Трифон Зарезан – лечителят, отглеждал гъски

  • 17 януари 2018, 15:56
  • Автор Владимир Симеонов
  • ПРАЗНИК

Medium wine

Св. Трифон е един от най-почитаните светци у нас, а Трифон Зарезан е сред най-тачените празници. На 1 февруари православната църква почита мъченика за Христовата вяра. Приживе той е известен като светец лечител, а векове по-късно става популярен като покровител и на лозарите.

Св. Трифон се родил и живял в област Фригия в Мала Азия по времето на император Гордиан през първата половина на III век. Занимавал се с животновъдство - отглеждал гъски. В житието му се разказва, че още от младини притежавал дарба да лекува. Измежду многото изцелени от него била и красивата и умна дъщеря на Гордиан, която била обладана от демон. После показал на хората беса, който се бил вселил в едно черно куче. По-късно, при император Деций, бил обезглавен, тъй като отказал да почита езическите богове, а останал верен на Христовата вяра.

Тялото на свети Трифон било погребано в родния му град, но векове по-късно мощите му били пренесени в Константинопол в църквата „Св. Йоан Богослов“, която се намирала недалеч от църквите „Св. София“ и „Св. Ирина“.

Едва 7 века след смъртта му за мъченика се появяват данни, че е почитан като закрилник на земеделието, градините и лозята.

Част от изследователите смятат, че има голяма вероятност св. Трифон да е бил с тракийски произход. Причината е, че Фригия била населявана според Страбон и Херодот от тракийското племе бриги. Според историческите източници бригите обитавали поречието на р. Струма около 1100 г. пр. Хр, но след това се преселили в Мала Азия, в областта, която по-късно получила името Фригия. Неслучайно една от версиите за произхода на Панагюрското златно съкровище е, че то е дело на тракийски майстори от там.

Според народните традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. Затова и на този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Етнографите ка категорични, че в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т. нар. дионисиади с буйните си игри и веселие сред природата.

Денят на свети мъченик Трифон се отбелязвал първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

В Делчево еликсирът тече от чешмите

Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много туристи в гоцеделчевското село Делчево. С всяка изминала година гостите са все повече. И има защо да бият път до селището. Тази година те ще опитат вино и ракия от три държави – България, Гърция и Холандия, приготвени от изкусни майстори. Събитието ще се проведе на 10 и 11 февруари. В първия ден на уикенда са конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. В оспорваната надпревара ще участват холандският предприемач Вилям Ван ден Берг, който има дом в селището и притежава 5 къщи за гости там, както и десетки гърци от област Драма. Битката ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино, уточни кметският наместник на селището Иван Панайотов. Гръцките гости са производители на тези напитки, това е основната им дейност. Дегустацията на предоставените за участие в конкурса напитки ще започне в 14 часа. Заради многото кандидати за слава процедурата ще продължи до късно вечерта. „Вино ще се лее не само от бъчвите, но дори и от чешмите в селото ни. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита“, увери кметският управник.

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. Тук ще бъде общинският управник на Гоце Делчев Владимир Москов, поканен е и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Очаква се да пристигнат от Гърция кметът и областният управител на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а след това ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.

Мощи на мъченика

се пазят в наше село

С почит и поклон пред мощите на свети Трифон Зарезан започват празничните дни в село Черниче. Селището беше обявено за „Евросело на България“ за 2012 г.

В църквата „Свети Георги Победоносец“ се съхраняват мощи на свети Трифон. Преди години в светата обител по искане на Винената партия тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил (б.а. – починал през 2013 г.) донесе мощи на свети Трифон от Света гора в Гърция.

В дните на почит към мъченика десетки миряни се събират, за да присъстват на празничната литургия и водосвета, които ще отслужи местният свещеник. В двора на храма след службите божият служител символично ще зареже лозята. Винената партия ще почерпи миряните с вино. Веселбата ще продължи до късно вечерта.

Царят на виното идва на бял кон в с. Дъбрава

Празникът, посветен на Трифон Зарезан в благоевградското село Дъбрава, тази година ще е на 3 февруари. Селището ще посрещне стотици винопроизводители от региона. На станалия вече традиционен „Празник на виното“ най-добрите майстори на еликсира ще премерят сили и ще бъде излъчен „Цар на виното“ 2018 г. Оценяването ще се извършва от тричленно жури от технолози. Победителят в надпреварата ще получи като награда буре за вино с дърворезба. В програмата се предвижда водосвет за здраве и берекет на всички винари и лозари, възстановка на автентичен обичай по зарязване на лозята и богата музикална програма.

На празника ще е и самият Трифон Зарезан, който ще се появи на бял кон. Очаква се кметът на община Благоевград - Атанас Камбитов, и свети Трифон да зарежат лозовите масиви в селището.

Рано сутринта ще започне дегустацията на вината, направени от местни производители.

Точно по обяд ще е обявяването на победителя, който ще бъде коронясан за „Цар на виното“ от самия светец и ще поведе шествието за ритуала по зарязване на лозята. Народното веселие и стартът на музикалната програма ще са пред кметството в село Дъбрава. Там ще бъдат наградени и останалите участници в конкурса. Грамоти ще получат стопаните на всички наградени вина в различните категории - „Най-хубаво бяло вино“, „Най-деликатно вино“, „Най-тежко вино“, „Най-дълга глътка“, „Най-изтънчено вино“ и „Вино с характер“. „Честваме празника в събота, за да могат да дойдат повече хора от цялата община. С това събитие искаме да популяризираме хубавите вина, които се правят в региона“, твърди кметският управник Росен Георгиев.