2000 всеки месец в Акве Калиде заради Сюлейман Великолепни

  • 14 май 2018, 14:09
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Vesela hristova

На 19 май туристическият комплекс "Акве Калиде" ще се включи в европейската Нощ на музеите. Множество културни и развлекателни мероприятия ще съпътстват посетителите на музея в съботната вечер. Коя ще бъде най-голямата атракция в древния балнеокомплекс с тракийското светилище на трите нимфи и възстановените бани на Сюлейман Великолепни? Колко туристи посещават комплекса годишно? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Весела Янева-Христова - управител на ТК "Акве Калиде".

- Г-жо Христова, коя ще бъде най-голямата атракция в "Акве Калиде" в Нощта на музеите?

- Тази година туристическият комплекс "Акве Калиде" ще се включи в ежегодната инициатива - Европейска нощ на музеите с богата и много атрактивна програма. Посетители на музея ще могат да се насладят на 3D mapping прожекции, джаз изпълнения и огнено шоу. Дори уговорихме да пуснем допълнителен курс на линията на градския транспорт на "Бургасбус" до "Акве Калиде", който да върне гостите обратно в Бургас след като приключат събитията в комплекса. Безспорно най-голямата атракция ще е огненото шоу "Огънят от древността", което ще пресъздаде битката на боговете и титаните и е точно в духа на мистиката на легендите на "Акве Калиде". Изключително привлекателно ще бъде и това, че музеят ще може да бъде разгледан в тъмната част на денонощието, когато атмосферата в градините и самата сграда е наистина вълшебна. Надявам се на голям интерес и посещаемост в Нощта на музеите, тъй като програмата ни е съгласувана с другите музеи в Бургас, за да не съвпада със събитията в нито един от тях.

- Колко туристи очаквате да посетят комплекса през летния сезон?

- Лятото не е най-силният туристически сезон за музея. Традиционно пролетта и есента са най-активни, когато в "Акве Калиде" идват между 1500- 2000 души на месец. Така че, очакваме да достигнем и да надхвърлим тези цифри. В началото на май посрещнахме 35-хилядния посетител от откриването на комплекса в края на 2015 г. Годишно през комплекса минават между 10-12 хиляди души. Наша амбиция е да превърнем Акве Калиде в целогодишна туристическа дестинация, тъй като комуникацията е изключително удобна, а комплексът работи без почивен ден през цялата година.

- Какви други атрактивни мероприятия се провеждат в "Акве Калиде"?

- От 1 април стартирахме инициативата Детски работилници "Арт-и-факти", която има за цел да запознае най-малките с различни изкуства и занаяти, както и с историята на мястото. Всяка седмица децата се занимават с някаква дейност, която е тематично свързана с "Акве Калиде", разглеждат и научават любопитни факти за музея.

На 16 април организирахме много атрактивно събитие, което нарекохме „Съкровища в Акве Калиде“. То бе посветено на откритите ценни археологически находки и Златното съкровище на Акве Калиде и, за наша радост, интересът беше изключителен. На 29 април - в Деня на танца проведохме много красив танцов спектакъл с участието на танцова формация ФРЕЯ. На 20 май предстои Детски хор "Милка Стоева" да изнесе концерт. Предвиждаме през лятото в Деня на шахмата тук да се състои атрактивен турнир по шахмат. Събитийният ни календар е пълен с най-разнообразни мероприятия до края на годината. Интересна инициатива, която стартирахме тази година, е програма за ученици - "Един учебен ден в Акве Калиде", в която, освен посещението на музея и почерпката, децата участват в множество интересни викторини, водни игри и гладиаторски битки, чрез които се запознават с историята на мястото. 

- С какво "Акве Калиде" привлича посетителите? 

- Туристите идват в "Акве Калиде" заради древната история, археологическите находки, които всяка година се обогатяват и заради самото място, което е наистина магнетично. Комплексът поднася информацията по изключително модерен начин - чрез 3D мапинг прожекция. От тази година, благодарение на ново виртуално устройство, посетителите имат възможност да се потопят в Средновековието. Гости от всички краища на България идват тук, за да усетят древния мистичен дух, който крие мястото, съчетано с модерния начин на представяне и приятната обстановка.

- Посещават ли комплекса чуждестранни туристи?

- За моя голяма изненада много малка част от бургазлии са идвали тук, а постоянно има групи от Варна. А все пак това е забележителен туристически и исторически обект на Бургас. Затова имаме амбицията да накараме всеки бургазлия да дойде и да разгледа мястото. "Акве Калиде" предизвиква удовлетворение и гордост в местните хора. 

Специално внимание обръщаме на туристите от Турция - имаме 3D мапинг филм, озвучен на турски език (освен другите 7 езика). Разработили сме и специална оферта към турските туроператори и агенции. Дестинацията е много близо, мястото споделя обща история и предизвиква интереса на посетителите от южната ни съседка. Най-много от чуждестранните ни туристи са руснаците и поляците. Имаме посещения и отвъд Европа - Китай, САЩ, Хондурас. 

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!