Деца търсят героите на България у дома си

  • 15 октомври 2015, 12:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
57786714 ab7e 3fbe

Деца от разградското училище „Васил Левски" търсят героите на България у дома. Учениците стартираха проекта си по гражданско образование „Нека войните останат в музея" с изложба от артефакти, свързани с Първата световна война, събрани и изследвани от тях.


Експозицията съдържа 27 предмета и над 30 свидетелски разкази за участието на дедите на децата в историческите събития от преди век. С помощта на своите семейства те са събрали и разказали истории, пазени в разградските родове, за войнишките съдби на мъжете от 19 пехотен полк.


Докато подготвят изложбата, авторите на експозицията са посещавали музеи в Разград, разговаряли са с историографи, за да научат как се изследват, описват и показват исторически ценности. Целта е децата да преоткриват далечните събития от миналото в съвременния свят, в който живеят и така да осмислят фактите и ценностите. Това е иновативен подход на учене, който се използва в най-съврементите образователни системи в Европа и света, обясни директорът на училището Диана Първанова.


Проектът „Нека войните останат в музея" ще продължи през цялата учебна година. Освен свързани с миналото изследвания, той ще съдържа и дейности насочени към настоящето.


Задачата ще е децата да усетят измеренията на героизма и родолюбието, пречупени през съдбите на хора, които са близко до тях.


При откриването на изложбата в училището стана ясно, че много разградски семейства са готови да предоставят фамилни реликви за обогатяване на експозицията. Малките историографи планират да организират кампания в Разград, с която да насърчат съгражданите си да се включат в проекта.