Деца и учители пътуват до Враца за ледената пързалка

  • 19 януари 2018, 12:31
  • Default profile Автор Мария Димитрова
24796339 1682621761800981 6316188911734753805 n

Община Враца предоставя възможност за безплатно използване на ледената пързалка в часовете по физическо възпитание и спорт. Съоръжението отваря врати за всички ученици от 18-ти до 26-ти януари. Колко школа имат интерес към инициативата? Какво Враца прави за развитието на зимния спорт? Отговорите научихме от Петя Долапчиева- заместник кмет по хуманитарни дейности в общината. 

- Г-жо Долапчиева, разкажете ми повече за инициативата. Защо община Враца реши да предостави възможността пързалката да се ползва безплатно за часовете по спорт в училище?

- Безплатното ползване на ледената пързалка във Враца за ученици, предлагаме за първа година. Предложението на общинското ръководство е отправено към учителите по физическо възпитание и спорт. Нашата цел е повече от децата на Враца да изпитат удоволствието от този атрактивен зимен спорт, в същото време да бъдат заедно с приятелите си. Не на последно това дава възможност на децата от семейства с по-нисък социален статус да могат да се възползват от ледената атракция. Също така, с цел популяризиране на зимните спортове проведохме две много интересни инициативи. Първата беше на 25 декември, когато организирахме "Ледена феерия"- тематично шоу с фигуристи от столичния клуб "Славия". Имаше огромен интерес, множество млади хора се любуваха на артистичността, акробатичните умения и пластиката на майсторите на кънки. Бяха впечатлени не само децата, възрастните също наблюдаваха с удоволствие изпълненията. На 28 декември пък по покана на кмета Калин Каменов, футболистите от детско-юношеската школа на "Ботев"- Враца имаха възможност да участват в хокеен мач, съвместно с хокеистите от столичния тим "Левски"- София. С тези две инициативи акцентирахме на зимните спортове- това запали много децата. 

- Как става разпределението на часовете по физическо на пързалката?

- Предложението бе официално отправено към директорите на училищата, които чрез учителите по физическо възпитание и спорт имат възможност да заявят ползването на съоръжението. Разбира се, това ще се случва след изричното съгласие на родителите. Първи, своя урок проведоха децата от четвъртокласниците от Начално училище „Иванчо Младенов“. Днес на ледената сцена ще карат кънки учениците от ОУ "Христо Ботев" в село Паволче, както и тези от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца. 

- Колко училища са заявили интерес?

- До този момент 13 от 20-те училища във Враца вече са заявили часове по физическо възпитание и спорт на пързалката. До края на деня ще сме изготвили пълния график, с който да направим максимално добра организация и да може съоръжението да се използва до края. Имаме заявки от децата от обединените училища в село Тишевица, село Девене- идват преподаватели от малките населени места на общината.

- Колко пъти може едно училище да се възползва от съоръжението?

- Всичко е въпрос на организация и договаряне. Съгласуваме се с колегите, така че да могат се възползват максимално брой деца и ученици. 

- Всеки клас ли може да провежда занимания там, има ли възрастови ограничения?

- Всеки може- от първокласници до дванадесетокласници. Въпрос на избор на учениците, учителите и съгласието на семействата.

- Какви по-точно занимания ще се провеждат на пързалката? Ще учат децата да карат кънки или просто ще се забавляват?

- Децата обичат да спортуват и кънки не се карат трудно. На пързалката имаме наши специалисти, ако някой има нужда от помощ да му съдействат. Но основно с децата се занимава самият учител- познава си учениците, знае уменията им и може да си организира заниманията за часа по най-добрия начин. Да не забравяме и социалния елементи- има деца, които сигурно не са се качвали на кънки. А сега имат възможност- може да излезе от тях страхотен фигурист и спортист в бъдеще, да развива талант. 

- Какви други зимни спортни инициативи подготвя община Враца?

- В момента работим върху традиционния зимен спортен празник, който организираме на Леденика. Голяма забава е, от всички училища се качват на Балкана и провеждаме различни състезателни, развлекателни и спортно-подготвителни игри. Засега сме се спряли на датата 17 февруари, но сме зависими от времето. Най-важно е да има сняг. В същото време текат ученическите игри в рамките на програмата на регионално управление по образование. Така че и зимата предлага много забавления за нашите деца.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!