Планът за столицата: Повече паркове и по-малко коли

  • 09 октомври 2017, 12:50
  • Автор Биляна Калинова
  • ПРОГРАМА

Medium 2017 10 04 11 59 05 908  1

Удължаване и разширяване на пешеходните зони и велоалеите в столицата, 120 000 нови дървета и да се запази гледката към Витоша планина от високи сгради. Това са част от препоръките в Доклада за състоянието на градската среда на централната градска част на София на известния датски урбанист Ян Геел и екипа му. Те бяха представени от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, гл. архитект на столицата арх. Здравко Здравков и световноизвестния експерт в началото на октомври.

Преди година Столичната община се обърна за помощ към световноизвестния архитект проф. Ян Геел за планирането на работа за визията на столицата – като зелен и иновативен град, град на младите хора. Целта е урбанистът да направи анализ и даде препоръки как да се промени София и да стане по-достъпна и здравословна, как да се използват минералните извори, историческите забележителности, площадите, парковете. „Действията по проекта прехвърлят работа в рамките на един кметски мандат“, подчерта Фандъкова. Тя подчерта, че част от набелязаните стъпки вече се изпълняват - докладът ще се превърне в програма, по която да се работи в посока улесняване трафика в града, подобряване връзките между парковете, оформяне на публичните пространства, за да са по-достъпни. „След публикуване на доклада специален екип под ръководството на главния архитект на София и зам.-кметове ще подготвят програма с краткосрочни мерки с хоризонт 2020 г., средносрочни с хоризонт до 2025 година и дългосрочни до 2030 година“, подчерта кметът.

Идеята на общината е пешеходната зона по бул. „Витоша“ да се удължи до бул. „Стамболийски“. В доклада на проф. Ян Геел се предлага свързване на тази пешеходна зона с Ларгото и Градската градина. „Ще се търси архитект за изготвяне на проект за пл. „Св. Неделя“, посочи кметът на София. Фандъкова отбелязва, че най-тежката задача по доклада касае частта с веломрежата в столицата, тъй като се предлага да се свържат съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града.

За по-добра визия на София е важна градската идентичност, подобряването транспортните контакти с планината, заяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Той също подкрепя идеята за удължаване на пешеходните зони и велоалеите, но ключов момент е и визията и качеството на градското пространство. „Трябва да върнем хората от моловете в града“, допълни още той.

Ян Геел, който от над 30 години променя облика на градове във всички точки на света, обяви, че той и екипът му са щастливи да видят, че общината иска да подобри още повече този прекрасен град и че тепърва предстои още много работа. „Най-трудно обаче е да се промени начинът на мислене на гражданите“, каза световноизвестният урбанист.