Бизнесът във Враца с интерес към програмата за иновации и конкурентоспособност

  • 10 март 2016, 12:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
57786714 6a9a 01d2

Дискусия, посветена на възможностите за финансиране на българските фирми по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ и други възможности за финансиране се проведе във Враца. Организираха я КМЕТА.bg – порталът на българските общини, съвместно с адвокат Биляна Тончева – прокурист на консултантско дружество „Еко Глоуб” и Областният информационен център. Към темата проявиха интерес представители на бизнеса в регион и кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Генади Събков.


„Смятам, че тази среща е изключително важна, защото е ориентирана към развитието и подкрепата на регионалния бизнес”, заяви кметът на  Враца. „А той наистина има нужда от подкрепа както от страна на централната и местната власт, така и от оперативните програми. Аз смятам, че оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност” дава възможност, особено на бизнеса в Северозападна България, да получава много по-сериозна подкрепа. Самият факт, че 70 процента от средствата по тази програма са концентрирани в този регион на страната означава, че тази подкрепа вече я има. Въпросът е, че информационните кампании и разяснителните дейности трябва да бъдат още по-активни. Аз знам, че интересът от местния бизнес вече е голям. Но трябва да се направи така, че проектите, с които предприемачите кандидатстват да бъдат направени по такъв начин, че да бъдат спечелени. Това е много важно, защото голяма част от идеите са свързани и с откриване на нови работни места. Аз като кмет се ангажирам с това, в училищата да се разкрият актуални специалности в подкрепа на бизнеса в региона. Така че да има синхрон и баланс между образователната система и търсенето на предприемачите.”, подчерта градоначалникът.Емил Пашов – финансов и маркетингов координатор на Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ разясни условията, при които се финансират проектите. Максималният срок, за който се отпускат кредитите е 7 години, договорената лихва е между 4 и 7 процента и не се променя през целия срок на погасяване на заема. Важно е също така да се знае, че не се дължат никакви такси и комисиони.


Адвокат Биляна Тончева пък разясни подробно тънкостите на програмата „Иновации и конкурентоспособност”, която единствена дава възможност за подмяна на оборудването във фирмите. Тя подчерта също така, че енергийният одит е крайъгълният камък на програмата за енергийна ефективност.


Цветана Иванова от Областния информационен център се спря на актуалните схеми за кандидатстване и предстоящите възможности за финансиране на проекти по оперативните програми. 


Следващите градове, в които ще се проведе дискусията са Монтана (11.03. от 11.00 ч. в общинска зала – „Младежки дом“), Плевен (17.03 от 11:00 ч. в конферентната зала на Областна администрация) и Ловеч (21.03 от 11:00 ч. в заседателната зала на Общинския съвет).


Още новини от Враца и региона четете ТУК.