Холограма на кралица Мария посреща гости в Двореца

  • 17 януари 2018, 16:00
  • Автор Станка Христова
  • АТРАКЦИЯ

Medium dsc08614

Малко са дворците по света, в които туристите могат да чуят поздрава „Добре дошли!“, отправен към тях лично от владетеля. Векът на технологиите обаче пусна в действие и машината на времето и сега в най-модерните музейни комплекси в света 3D холограми на царствените личности показват като на живо историческите персонажи в естествената им дворцова среда.

От края на миналата година привилегията да бъдат посрещнати лично от румънската кралица Мария Единбург имат всички гости на нейния дворец в Балчик. За холограмата на красивата владетелка е използвана снимка, когато Миси, както я наричали и близки, и поданици, била на 21 години. Във феерична премяна артистичната кралица с усмивка кани гостите в кабинета на царствения си съпруг крал Фердинанд Хохенцолерн. Нежните трели на нейния глас, възпроизведени от актьори, отговарят на гласовия тембър на живата Мария. Те са пресъздадени в съвременния им вариант благодарение на звуков анализ на записи с нейния глас, съхранени в архива на румънското кралско семейство.

Интерактивният сюжет с участието на кралица Мария е част от програмата за развитие на музейния комплекс. Целта е да се представи в най-голяма степен уникалността на целия групов исторически паметник на архитектурното, градинско и парково изкуство, обяснява директорът на Двореца в Балчик Жени Михайлова.

Холограмата на Миси е поставена в „Читалнята“, която кралят ползвал като кабинет по време на посещенията си в летния дворец, подарен от него на съпругата му. Залата е част от „Тихото гнездо“, както Мария наричала резиденцията си край брега на морето.

По данни на министерството на културата изминалата 2017 година се оказа най-добрата за музейния комплекс по икономически показатели. Регистрирани са над 260 хиляди посещения, а приходите от туристически и други услуги възлизат на 1,8 млн. лева. Статистиката сочи, че най-много гости - 110 хиляди души, в Двореца са дошли от Румъния, където споменът за кралица Мария е част от историческото минало и самочувствие на нацията. Многобройни са били и туристическите групи от България, Русия, Германия, Франция.

Общите инвестиции в реставрирането, модернизацията и съхраняването на културно-историческите елементи на комплекса вече надхвърлят 5 млн. лева, напомня Жени Михайлова. Холограмата на кралица Мария, която засега е единствена у нас, е последната атракция, обогатила съвременния продукт на музея.

В плановете на фондохранилището влиза и скорошна реставрация на „Пушалнята“. Става дума за сграда, разположена в най-западната част на комплекса. Преди около половин век тя била затрупана от свлачище, но въпреки пораженията първият етаж е запазен. Идеята на музейната управа е да се реставрира това място, като се превърне не просто в обект за посещения на туристи, а в територия, която да се ползва и от жителите на града.

Защото Дворецът в Балчик е символ. На красотата, на единението на човешкия дух с природата, на любовта и трепета на сърцето, такива каквито ги е познала Мария, съзерцавайки морето от приказните кътчета на своя най–обичан дом. В който след смъртта й било погребано нейното сърце. То било положено в ковчеже с кралския герб на Румъния и до 1940 година се съхранявало в параклиса „Стела Марис“ в градините на двореца. След като Балчик се връща в територията на България, сърцето на Мария Единбург е пренесено в Румъния. Духът на прочутата кралица обаче остава край морския бряг, където душата на Миси е открила своя пристан.

Повече туристи след визитата на Брижит и Десислава

През миналото лято „Тихото гнездо“ на Мария Единбург влезе дори в световния видеообмен като част от посещението на съпругата на френския президент Емануел Макрон - Брижит. Госпожа Макрон разгледа Двореца в Балчик в компанията на съпругата на българския президент Румен Радев – Десислава. Визитата на двете първи дами бе по време на официалното посещение на стопанина на Елисейския дворец у нас.

Дали заради гостуването на Брижит Макрон там или не, но интересът към двореца на Миси расте. Залите на комплекса са не просто част от туристическа дестинация, но и място за активен обмен на идеи, събития и срещи. Там се провеждат конференции, артфоруми, обучителни занимания.