Бизнесът бяга от Пловдив заради данък МПС

30 000 лева е икономията на средна фирма

Автор: Ели Куманова
Категория: Родопи
Бизнесът  бяга от Пловдив заради данък МПС

Транспортната фирма "ПИМК" мести регистрацията си от Пловдив в Община "Родопи", заради поскъпването на данък МПС. В края на миналата година Общинският съвет под тепетата гласува увеличаване на данъка за автомобил с 10 процента. Аргументът бе, че досега налогът е бил изкуствено задържан. Освен това според старейшините пловдивчани плащали най-ниски данъци.

За бизнеса обаче увеличението означава по-скъпи налози в хиляди левове. "ПИМК" пък са една от най-големите транспортни фирми у нас с огромен автопарк. Затова данъкът, който трябва да плати за всичките си камиони с увеличението също е много голям. Местим се в Община "Родопи", обяви собственикът на компанията Илиян Филипов.
 
Според кмета на "Родопи" Пламен Спасов "ПИМК" е предпочела по-малката община, защото ще спести пари от данък МПС в размер на 150 000 лева. Илиян Филипов обаче е изчислил, че годишно фирмата му ще спести около 30 000 лева. И в двата случая сумата е голяма.
 
Компанията разполага със 700 товарни возила и транспортира стоки по целия свят. Създадена е през 2000 година и е една от най-бързо развиващите се у нас компании. "ПИМК" се прочу през 2010 година, когато по време на панаирното изложение купи нови камиони на стойност 14 милиона лева.
 

Етикети

Коментари

 

Анкета Архив

Ще се разпадне ли ЕС след вота във Великобритания?

Гласуване Резултати

Facebook