Сурвакари от Перник превземат Софийската опера

  • 17 януари 2018, 15:52
  • Автор Станислава Антова
  • ТРАДИЦИИ

Medium 26758379 1716656405071892 6032453258183360093 o

Пернишки сурвакари ще участват в постановката „Янините девет братя“ на Софийската опера и балет. За тази цел на празника Сурóва на 13 вечерта и 14 през деня беше директорът на културната институция акад. Пламен Карталов, който се включи в обиколката на кметския екип.

„В момента се готви постановката „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, истинска народна музикална драма. И една от картините ми ще вгради това сътворяване на древността към съвремието. Това ще бъде едно необичайно представление. Ще вкарам

целия този български народен и естествен дух от миналото

към съвремието. Много отдавна изследвам тази традиция и точно тук в този край намирам вдъхновение и едно бъдещо послание в моя спектакъл“, разкри акад. Карталов и не скри, че е очарован от обичая, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

„Виждаме, че ритуалът доставя удоволствие на млади и на стари, на мъже и жени. Това е уникално, което се прави“, допълни с вълнение директорът на Софийската опера и балет.

Екот от звонци и чанове огласяха Пернишко два дни. Селските мегдани се изпълниха с хора. По отколешна езическа традиция всяка година маскирани,

облечени в кожи, надянали страховити ликове

обикалят из къщите за благословия за здраве, радост и берекет.

На 13-и вечерта пътят на добруване ни заведе в село Люлин, където се срещнаха две от най-колоритните сурвакарски групи - Люлин и Долна Секирна. Жителите и гостите се радваха на маскираните, както и на групата войводи от национално сдружение „Хайдути“, беше представена впечатляваща фотоизложба, както и експозиция на маски, направени от майстор Деян Евгениев. Местните самодейци подариха на гостите ръчно изработени пръстени и гривни с българска шевица.

След това обиколката продължи до село Големо Бучино. Сурвакарската група на село Големо Бучино съществува повече от петдесет години. Представя традиционния зимен обичай „Сурвакарска сватба“, свързан с празничния новогодишен цикъл, който обхваща периода от Коледа до Водици – Богоявление – Йордановден, познати сред населението като мръсни, погани дни. Участниците в обичая са само мъже – ергени и женени. Женските персонажи се изпълняват отново от мъже. Основните персонажи са: булка,

младоженец, свекър,

свекърва, поп

байрактар, мечка, мечкар, циганска група, група звънчари с маски и ликове и музиканти. От 2009 г. групата е редовен участник в Международния фестивал „Сурва“.

И тази година беше запален огромен огън в пернишкия кв. Бела вода, където маскирани гониха лошотията.

Отличаващо за групата е, че нейната маскировка е така наречената „зевала“ – животински митични маски с много глави или една глава с много усти. Всички участници са облечени в кожи. На кръста си носят големи звънци. Сурвакарите имат определен подскок и ритъм на звънците, който варира 2/4 или 5/8 тактов размер. В сурвакарската група участват предимно млади мъже, но има

цели родове, които предават обичая от поколение на поколение

Групата наброява в момента около 120 човека. Възрастта варира от 3-годишни до 80-годишни.

Тътенът от Бела вода последва до град Батановци. Там си дадоха среща групите на Батановци и Черна гора. Има изследвания и записи, че сурвакарската дружина на Батановци, наречена още „сурвакаре“ или „преличници“, датира от 1917 г. Групата е носител на множество престижни награди от международни и национални фестивали.

Кулминацията на вечерта беше в най-голямото пернишко село Драгичево, където се събраха сурвакарските групи от селата Долни Раковец, Прибой, Пещера и Национално сдружение „Хайдути“. Кметът на Перник Вяра Церовска приветства всички сурвакари и гости на празника да бъдат здрави и силни, а годината да бъде берекетна и успешна. Тя получи от домакините специален плакет за съдействието и съхраняването на автентичния обичай. След игрите на площада в селото за гостите имаше официална Сурвакарска вечеря с традиционните ястия.

Сурвакарската група в с. Драгичево съществува от 2002 година. Две години по-късно започва да участва в Международния фестивал „Сурва“, откъдето получава грамоти, дипломи, плакети и медали. През 2013 г. групата бе наградена със сребърен медал за атрактивна игра, а през 2014 г. със сребърен медал за войвода. Тя е носител и на още много награди за блестящото си представяне.

На следващия ден автентичният ритуал беше пресъздаден и в селата Ярджиловци и Дивотино, а финалът беше поставен в Кралев дол.

И тази година едно от впечатляващите зрелища беше в село Ярджиловци, където се събраха маскирани от три махали. Сурвакарската група на село Ярджиловци съществува от древни времена. Традицията е жива, тъй като тя се предава от поколение на поколение заедно с вярата в доброто. Групата се предвожда от войвода, след него върви „сватба“, в която участват булка, младоженец, кум, кумица, свекър, свекърва, поп, клисар, свирджии, циганчета, мечка и мечкар. Местните сурвакари са участвали в снимките на много български филми – „Железният светилник“, „Иконостасът“, „Козият рог“, „Татул“, „Малки тайни“, „Когато маските замълчат“.

Грохотът на звънци

и хлопатари

предизвикан от местните носители на традицията, ни последва в Дивотино. Селото беше огласено от изпълненията на София Илиева, след което атракция направи гостуващата кукерска група от Петрич. Вкусни гозби пък бяха част от кулинарната изложба.

Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Групата представя традиционния зимен обичай „Сурвакарска сватба“. Участниците в обичая са само мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, девер, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и народен оркестър. Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Тя е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“.

И както всяко начало има и край, и обичаят Сурóва също, но само за тази година. Закриването на празника беше в село Кралев дол. Мечкарската група на селото участва в сурвакарските празници от незапомнени времена. Групата има две отделни звена. Първата част се състои от: жених, невеста, кум, кума, поп, цигани, мечка, мечкар и музиканти, облечени в традиционни национални носии.

Втората част е групата на „звончарите“, която е ръководена от болюбашия. Облеклото им е от кожи. Маските също са изработени от кожи, рога и други естествени материали. Неизменен атрибут към костюмите са звънците и хлопатарите, различни по големина и звук, също така и дървените геги, изработени от дрен и леска.

Групата е носител на множество награди, както в България, така и от чужбина.

Така е по Сурóва, трудно се описва, затова я посетете, за да преживеете цялата тази емоция!