Дансинг със суха пяна и стена за катерене за Ботевите чествания в Козлодуй

  • 16 май 2018, 13:59
  • Default profile Автор Петя Валентинова
%d0%9c%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b0 %d0%9d%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0

Маринела Николова е кмет на община Козлодуй от края на 2015 г. Завършила е с отличие Стопанската академия в Свищов, специалност "Счетоводство и контрол". Преди да влезе в общината като кмет, е била началник на Районна пощенска станция-Козлодуй, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Козлодуй. Под нейно ръководство Бюрото по труда в крайдунавския град се нарежда на едно от първите места по усвояване на европейски средства и работа по програми за заетост.

- Г-жо Николова, наближава празникът на Козлодуй, който е повод за равносметка. Как се промени градът през последните години?

- Промените, които се случват в Козлодуй в последните години, са видими и реални. С моя екип успяхме да реализираме много от идеите, които имах, когато станах кмет. Вече година децата се радват и забавляват на новоизградените детски площадки, които осъществихме с дарения от АО „РОСАТОМ Сервис” (до Кестените) и „ВИВАКОМ” (на осемте улици), и в детски парк (в центъра на града), изграден с целеви средства от държавния бюджет. Обновихме съществуващото спортно игрище, известно като „Заграденото игрище”. Там редовно се провеждат футболни срещи за малки и големи.

Градът е изцяло облагороден с нова растителност, фонтани, пейки, кошчета. Поставили сме заграждения за старите контейнери, а от тази година имаме и седем нови подземни контейнери в централна градска част. Вече разполагаме със свой информационен екран, с който по лесен и достъпен начин предоставяме информация на гражданите. Видео наблюдение пък помага за опазване на направените новости и проследяване на реда в града. Вследствие на видеозаписите вече имаме издадени наказателни постановления. Факт са и първите санирани блокове в града по програмата за енергийна ефективност. Продължаваме със санирането на една многофамилна и осем еднофамилни жилищни сгради, допълнително санираме и административни сгради. Започнахме акция по премахване на спрените от движение стари автомобили, които гниеха по паркинги и тревни площи. Премахнати са първите 12 автомобила и ще продължим. Преместихме местоположението на дирекция „Местни данъци и такси” на по-удобно място за гражданите и фирмите. Това беше една от първостепенните ми задачи и се радвам, че две години след избирането ми като кмет на общината успях да я осъществя.

Започнахме разработването на Общ устройствен план. С него се определят границите на териториите според предназначението им. ОУП казва какви дейности могат да се извършват там, какво може да се строи и как имотът може да се ползва. Планът дава възможност да се възстановят увредените територии, свързва се местната инфраструктура с националните и с европейските инфраструктурни коридори. След разработването на плана ще можем да разрешим проблема с жителството на тази част от гражданите на кв. Янтра, които в момента са си построили жилища извън регулация в земеделските земи.

Общинска администрация е инициатор на множество инициативи, като предаване на капачки за закупуване на кувьоз за МБАЛ „Св. Иван Рилски”, предаване на стари електроуреди, акции по почистване на населените места.

Всичко казано до тук показва неуморната и всеотдайна работа на администрацията по посока изграждането на съвременния облик на Козлодуй като модерна и просперираща община. Ние вървим упорито по пътя, който сме си начертали – път в полза на обществото. Надявам се, че хората оценяват усилията и професионализма, които влагаме, защото всичко, което правим, се случва с голямо желание и любов. Истината е, че понякога и ние бъркаме, но пък се учим от грешките си.

- Сред основните приоритети на екипа Ви бе преустройството на инфраструктурата в цялата община. Какво успяхте да постигнете в тази посока?

- С моя екип правим всичко възможно да се справим с натрупаните проблеми от години назад, а инфраструктурата е най-големият, пред който сме изправени. Улиците в общината не са цялостно асфалтирани от над 20 години и всички страдаме от тази статистика. За цялостна реконструкция на пътната мрежа ни трябват над 20 млн. лева. Това е непосилна задача за бюджета и разчитаме на външно и проектно финансиране. Всяка година в общинския бюджет предвиждаме средства, над 250 000 лева, за ремонт на съществуващата пътна инфраструктура.

Много съм горда със спечеления проект за цялостна реконструкция на ул. „Христо Ботев” и ул. „Радецки”. Той включва ремонт на отсечките от медицински център „Дарис” до „Ботев парк” и цялостна реконструкция на пътят към „Аугуста”. Предвижда се асфалтиране, подмяна на тротоари и осветление на стойност 5,8 млн. лева. Обществените поръчки за изпълнение на дейностите са стартирани и се очаква до края на 2018 г. ремонтните дейности да стартират.

Една от основните улици, по която излиза пътникопотокът от градската част и се влива в околовръстното шосе, е „Хаджи Димитър”. Нейната реконструкция ще довършим по Фонд „РАО”. Другата натоварена улица е „Симеон Русков”. За там ще използваме средствата от споразумение, което имаме с АЕЦ "Козлодуй". Така че и този участък през 2018 година ще бъде ремонтиран, за да можем да осигурим две улици, които са основни за изход от градската част. Друг много проблемен участък е ЖК 3, за който търсим възможност за целево финансиране.     

Предстои ни реализацията на още проекти. Входът на града ще е с нов облик и ще приветства всички гости. Поетапно ще ремонтираме детските градини, като тази година ще започнем с две от тях. Познатият в града „Стар пазар” ще придобие нов вид. Предвидили сме подмяна на настилката и цялостно разширение на пространството, съобразено с интегрирането на съществуващите сгради. Ще изградим нов фонтан на мястото, където преди години съществуваше подобен, а нови щандове ще дадат възможност на земеделските производители да излагат своята продукция. По трансграничен проект работим за реконструкция на болницата. Наскоро приключи един от етапите на проекта – вече имаме ремонтирани отделения.

Несъмнено най-голямото признание за работата ни е отличието „Кмет на годината” в категория „Ефективно управление на проекти”, спечелено в престижния конкурс на портала на българските общини – КМЕТА.bg. Радвам се, че гражданите гласуваха и ни подкрепиха. Това означава, че виждат нашите усилия в посока подобряване условията на живот.

- Прави впечатление, че Козлодуй домакинства все повече културни, образователни, спортни и развлекателни форуми. С какво допринася това за имиджа на общината?

- Истината е, че с моя екип успяхме да стартираме и дори да направим традиционни много нови инициативи и проекти в областта на културата, образованието и спорта. Ще изброя само част от тях: Фестивал на занаятите и изкуствата с международно участие, Фестивал на рибата, Младежки фестивал „Шумът на реката”, Панорама на образованието. Осъществявайки последователна политика в тези области, ние се стремим, преди всичко, да задоволим нуждите и потребностите на жителите на общината. Защото добрите постижения в образованието, културата и спорта са критерий за израстването и развитието на един народ. Искам нашата община уверено да върви по пътя, който е поела – да сме европейци във всяко едно отношение, запазвайки българското, традиционното. Смея да твърдя, че през последните две години с моя екип прославихме името на общината, както в България, така и в чужбина, именно като домакини и добри организатори на разнообразни форуми и инициативи. Всичко това се случва и благодарение на подкрепата на много граждани, фирми, организации, доброволци.

- Планирате преустройство на знаковия за града Ботев парк. Какви нови атракциони ще има и какво предвижда проектът Ви?

- Ботев парк е любимо място на много жители на Козлодуй и съм много щастлива, че сега, със затопляне на времето, в почивните дни, паркът е пълен със семейства. Със средства от бюджета на Община Козлодуй и със съдействието на АЕЦ „Козлодуй” започнахме  реновирането му. На централната поляна вече приключва монтирането на десет беседки с десет барбекюта. Нова осветителна система ще спомогне за облагородяване на пространството. Подменяме старите дървени маси и пейки с нови. Тази поляна е мястото, където атомната електроцентрала провежда Деня на енергетика и Общината организира редица събития. Мястото събира много хора и сме се постарали жителите и гостите на града да се чувстват уютно в парка.   

Срещу паметника на Христо Ботев сме оформили парково пространство с пейки и осветление. Обособен кът от арки, покрити с каскадни рози, ще дава възможност на младите двойки да сключват граждански брак на открито.    

Трите пилона със знамена, които издигнахме през месец ноември 2017 г. по повод 140 години от Освобождението на Козлодуй, ще бъдат допълнително осветени и озвучени. Така всеки, който посети мястото, където Христо Ботев се е клел с неговата чета, ще може да чуе подробности за великото дело на революционера. Тази идея е на граждани и е осъществена от инициативен комитет с помощта на Общината.      

Наред с новостите редовно се поддържат зелените площи, цветните алеи и растенията, които са част от колорита на Ботев парк. Поставеното парково оборудване ще се опазва с помощта на видеокамери. Вярвам, че гражданите се радват на всяка новост и ще ги пазят, защото те са направени за тяхно удобство. Спомням си в какво състояние беше парка през 2015-та година. Първия месец май 2016-та, когато вече бях кмет и посрещахме президента на републиката, повече от два месеца се бяхме концентрирали само върху това пространство – да окосим, да изчистим, да облагородим, да почистим паметниците – беше много трудно. Сега в началото на месец май паркът е приветлив, поддържан. Реално за Ботевите тържества има много малко довършителни дейности, не е така трудно, като преди две години, и това се дължи на постоянната работа от наша страна.

- Работите с румънски и сръбски общини по общи проекти. Наскоро приехте и гости от Израел. Как се развива международното Ви сътрудничество и какви дивиденти очаквате от него?

- За една малка община, като нашата, всеки осъществен международен контакт и сътрудничество са важни постижения. Община Козлодуй се стреми да изгради и е изградила добри партньорски отношения с чуждестранни общини и международни организации, за да разшири възможностите за икономическо развитие и растеж. В тази посока, привличането на чужди инвестиции би спомогнало и за качествена заетост и създаване на нови работни места.

Що се отнася до отношенията ни с Израел, първо искам да спомена, че миналата година наш гост бе посланикът на Израел Н. ПР. Ирит Лилиан. На срещата обсъдихме с какво биха могли да помогнат за развитието на общината и за подобряване на взаимоотношенията между нашите народи. Тази година, на 12 април, Община Козлодуй подписа споразумение за сътрудничество с БИТПП, което има за цел да стимулира нови форми на сътрудничество в областта на инвестициите между Република България и Република Израел, като например: създаване на съвместни предприятия, промишлено сътрудничество, маркетинг, лизинг, бизнес управление, туризъм и други форми на сътрудничество за реализация на инвестиции.

Има още много какво да се работи, но ние постоянно търсим нови възможности и разглеждаме сериозно всяко предложение за партньорство, отправено към нашата община.

- Как си партнирате с бизнеса и знаковите предприятия в общината?

- Изключително успешно работим. С АЕЦ и ДП РАО сме в постоянна връзка и комуникация с цел съдействие и бързо решаване на проблемни ситуации. С частните компании на територията на Община Козлодуй също сме в много добри отношения. От началото на годината до момента вече имаме получени дарения в размер на близо 15 000 лева. Съвместно с представители на бизнеса организирахме редица празници: 14-ти февруари, празника на ромите, концерта за абитуриентите, Ботеви дни. Аз съм доволна, защото фирмите виждат за какво реално се оползотворяват техните средства.

В преговори сме с „Росатом” за реализация на ново дарение в полза на жителите на община Козлодуй. Коментираме изграждането на спортна площадка.

- С какви мероприятия ще отбележите тазгодишния празник на Козлодуй?

- Ботевата програма като цяло е много наситена. Започваме на 17 май с масов маратон и откриване на тържествата. На 26-и е третото издание на младежкия фестивал „Шумът на реката”. Новото тази година е, че ще имаме състезание по рафтинг „Ботева купа”. Очаква се да вземат участие около деветдесет състезатели от цялата страна. На 27 май, за тържествената заря проверка, очакваме Председателя на Народното събрание – госпожа Цвета Караянчева. За пръв път ще ни бъдат гости видинската формация „Симфониета”, които ще представят български народни песни, аранжирани в нов, нестандартен вариант. Вечерният концерт ще бъде на ансамбъл „Чинари” – ще се насладим на спектакъла „Възрожденски разкази”. За 30 май, когато е празникът на града, също сме подготвили интересна програма. Очакваме чуждестранни гости по време на Фестивал на съхранените български традиции „България и Ботев нас ни свързват”. Подарък за всички граждани от нотариус Валентин Митов е концерт на врачанска рок група.

Първи юни и тази година обещава да е много цветен и наситен с емоции. Празникът ще се състои в Ботев парк, а новите ни атракциони са стена за катерене, дансинг със суха пяна, където децата ще танцуват, кутия с изненади, пейнтбол игрище и други забавления. Ще се радвам да се срещнем с нашите съграждани на всички празненства, защото вярвам, че е важно да празнуваме заедно, да споделяме хубавите моменти и да общуваме ползотворно.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!