Бизнесът бяга от Пловдив заради данък МПС

30 000 лева е икономията на средна фирма

вторник, 15 януари 2013 г. ч. |  Автор: Ели Куманова
Бизнесът  бяга от Пловдив заради данък МПС
Принт Увеличи Намали

Транспортната фирма "ПИМК" мести регистрацията си от Пловдив в Община "Родопи", заради поскъпването на данък МПС. В края на миналата година Общинският съвет под тепетата гласува увеличаване на данъка за автомобил с 10 процента. Аргументът бе, че досега налогът е бил изкуствено задържан. Освен това според старейшините пловдивчани плащали най-ниски данъци.

За бизнеса обаче увеличението означава по-скъпи налози в хиляди левове. "ПИМК" пък са една от най-големите транспортни фирми у нас с огромен автопарк. Затова данъкът, който трябва да плати за всичките си камиони с увеличението също е много голям. Местим се в Община "Родопи", обяви собственикът на компанията Илиян Филипов.
 
Според кмета на "Родопи" Пламен Спасов "ПИМК" е предпочела по-малката община, защото ще спести пари от данък МПС в размер на 150 000 лева. Илиян Филипов обаче е изчислил, че годишно фирмата му ще спести около 30 000 лева. И в двата случая сумата е голяма.
 
Компанията разполага със 700 товарни возила и транспортира стоки по целия свят. Създадена е през 2000 година и е една от най-бързо развиващите се у нас компании. "ПИМК" се прочу през 2010 година, когато по време на панаирното изложение купи нови камиони на стойност 14 милиона лева.