Деца творят на панаир в Благоевград

  • 16 май 2018, 18:01
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%94%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b8%d1%80 %d0%91%d0%bb%d0%b3 1

Детски панаир отново ще превърне Благоевград в творческо ателие. Събитието, превърнало се в традиция за града, е с вход свободен и се реализира от Фондация „Изиарт”, с подкрепата на Община Благоевград.

Над 40 културно-образователни инициативи за деца ще радват жителите и гостите на областния център на 26 и 27 май. Работилниците ще се проведат и двата дни между 10:00 и 18.00 часа на площад „Македония”, както и в сградите на Регионален исторически музей.

Сред работилниците, включени в тазгодишното издание на Детски панаир, са ателиета по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Музикалното ателие ще е посветено на цигулката и всеки посетител ще разбере как се свири на цигулка и ще има възможност лично да направи първите си музикални опити.

Ще бъде изграден кът, посветен на българското изкуство с ателие по калиграфия, на което ще се пише с глаголица, ателие с мозайки от пловдивската базилика, както и изработка на ритони и колажи на средновековни костюми. За любителите на Изтока ще бъде направено ателие за рисунка с къна. Ателие по роботика ще забавлява децата, които обичат науката, а за най-любопитните ще бъде изложен и хармонограф - устройство за рисуване, използващо махала за създаването на геометрични изображения.

Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!