Общество

Строят завод в общината с най-висока безработица у нас

Снимка: гр. Белица
Снимка: гр. Белица

Ново предприятие се строи в община Белица, където е една от най-високите безработици в страната. Работата по вдигането на завода за преработка на плодове и зеленчуци в село Дагоново е започнала през октомври миналата година. Фабриката ще осигури работа на 30 души през цялата година. А в най-усилния сезон – септември и октомври, когато се прибира реколтата, ще се наемат временно и до 200 души.

Инвестицията възлиза на 2 800 000 евро, а строителството трябва да приключи най-късно до 15 октомври тази година. Обектът е с разгъната застроена площ от 2280.35 кв. м, а инвеститор е софийската фирма „Био Органик България“ ЕООД.

„С инвеститора сме приятели. Той хареса нашето село, защото тук населението е много трудолюбиво, а селището се намира до пътя Разлог-Велинград”, каза кметът на Дагоново – Иван Барабунов. Дейността на предприятието ще бъде насочена към първична преработка на плодове и зеленчуци, замразяване и изсушаване на плодове и зеленчуци. Очакваното дневно производство на замразени продукти е 5 тона. В дейностите на предприятието ще бъде включено и сушене на гъби.

Новото предприятие ще работи и ще изкупува продукцията и на местни производители на плодове и зеленчуци, но при положение, че са с добро качество и отговарят на изискванията. „Това означава сигурен пазар за стоката на нашите съселяни и на жителите на съседните населени места и в нашата община, и в съседните Якоруда и Разлог”, каза още кметският управник. Най-важното е, че ще се наемат предимно жители на Дагоново , в което живеят 800 души, а доста хора са без постоянна работа.

Коментари