01
Брой

Брой 28, Октомври 2017

Обратно Новина Следваща

Битка в 10 категории за „Кмет на годината“

  • 09 октомври 2017, 11:36
  • Автор
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2017

Medium img 3199

Битка в 10 категории тече от 1 октомври в петия национален конкурс „Кмет на годината“. Престижната надпревара с онлайн гласуване се организира за поредна година от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Порталът на българските общини Kmeta.bg.

Всеки гражданин вече може да пусне електронна бюлетина от телефона, таблета или компютъра си в специалната платформа на kmetnagodinata.bg. Гласуването стартира на 1 октомври и ще приключи на 25 октомври 2017 г. А на 27 октомври на специална церемония в София Тех Парк ще бъдат обявени новите 30 отличници на България. Във всяка от 10-те категории се гласува за кмет на малка, средна и голяма община. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души, и голяма – с население над 50 000 души.

Гласуването в петия конкурс „Кмет на годината“ 2017 се провежда в два етапа. В първата фаза (от 1 до 12 октомври 2017 г.) са номинирани всички 265 общини в България във всичките 10 категории. Вторият етап на гласуването започва на 13 октомври. В 9 от категориите остават по 15 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 5 малки, 5 средни и 5 големи общини в категория. За „Кмет на гражданите“ може да се гласува за всички 265 общини по време на целия конкурс – от 1 до 25 октомври 2017 г.

Събралите най-много гласове от вота на народа градоначалници ще получат специалните престижни грамоти на официалната церемония „Кмет на годината 2017“, която ще се състои на 27 октомври (петък) 2017 г. от 13:00 часа в София Тех Парк. Тя ще бъде излъчена вечерта в ефира на БНТ1. Отличниците на 2017 г. според гласа на народа ще бъдат обявени и наградени в присъствието на представители на Европейската комисия, Европейския парламент, кметове на европейски общини, министри, депутати, представители на бизнеса.

През годините създаденият от Kmeta.bg конкурс се наложи като ценна надпревара на идеи и добри практики сред градоначалниците. Вотът на народа определя победителите, а това дава повод на кметовете и техните екипи да работят с повече проекти и инициативи за развитието на българските общини и превръщането им в модерни и удобни за хората населени места. В изминалите 4 конкурса „Кмет на годината“ стотици хиляди българи всяка година даваха вота си кои са най-добрите български градоначалници в различни направления. За това време народът определи 87 кметове победители в Големите финали на едноименния конкурс. В началото 9 градоначалници получиха наградите, известни като кметските Оскари. После конкурсът се разрасна и за различните категории хората даваха оценка на работата на кметовете и екипите им според големината на общините по населението в тях.

Сега предстои Големият финал на „Кмет на годината 2017“, на който ще бъдат отличени най-добрите местни управници, впечатлили гражданите на България през последната година.

Категориите за „Кмет на годината 2017:

✓ Кмет на годината

✓ Кмет на гражданите

✓ Паркове и градска среда

✓ Туризъм, култура, фестивали и традиции

✓ Ефективно управление на проекти

✓ Спорт и младежки политики

✓ Иновации, наука и образование

✓ Инвестиции и работни места

✓ Подкрепа за БГ производителите - фермерски пазари в града

✓ Tech City