170 противоградни ракети не спасиха Плевен от градушката

  • 16 май 2018, 20:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%9f%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd1

Върху времето няма как да се влияе. Вчера през целия ден бяхме в непрекъсната координация с колегите от Изпълнителна агенция „Борба с градушките”, коментирахме накъде се движи прословутата т. нар. „суперклетка”. Повече от 170 противоградни ракети са изстреляни по нея преди тя да дойде над Плевен, но няма как те да разрушат всичко. По принцип, „суперклетка” не може да се контролира, това е внезапно явление, придружено с отделяне на много енергия, на вятър, вода, може да предизвика торнадо, може да предизвика и ураган. Това обяви при посещението си в Плевен шефът на Националната противопожарна служба главен комисар Николай Николов. Той пристигна в бедстващата община заедно с МВР шефа Валентин Радев. 

По заповед на премиера Бойко Борисов те извършиха оглед на място на районите, засегнати от вчерашната буря със силен вятър и градушка. В Плевен те бяха придружени от кмета на общината Георг Спартански, областния управител Мирослав Петров, председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев.

„Най-важното е, че няма жертви на снощната буря в Плевен. Добре е, че дърветата са профилактирани и орязани предварително, направена им е санитарна сеч, нека и другите кметове в страната вземат пример и да отделят пари за такава дейност. Поздравявам плевенчани за това, че са се сплотили и си помагат. Ще помогнем на тези, които нямат средства да отстранят щетите, но е добре хората да внимават за собствените си сгради. Сумите за застраховки не са непосилни, има и по-заможни граждани, затова призовавам - нека да застраховат имотите си, това ще облекчи всички”, апелира министър Радев.

След Плевен, те се отправиха към село Гривица, където огледаха някои от най-засегнатите къщи и говориха с кмета на населеното място Любомир Ламбев и с местните. На четири от къщите покривите са отнесени изцяло, има десетки, които са с различна степен поражения. Сформирана от Община Плевен комисия е на място и започна описване на причинените от бедствието щети. 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!