Плевен, Смолян и Костинброд №1 за „Духът на Левски“

  • 02 август 2017, 12:07
  • Автор kmeta.bg
  • КОНКУРС

Medium 111

Конкурсът „Кмет на месеца“ за юли приключи. Градоначалниците на общините Плевен, Смолян и Костинброд се поздравиха с победа на тема „Духът на Левски“.

През юли читателите имаха възможността да гласуват за своя фаворит според това доколко общината запазва духа на националния ни герой Васил Левски по повод 180-годишнината от рождението му. Конкурсът се организира от портала на българските общини КМЕТА.bg.

В категорията на големите общини с население над 50 000 души се състезаваха Перник, Хасково, Плевен, Карлово и Благоевград. Победителят е кметът на Плевен Георг Спартански. Той получи 39.74% от гласовете на читателите ни. По повод честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски рекорден брой участници – 264 човека, се включиха в 23-ия Национален поход „По стъпките на Апостола“. Официалният старт на инициативата бе даден пред паметника на Васил Левски в Плевен. Походниците бяха разделени в 12 групи. Те извървяха по 7 лъча с различна трудност на прехода. Община Плевен подпомага реализацията на тази инициатива от 2001 г. и е неотменен партньор на организаторите през годините.

При общините с население между 20 и 50 000 жители титлата „Кмет на месеца“ с голяма преднина грабна кметът на Смолян Николай Мелемов, който получи 46.15 на сто от гласовете.

Смолян отбеляза тържествено 180-годишнината от рождението на Васил Левски с поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода и паметната плоча на Илия Белковски - съратник на Левски. В читалище „Кирил Маджаров“ се проведе тържествено събрание концерт, а ППМГ „Васил Левски“ поднесе венци пред паметника на Апостола на свободата.

Състезанието при малките общини с население от под 20 000 жители категоричен победител е кметът на Костинброд Трайко Младенов. Той събра цели 84.73% от гласовете на нашите читатели. За честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски общината проведе редица мероприятия. В града беше поставен билборд с лика на Апостола и Шияковския манастир. Монтирани бяха и няколко нови указателни табели към манастира, които представят на посетителите маршрут през града, както и директно от „Ломско шосе“. Шияковският манастир е емблематично място за Костинброд. Със светата обител е свързана и не много известната личност на отец Генадий Ихтимански. Той е близък приятел и съратник на Васил Левски. Служат заедно в църквата в Карлово, след това са заедно в легията на Раковски в Белград.