София с първи еко физкултурен салон

  • 09 октомври 2017, 12:27
  • Автор Михаела БЛАГОЕВА
  • ИНОВАЦИИ

Medium elan inventa   pencho slaveykov after

Световноизвестна компания прави уникален проект във физкултурен салон на столично училище. Първо СУ „Пенчо Славейков“ скоро ще се сдобие с обновена зала с изцяло сертифицирано екологично спортно оборудване. Проектът става факт благодарение на партньорството на Столична община и словенската компания ELAN. Така деца и възрастни ще могат да спортуват и поддържат форма за здраве във физкултурен салон, оборудван по най-високите световни стандарти с качествени екоматериали.

Компанията, която реализира проекта у нас, е лидер в Югоизточна Европа в сферата на спортното оборудване. Експертите й не само доставят оборудването за спортните зали, а предлагат цялостен продукт на своите клиенти – от проекта до неговата реализация – доставка и монтаж. Компанията е успешно представена на германския пазар, в Скандинавия, в Обединените арабски емирства и държавите от бивша Югославия. Нейно дело са големи мултифункционални зали и арени като „Duhail Аrena“ в Доха, „Lusail and Al Bin Hamad Al Attiya Arena“ в Al Sadd, „Leipzig Аrena“, „Næstved Arena“ в Дания, „Molnlycke RӚda“ в Швеция, арени в Норвегия, Казахстан, Турция и др. ELAN е основен партньор на Международните федерации по баскетбол и хандбал, съответно FIBA и IHF.

Компанията осигурява на партньорите си консултация, дизайн, монтаж и последващ сервиз на спортното оборудване.

Създадена през 1945 година в Словения, ELAN израства от малка работилница за ски оборудване до специализирана компания за производство и монтаж на спортно оборудване. Основен приоритет са безопасните съоръжения. Международните сертификати ISO 9001 и ISO 14001, които притежават, свидетелстват за високото качество на бизнес процесите в компанията, а EN, DIN сертификатите и особено ежегодното им сертифициране по стандартите на TÜV, са потвърждение за качеството на влаганите материали, производствените процеси и на крайния продукт.

ELAN e позната и призната като компания, покриваща най-високи стандарти за екологично производство. Тя е притежател и на награди за „Най-иновативна компания“, съответно за 2012, 2013 и 2015 г. Предлага своя патентована система за сядане от автоматизирани седалки, техен патент са и преградните завеси, които също могат да са автоматизирани и звукопоглъщащи по желание на клиента. През 2015 г. ЕLAN е отличена за трети път с престижния приз за „Най-иновативен бранд“ на германската организация „Plus X Award“ заради качеството, дизайна, функционалността, ергономичността и екологичността на предлганите от нея продукти.

Благодарение на богатия опит и екипа от висококвалифицираните специалисти и експерти, компанията може да се справи с всякакви специфични изисквания и предизвикателства, да осигури квалифицирано предложение и решение на всеки един конкретен казус, признават партньорите й по света.

Днес ELAN вече присъства и в България с любезното съдействие и партньорство на „Gamma Design“.Изработваме уникален проект за всеки нов обект

Робърт Концут, директор проекти в ELAN Inventa, Словения

- Г-н Концут, кои са най-големите ви проекти?

- Първо нека кажа, че ние сме словенска компания, част от Elan Group. На пазара сме над 70 години и имаме повече от 4000 оборудвани обекта по света. Последните проекти, над които работихме, бяха за няколко големи спортни зали - в Астана (Казахстан), в Украйна и в Бирмингам (Великобритания). Направихме и зала „Стожица Арена“ в словенската столица Любляна. Това са по-мащабните ни проекти през тази година. Но ако говорим за най-големия ни и скъп проект изобщо, то това е този, който реализирахме през 2015 година в Катар. Там в рамките само на една година изцяло оборудвахме трите най-големи спортни зали за Шампионата по хандбал. Имаме отлично реализирани проекти в Средния изток, Русия, Турция, Германия. Ние сме много „силни“ на скандинавския пазар, защото там сме добре познати, благодарение на множеството спортни и многофункционални зали, които сме реализирали.

Трябва да отбележа обаче, че ELAN произвежда оборудване не само за проекти от такъв мащаб. Ние имаме разработени програми, които са насочени към развитието на детско–юношеския спорт, дори и такива, които са предназначени за стимулиране на двигателната активност при хора в неравностойно положение.

- Кои са основните продукти, които предлагате?

- Освен цялостно оборудване за различни видове спорт като волейбол, баскетбол, катерене, гимнастика и др., ние сме особено горди с нашата разработка на мобилни посетителски трибуни, които могат да бъдат както автоматизирани, така и механични. Това е един изключително важен, концептуален за нас проект, защото благодарение на него и на възможностите, които предоставя, можем да постигнем изискването за многофункционалност на пространството. Днес това е особено важно изискване в нашата сфера - възможността в наличното пространство едновременно да се практикуват не само различни спортове, но и различни като вид дейности. В този смисъл, другият проект, който разработихме и патентовахме, е този за преградните завеси. С тях ние не само сепарираме пространството на отделни зони, но ако имаме вложени и акустични материали, с този продукт можем да покрием и съответните шумопоглъщащи характеристики - отново много важно изискване, за да могат много хора едновременно да практикуват заниманията си.

Като цяло, всичките ни продукти са разработени така, че да бъдат мобилни и приспособими към съответните пространства и изисквания. Например баскетболните кошове могат да бъдат фиксирани на стандартната височина от 305 см, но могат да бъдат и на височина 206 см., което позволява този спорт да бъде практикуван и от деца, между I и IV клас. В този смисъл ELAN е привлекателен и желан партньор за проекти, свързани с оборудване на детски спортни зони и площадки, в това число и на училищни салони - област, в която имаме дългогодишен опит. Това е и една от причините да бъдем тук, в България, където знаем, че спортната инфраструктура има нужда от обновяване. Ние сме компания, която може да спомогне за реновацията и оборудването на съществуващите спортни зали и съоръжения така, че условията за спорт да станат по-добри и искаме да го покажем и в България. Дори вече имаме разработен и одобрен проект за преоборудването на спортния салон на 1-во СУ „Пенчо Славейков“ в София, където ЕLAN ще дари безвъзмездно новото оборудване. Това, разбира се, нямаше как да се случи без партньорското съдействие на кмета на район „Оборище“ г-н Цолов и най-вече без подкрепата на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

- Тоест казвате, че можете да преобразявате дори спортните зали в училищата?

- Да. Това е един много важен процес, през който Словения мина преди години. Защото, за да можем да изграждаме в децата си двигателна култура и да ги възпитаваме в любов към спорта, първо трябва да създадем условия. И не само това. Средата, която създаваме, трябва да бъде и достатъчно привлекателна, за да можем да провокираме детския интерес. А това, повярвайте, не е никак лесно, защото децата са изключително взискателни. Процесът е дълъг и изисква усилията на много от нашите специалисти, за да можем да предложим един завършен цикъл - от идеята за проекта до неговата реализация. Първоначално наши екипи анализират състоянието на обекта, правят снимки, скици, взимат необходимите размери, изготвят множество функционални разпределения, за да може да се избере най-доброто. Проектират, визуализират и чак последен етап е реализацията.

- Компанията ви жъне успехи в скандинавските страни, Германия, Обединените арабски емирства. Защо решихте да стъпите и на българския пазар?

- Защото тук намерихме приятели и съмишленици в лицето на екипа на „Гамма Дизайн“, които са готови да вложат време и усилия в това спортът в България да стане по-привлекателен. Българският пазар е с огромен потенциал. Знаем, че в България едва сега започва да се инвестира в изграждането и реновирането на спортната инфраструктура. В този смисъл ние можем да пренесем и споделим нашия 70-годишен опит и заедно с нашия партньор - „Гамма Дизайн“, да постигнем добър резултат. България е важен за нас пазар.

 

Предлагаме качество, което издържа 50 г.

Марко Меден, продуктов мениджър в ЕLAN Inventa

- Г-н Меден, с какво Elan превъзхожда останилите комании в сектора?

- Най-напред с това, че ние произвеждаме спортното оборудване, което предлагаме, а това ни позволява непрестанно да контролираме неговото качество. Произвеждаме го в Словения и притежаваме европейски сертификати не само за качеството на крайния продукт, но и за вложените материали. Нашето производство е изцяло сертифицирано екологично. Това е най-голямото ни предимство, както и фактът, че наистина сме добри и в иновативно отношение. Притежаваме три награди за най-иновативна компания, съответно за 2012, 2013 и 2015 година.

Другото, което е от огромно значение за нашия успех, е, че ние сме сертифицирани и от съответните международни федерации по баскетбол и хандбал - FIBA и IHF. А, както знаем, за да може в една зала да се провеждат международни състезания и събития, оборудването трябва да бъде сертифицирано.

- Какви са тенденциите при спортното оборудване?

- Преди 5-6 години се търсеше и купуваше най-икономичното спортно оборудване, което след 3-4 години се налагаше да бъде заменено с ново. Днес обаче ситуацията и тенденциите са други. Използват се качествени материали, обръща се много сериозно внимание на безопасността, функционалността, на дизайна. Всичко това поставя ELAN в ситуация на непрекъснато самоусъвършенстване във всяко едно отношение, което съчетано със 70-годишния ни опит, превръща компанията ни в лидер в спортното оборудване в нашата част на Европа. И в този контекст, смело мога да заявя, че и днес, дори и в училищата с наше оборудване, произведено преди 50 години, то все още е здраво и се използва.

- Защо решихте да работите и в България?

- Както и Робърт каза, на първо място, защото тук намерихме приятели и съмишленици. Нашето мото е: „Our stories are written by people“ (Нашите истории са написани от хора).

В този смисъл, ние сме тук, за да изградим заедно с нашите приятели, кметове, министри, директори на училища, инвеститори едно семейство, което чрез труда и усилията си да създаде една великолепна среда за развитието на българския спорт. Ние искаме да станем част от страната, част от семейството. Това е много важно за нас.