Сараево ще стане „умен“ град

  • 02 август 2017, 12:23
  • Автор Мария Димитрова
  • ГОСТ

Medium milantrivic

Милан Тривич е заместник-кмет на Сараево. Роден е на 3 септември 1952 г. Не е член на политическа партия. Работил е като журналист, репортер, оператор, режисьор, както и екскурзовод. В периода 1999 г. - 2004 г. е директор на основаната от него „Лондон TV International“. Като директор на BHT 1 е ръководител на журналистически-редакционния екип, който през 2004 г. стартира първия независим обществен телевизионен канал за цяла Босна и Херцеговина. От 2012 г. до 2017 г. е директор на Радио Босна и Херцеговина. Носител е на редица професионални отличия - признание на европейската Филмова академия FELIX за филма „Сватбата в Сараево“. Като автор на Би Би Си печели няколко международни награди с документалната поредица „Смъртта на Югославия“.

- Г-н Тривич, в разгара на летния сезон сме. Как Сараево привлича туристи?

- Имаме ръст на туристите от 25% тази година. Сараево е малък град, но доста известен. Той привлича туристи най-вече със своята мултикултура. Тук единствено може да видите на едно място Запада и Изтока, Европа и Ориента. Невероятна смес от православие, католицизъм, ислям и юдеизъм. Всички те са оставили част от своята традиция, за да се получи накрая едно наистина уникално многолико място. Сараево не плаща много за реклама и промотиране, защото и добри, и лоши новини се пишат постоянно от медиите - и хората идват. Туризмът е най-развиващият се бизнес сектор в Босна.

- Коя е най-голямата актракция в града?

- Със сигурност една от най-известните е „Башчаршия“ – типичен ориенталски пазар. Както и планините в Сараево. През 1984 г. градът беше домакин на Зимните олимпийски игри. Хората идват тук най-вече през зимата заради стръмните склонове, покрити със сняг, които създават прекрасни условия за каране на ски.

- Каква е историята на прословутите Босненски пирамиди?

- Те са нещо като легенда. Намират се на 30 км от Сараево в община Високо. Има редица изследвания, които се опитват да докажат, че пирамидите съществуват. Това е интересна история.

- Какви фестивали се провеждат в Сараево през лятото?

- През август имаме голям филмов фестивал „Сараево филм фест“. Това е един от най-големите филмови събития в Европа, а в региона е най-големият със сигурност. По време на празничните дни градът изглежда като център на света - цветен, бляскав, с прекрасна атмосфера навсякъде. Тогава може да гледате милиони филми, провеждат се редица атрактивни киноигри - прожекции на открито, състезания, конкурси.

- В каква посока се развива Сараево, по какви проекти работите?

- По политически причини страната е разделена и някои хора от Босна не харесват Сараево. Нашата цел е Сараево да установи своя статут на столица, главен център на Босна и Херцеговина, както и център на региона. И това е стратегията ни за работа. Но има и доста други неща. Стремим се Сараево да стане „умен град“. Тепърва навлизаме в тези технологии, но смятам, че това е от голямо значение за развитието на държавата като цяло. Ще въведем електронни карти за пътуване в градския транспорт, планираме да има станции за електронни карти дори и в бензиностанциите. Има много още какво да се направи в града. Като зам.-кмет имам един проект „Арс Еви“, който съм се заел да реализирам - да се установи и развие Музей на съвременното изкуство в Сараево. Изключително амбициозен художествен и културен проект с потенциално голямо значение за развитието на Югоизточна Европа. Това е моят приоритет за следващите няколко години.

Ще изградим път от градския център до върха на планината. И след това чрез телефон, както при колите, ще може всеки да проследи пътя чрез мобилното устройство. Това е добър пример как по много лесен и евтин начин чрез дигитализация може да се намери решение, с което да се подобри начинът на живот.

- От какво имат нужда хората в Сараево?

- От много неща. Първо ние имаме голям проблем с градския транспорт. Години наред тази система е корумпирана и банкрутирана. И ние все още не можем да намерим решение на проблема. Имаме и проблем със замърсяването. Подобно както в София, Сараево е поле, оградено от планини. И особено през зимата имаме голямо замърсяване. Затова първо трябва да сме наясно колко е сериозен проблемът и да намерим решение - да намалим колите и т.н.

- Порталът на българските общини Kmeta.bg разказва за работата на кметовете, местните администрации и случващото се в градовете. Предстои стартиране и на сайт за европейските общини TheMayor.eu. Полезни ли са за хората тези проекти?

- Прекарал съм целия си живот като журналист. И разбирам колко е важно хората, в този случай българските граждани, да научават възможно най-бързо новините. Благодарение на новите технологии и електронните сайтове хората имат възможността да получават информация на момента. Дигиталните технологии ни позволяват да създаваме новини в реално време. Хората имат нужда от информация от всички краища на страната, от всички общини. Затова и смятам, че е необходимо и полезно да има такава платформа, която да обединява и регистрира дейността на градоначалниците.

Освен в собствената им държава, хората имат нужда да знаят какво се случва около тях, извън нея. Всички сме свързани и затова е необходимо да сме в течение на случващото се в другите страни. Трябва да мислим глобално, не локално. Това е една наистина интересна идея.

- Всеки месец Kmeta.bg организира конкурс „Кмет на месеца“ с конкретна тема. В края на годината е престижният конкурс „Кмет на годината“. Какво е вашето мнение за тези конкурси и за предстоящия проект „Кмет на Европа“?

- По този начин прекрасно се проверява работата на кметовете и отговорността, която носят. И ако ти знаеш, че хората те оценяват за това, което правиш всеки ден, всеки месец, ти ще се стремиш да си вършиш работата още по-добре. Знаете, хората проверяват дали сте си свършили работата на всеки четири години. И по този начин ти носиш отговорност пред тези, които са те избрали. Конкурсът е полезен и има здравословен състезателен характер. Също така кметовете могат да си сверят часовника спрямо работата на другите градоначалници, къде се намират, какво може още да подобрят, да вземат пример или идея.