8 общини с приз за "Екообщина"

  • 11 октомври 2017, 21:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Img 8548

8 общини се поздравиха днес с приза "Екообщина". Това са Самоков, Бургас, Драгоман, Павликени, Златоград, Смядово, Габрово и София. 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова заедно с посланика на Франция у нас н.пр. Ерик Льобедел отличи общините лауреати в категориите „Устойчива мобилност“ и „Енергийна ефективност на сградите“ в тазгодишното издание на конкурса „Екообщина 2017 г.“ 

Той се провежда за втора поредна година от Посолството на Франция в България, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството е един от партньорите на инициативата, допринасяща за повишаването на осведомеността на българските общини по темите, свързани с устойчивия град. Сред официалните гости на събитието бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметове, представители на бизнеса.

Тази година в конкурса се включиха 37 общини, които представиха проектите си в категориите: "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Енергийна ефективност на сградите" и "Устойчива мобилност". Догодина ще бъдат включени още две категории - за граждански инициативи за улесняване на достъпа до спорт и за инвестиции в градската среда и подобряване на градското осветление.

В категория „Устойчива мобилност“ наградите получиха общините Самоков - за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили, и Бургас - за проектите си за “Интегриран градски транспорт” и „Интегриран модел за управление и контрол на обществения транспорт“.

Призовете за „Енергийна ефективност на сградите“ отидоха в общините Смядово и Габрово заради множеството успешни проекти и инициативи за енергийна ефективност.

Общините Драгоман и Павликени получиха награди заради успешното и последователно подновяване на на водопроводната и канализационната инфраструктура, довела до подобряване на качеството на живот. Те са постигнали успехи в тези сфера, въпреки трудностите с финансирането на проектите си. Павликени е отличена и заради желанието си в бъдеще да намали депонирането на утайката при пречистването на водата до 0 куб. метра и оползотворяването й на 90%.

В най-оспорваната категория за управлението на отпадъците наградите "Екообщина" получиха Златоград и Столичната община.

 „Узряхме много в годините в подхода си към околната среда и заобикалящото ни пространство. Ако в началото на членството ни в ЕС наш основен приоритет бе търсенето на финансиране, за да покрием определени дефицити в различна инфраструктура, за да постигнем ефект за градовете и те да се развиват, днес говорим затова, не само да модернизираме и подменим обществения градски транспорт, а колко вредни емисии бихме спестили от това в града“, посочи Николова.

Според нея България вече е извървяла пътя си по отношение на екологичното развитие и даде пример с плановете за градско развитие, в които все по-често се говори за замяна на превозните средства с алтернативни методи на предвижване, разширяването на зелените площи, изграждането на паркове и детски площадки.

„МРРБ влага не малко усилия по отношение на подкрепата на политиката за екологична среда“, каза още зам.-министър Николова и подчерта, че в програмния период до 2020 г. с европейско финансиране се реализират мащабни проекти за устойчивата градска мобилност за подобряване на трафика, намаляване на вредните емисии и развитие на алтернативни варианти за предвижване. Тя посочи като знакова в това отношение инвестицията за интегриран градски транспорт на София, който е дал добри резултати за подобряване на качеството на въздуха. Мерките за енергийна ефективност на обществени и многофамилни жилищни сгради също дават не малък принос в качествената среда за живот.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!