6,4 млн. евро за България след доклад на евродепутата Андрей Новаков

  • 06 октомври 2015, 14:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
5eec8adf 06b1 c151

Със 660 гласа "за" Европейският парламент одобри доклада на евредепутата Андрей Новаков, с който ще бъдат отпуснати 6,4 млн. евро за наводнените райони в началото на 2015 г.


Средствата от Фонд "Солидарност" ще бъдат вложени основно за възстановяване на пораженията по пътната инфраструктура по време на тежката зима.


„Европейските институции подкрепят България в трудните за страната моменти и доказателство за това е гласуваната подкрепа за моя доклад по Фонд „Солидарност" на ЕС. Чрез него страната ни ще получи около 6.4 млн. евро за щетите от тежките зимни условия през февруари 2015г.", заяви Новаков по време на пленарната сесия в Страсбург. Той припомни, че това не е първията случай на подкрепа от страната ни. През юни 2014 г. от фонда са були отпуснати 10,5 млн. евро за Аспарухово и Добрич. Справянето с щетите от наводненията в областите Враца и Видин също било подкрепено с близо 2 млн. евро.


В доклада не са внесени поправки по текстовете и не са изразени резерви от страна на европейските институции, уточниха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Предвидените средства за България се очаква да бъдат изплатени до края на годината, като 10% са преведени авансово.