КарнобатФест - стари традиции и модерна култура

  • 02 август 2017, 12:10
  • Автор kmeta.bg
  • ПРАЗНИК

Medium 19732310 1944413692502413 596077565698502693 n

Карнобат се превърна в столица на Балканите. От 14 до 16 юли 2017 г. градът бе домакин на IV издание на Балкански фестивал на изкуствата – 2017 г. В тридневната програма участие взеха над 1000 артисти от България и Балканите, които се изявяваха на две сцени. Към града се стекоха стотици гости, за да се насладят на празника.

Община Карнобат организира фестивала изцяло със свой финансов ресурс, в партньорство с агенция „Прима“.

На централните алеи бяха разположени множество занаятчийски кътове и работилници, с които кметството възражда традиционния в миналото Карнобатски панаир

На 14 юли официалната програма беше открита от кмета на Карнобат Георги Димитров, който приветства гостите на града, заедно със заместник-областния управител на Бургас Владимир Крумов и депутата Тодор Байчев. „Щастлив съм за четвърти път да застана тук пред всички вас, за да открия този фестивал. Всички вие сте тези, които сте отговорни за това, че това събитие се провежда отново. Заради вас той се превърна в традиция. Искам да благодаря на Общинския съвет в Карнобат, защото застана зад идеята да възродим традициите и да ги пренесем в бъдещето. Между нас има много разделителни линии – граници, етнически групи, култури. В трудни времена това, което ни обединява и води напред, е общият ни Балкански дух!“, заяви Георги Димитров.

В последвалото празнично дефиле се включиха певци, танцьори и музиканти в национални носии от различни точки на Балканите. Те шестваха сред хилядите ценители на традиционното и съвременното изкуство, които се събраха, за да ги аплодират. Пред сцената на площад „Трети март“, с традиционна българска питка с мед и сол, бяха посрещнати всички участници. Водещият на празничната програма Наско Михайлов поддържаше градусите на доброто настроение, за което допринесоха и уникалните фолклорни ритми и танци на изпълнители от България, Македония, Сърбия и Румъния. Вечерта продължи с КарнобатРок и бургаската група „Горещ пясък“, които направиха уникално шоу и вдигнаха публиката на крака

Танците преляха в магична заря, с която община Карнобат за пореден път вдъхнови и очарова жителите и гостите на града.

Вторият ден от тазгодишния КарнобатФест бе изпълнен с многоцветна палитра от спектакли – надсвирване на сватбарски оркестри, групови и индивидуални фолклорни изпълнения на участници от България и Балканите, а на сцената на площад „Трети март“ двама млади влюбени се венчаха. Сватбената церемония се превърна в най-голямата изненада във Фестивала на изкуствата. Младоженците размениха своите пръстени, а сватбарите чуха заветното „Можете за целунете булката“ от сцената. За зрителите нетрадиционната венчавка се превърна в част от фестивалното шоу, а за новата брачна двойка възможността да станат семейство пред свидетели от четири балкански държави ще остане скъп спомен.

В следобедните часове станаха известни и победителите в сватбарското надсвирване, част от националния конкурс „С песните на Стайка Гьокова“. Първото място бе присъдено на оркестър „Елхово“, а специалната награда получиха виртуозите от оркестър „Пъстрича“, гр.Карнобат.

Докато едни си хапваха вкусно, други се включиха в уъркшопа по брейкденс, който продължи с повдигащото адреналина брейкденс състезание - Карнобатъл 2017. На финалната битка се сблъскаха представители на Германия, така че първото и второ място си поделиха двама германци. За жителите и гостите на Карнобат не остана и минута, в която да им доскучае, защото веднага след Карнобатъл започна КарнобатРок с ямболската група Seconday и фурията на рока и купона Милена

След бурните емоции и танци, вечерта завърши с прожекцията на култовия филм с българско участие „Белгийският крал“.

Последният ден на КарнобатФест 2017 г. премина динамично и атрактивно. На сцената на площад „Трети март“ се проведе 12-ото издание на конкурса „С песните на Стайка Гьокова“, в което се включиха над 500 изпълнители от цялата страна. Лично от кмета на Карнобат Георги Димитров награди получиха големите победители - Донко Марков от Варна, за индивидуално изпълнение и хор „Келара“ от Провадия, за групово представяне. На сцената на площад „Трети март“ се проведе галаконцерт на наградените, а легендарният глас на самата Стайка Гьокова озвучи града и зарадва всички нейни верни фенове.

В Градския парк течаха уроци по зумба и сапунени мехури

а малко по-късно сцената се превърна в арена на епичната вокална битка за избора на новия бийтбокс шампион на България. За втора поредна година 11-ото издание на The Official Bulgarian Beatbox Battle гостува на Карнобат, а звездното жури се оглавяваше от бийтбокс любимците Скилър, Печенката и RedOne. Двукратен шампион на България стана младият талант MaxO, който спечели приза за най-добрия бийтбокс изпълнител и през 2015. Другият двукратен шампион KillaBee също зарадва своите фенове с присъствието и изпълненията си на сцената. За финал паркът беше осветен от огненото шоу, което направи Николай Райковски, оставяйки публиката без дъх.

Водещи на тридневната фестивална програма бяха Атанас Михайлов, познат на публиката от тв изданията „Страх“ и „МелоТВМания“, както и Галя Асенова и Николай Чапански – популярни лица на различни фолклорни тв и радиопредавания. В организацията на Фестивала се включиха и над 60 доброволци, които с безценната си помощ допринесоха за протичане на всички планирани активности. Те получиха специални благодарности и сертификати от община Карнобат.

За четвърта поредна година Балкански фестивал на изкуствата успя да преодолее разделителните линии, които границите и политиките създават. Той обедини хората чрез балканския им дух, откривайки общото между тях, като им даде възможност да празнуват, да се веселят и да мечтаят заедно.

Майстори глезят гостите с катми, гюзлеми и рязана чорба

Ненадминати майстори от общината приготвиха уникални кулинарни шедьоври, типични за региона, пред погледите на публиката - в MasterChef –Карнобат. От ръцете им излязоха стотици вкусни катми, гюзлеми/карталаци, триеница, рязана чорба, домашна лимонада, гозби и ястия, чиито рецепти се пазят и предават от майки на дъщери, от баби на внуци.

Кулинарният гуру Ути Бъчваров пък приготви печено прасенце за всички гости и участници на своето рекордно голямо и тежащо 2 тона барбекю.