Наш кмет пуска фабрика за тоблерон

  • 17 януари 2018, 16:06
  • Автор Мария Димитрова
  • ИСТОРИЯ & КУЛТУРА

Medium 8

Склонността на българина да си угажда е позната от памтивека. Изложба, посветена на човешките пороци, ни показва, че удоволствията са били неизменна част от ежедневието на народа ни открай време. Близо 500 експоната от пътуващата експозиция на Историческия музей в Горна Оряховица разкриват пристрастията към алкохола, тютюна и захарта. Под атрактивното заглавие „Пороци“ са събрани три изложби, представящи най-често срещаните изкушения, които съпътстват нашия живот от най-древни времена. „Не поощряваме или критикуваме тези порочни практики, а просто ги показваме - по закачлив начин“, обяснява директорът на музея Пламен Мадемов.

По хронология на създаването първа е открита „Алкохол & амбалаж“, която през 2018 г. става на 12 години. Тук може да се види характерният бит на първите питейници от края на XIX до първата половина на XX век. Изящни стъклени шишенца от по 300 г, които са по-скоро изкуство, отколкото комерсиализъм, първите бирени стъкленици, бутилки със закопчалки, старинни менюта, които предлагат алкохол и мезета, грабват вниманието на всеки посетител. Освен предмети, в изложбата могат да се видят множество архивни

фотографии от приключенията в родните кръчми

сред които „снимки с кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край“.

 

Край се поставя и на производството на вино през XIX век, когато мушица унищожава всички лозя в страната. Това „тъжно“ събитие дава начало на производството на ново любимо питие - бирата. „Тогава бирата намира своя шанс, защото няма вакуум в потреблението на алкохола“, казва Мадемов. А за да не изостанат, горнооряховци правят 6-ата пивоворна в България, в крак с модата.

Следва изложбата „Тютюн, енфие & сие“, която е най-разнообразна и богата. Тя показва развитието на тютюна от влизането му в България до средата на XX век, когато страната ни е една от водещите в производството на растението в световен мащаб. Тук могат да се видят приспособленията за различните начини на употреба на тютюна (дъвчене, пушене, смъркане). Гостите на музея могат да разгледат от най-древните уреди за запалване - кремъците, чакмаците, първообразите на кибрита до първите бензинови, механични запалки. Интересни експонати са кибритените кутийки, наричани „Пали дръвца“, както и кутиите за цигари „Народна Република“, произведени в Централния софийски затвор. Някои вещи правят особено впечатление и дори предизвикват противоречиви мисли като

цигари, кръстени на планини, с илюстрации на

чист въздух

В отделна група са представени историята на лулите, глинени турски чибуци, цигарета, пепелници и т.н.

„Захар, кафе & сие“ е последната от трите „Пороци“. Експозицията е свързана с дългогодишната традиция в Горна Оряховица - сладкарството. Посетителите се връщат 100 години назад като имат възможност да се любуват и научат за зараждането на уличната търговия, която е била истинско приключение, преди да навлезе масовото производство. „Била е строго регламентирана - кой ще продава боза, кой ще продава халва - това е било разделено по часове и територии. Но винаги се е намирал някой дързък продавач, който да се опита да наруши статуквото и ествествено е следвало юмручно право - или се изясняват правилата, или се пренаписват“, обясняват организаторите на изложбата. Тя разказва и за навлизането на какаото, което дотогава е било използвано само за лекарски нужди.

„След Освобождението по пример на

руснаците, които пиели шампанското си с шоколад

започваме да припознаваме шоколада като сладък изкусител“, разказа още за нравите от онова време Мадемов. От този период е и създаването на прочутата захарна фабрика в Горна Оряховица (по онова време най-голямата на Балканите). Тогава градът става известен и с това, че там е регистриран един от първите търговски скандали. „На кмета Стефан Обрешков му хрумва да пусне на родния пазар български тоблерон, без да се допита до оригиналната фирма производител. Незнайно откъде тя разбира за това начинание и завежда дело, което приключва с фалита на един от най-големите сладкарски производители“, припомня историята шефът на музея.

В изложбата могат да се видят най-различни уреди за мелене, печене, съхранение като кафемелачки, джезвета, сервизи, самовари и др.

От музея казват, че неслучайно експозицията на човешките слабости произлиза от Горна Оряховица. „Горна Оряховица

винаги е бил бохемски край

Местните винаги са се славили, че обичат забавленията, компаниите и никой порок не им е бил чужд“, разкрива още Мадемов. И допълва: „Най-хубавото за горнооряховското сърце е да излязат на хубаво време, на открито и да извадят бутилките. Имаме много интересна снимка от 1910 г., когато минава Халеевата комета и всички са в очакване на края на света и горнооряховци ги има снимани, готови за Апокалипсиса - с бутилки, дамаджани и гадулари“.

През годините трите „Пороци“ са обиколили десетки галерии, музеи и изложбени зали в цяла България. А в някои градове като Добрич, Силистра и Габрово се е случавало да са заедно.

В момента „Алкохол & амбалаж“ е в Правец и ще остане там до края на януари, след което отива в Ботевград, а „Тютюн, енфие & сие“ ще радва жителите на Етрополе.