Четири варненски общини ще привличат заедно инвеститори

  • 20 февруари 2017, 19:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
 d0 92 d0 b0 d1 80 d0 bd d0 b0  d0 bc d0 b5 d0 bc d0 be d1 80 d0 b0 d0 bd d0 b4 d1 83 d0 bc

Варна-меморандум

С общо портфолио ще търсят инвеститори общините Варна, Аксаково, Девня и Белослав, за да повишат конкурентоспособността на региона, да изградят инфраструктурни мрежи и да създадат нови работни места. Това предвижда меморандумът за създаване на „Зона за иновации и развитие Варна“, който днес бе подписан в областната администрация от кметовете на Варна Иван Портних, на Аксаково Атанас Стоилов и зам.-кметовете на Девня Донка Йорданова и на Белослав Светла Колева.

Документът ще бъде внесен за обсъждане и подкрепа от общинските съвети на четирите общини. Зоната е отворена и за други общини, които искат да обединят инфраструктурните си дадености, географското положение, научния потенциал и усилията си, като предложат комплексни решения за големи инвеститори в региона.

Сред първите проекти, към които ще се насочат четирите общини, е изграждането на транспортен възел (т.нар. детелина) на автомагистрала „Хемус“ край Игнатиево, която ще изведе транзитния трафик от входа на Варна и ще осигури бърза връзка до индустриални терени на територията на другите общини. „За тази зона вече има заявен бизнес интерес, трябва само да осигурим нужната логистика“, коментира кметът на Варна Иван Портних. По думите му общините, създаващи новата зона, взаимно се допълват: Варна - с кадровите възможности, генерирани от 6-те университета, колежите и научните центрове, Девня  - с индустриалния комплекс, Аксаково и Белослав – с транспортните и логистични възможности.  

„В цяла България няма концентриране на толкова добра транспортна инфраструктура – част от автомагистрала „Хемус“, старият път за София, фериботно пристанище, терминалите Варна-изток и Варна-запад, летището, което всяка година увеличава броя на авиокомпаниите и пътниците, индустриалният комплекс в Девня. Убедени сме, че този район може да стане най-доброто място за бизнес и инвестиции в България“, каза кметът на Аксаково Атанас Стоилов.