20 дни 200 семейства са без вода заради свлачище

  • 26 август 2016, 18:07
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
2682157559 c49267be69 b

вода

Вече 20 дни 200 семейства са без вода заради поредно активизиране на свлачището „Кипарис“, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му не е ясно кога ще бъде възстановено водоподаването на тези абонати, защото то допълнително активизира свлачищните процеси. Засегнатите територии са във вилната зона на с. Кранево, която според административното деление на страната попада в по-голямата си част под юрисдикцията на община Аксаково, макар селото да се води към област Добрич.

Пасев изрази опасения, че може да се наложи затваряне и на пътя край свлачището, който свързва Златни пясъци и Кранево. Повече от година по  него е въведена забрана за преминаване на тежки камиони, която обаче не всички спазват. Ако се наложи пълно затваряне на този път, Златни пясъци ще остане само с една връзка с останалата част от страната, тъй като панорамният път от Варна до курорта вече е прекъснат от свлачището „Трифон Зарезан“.

„Ако стане катастрофа и на последния път, ще се наложи да изнасяме туристите с кораби и самолети“, мрачно прогнозира областният управител. Той припомни, че от 2012 г. има проект за т.нар. премостване на свлачището „Трифон Зарезан“ с естакада, която да възстанови крайбрежния път. Изпълнението му би струвало около 15 млн. лв., но финансиране досега не е намерено.