01
Брой

Брой 32, Февруари 2018

Обратно Новина Предишна

Карлово - духът на Левски и аромат на рози

  • 09 февруари 2018, 15:18
  • Автор Мария Димитрова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba %d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8

В сърцето на България се намира един от най-възрожденските, пропити с история и родолюбие градове - Карлово. Това е мястото, което извиква във всеки българин образа на най-великия ни национален герой - Васил Левски. Мястото, където от всеки ъгъл все още сякаш витае революционният дух и споменът за едни славни времена. Няма област в обществения живот, изкуството и науката, в която Карлово да няма принос. Редица от най-бележитите личности на епохата на Възраждането са родом именно тук – братята Евлоги и Христо Георгиеви, бащата на революционера Христо Ботев – учителят Ботьо Петков, просветният деец и автор на първата българска граматика д-р Иван Богоров, основателят на първия български театър и негов историограф Иван Попов, първата жена, летяла на боен самолет, Райна Касабова и др. Китният град пленява всеки гост с множество „автентични“ красоти - забележителни паметници на културата, първобитни възрожденски къщи, калдъръмени улички, атрактивни местни занаятчийници. Карлово се слави и с прочутите по цял свят маслодайни рози. Той е център на розопроизводство и преработка на розовия цвят още преди Освобождението. И днес, ежегодно в първата неделя на юни, тук честват Празника на розата. Левскиград, както се казва от 1953 до 1962 г., е истинско олицетворение на българщината, мястото където всеки сънародник може да се слее с традициите и да се върне към корените си.

Национален музей

„Васил Левски“

Родната къща на Апостола се намира в западната част на Карлово близо до централния площад „20-ти юли“. Къщата е построена в края на ХVIII век. Останала необитаема, тя се саморазрушава в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. и е отворена за посещение като музей през 1937 г. Музеят на Левски е включен в „100-те национални туристически обекта“.

Мазаковата къща

Експозиция, представяща местния градски бит от края на ХIХ и началото на ХХ в., е изложена в Мазаковата къща, строена от видния карловски просветител иконом Христо Попвасилев. Всяка една от стаите е подредена тематично с изцяло оригинални тъкани, облекла, мебели и др. от богатия етнографския фонд на музея. С много оригинални експонати е представена традиционна кухня в карловски дом. Пресъздаден е работен кабинет на Стефан Мазаков – общественик и народен представител от Карловско.

Паметникът на Левски

В центъра на Карлово, на площада между две църкви, се издига паметникът на Васил Левски. Полагането на основния камък на паметника става на 15 май 1903 г. в присъствието на княз Фердинанд. Построен е по проект на Марин Василев. Скулптурата изобразява Апостола на свободата в цял ръст с револвер в ръка, а до него е ревящ лъв (народа). На пиедестала на паметника са изписани имената на загиналите през страшните юлски и августовски дни на 1877 г. карловци, възприели веруюто на Левски: „Нам свобода и човешки правдини трябват!“

Църквата „Света Богородица“

Църквата „Света Богородица“ е построена през 1851 г. от майстори строители от Карлово и Брацигово, а изтъкнати зографи от Банско, Трявна и Самоков рисуват иконите на храма. На северната стена на храма карловският художник Дечко Тодоров изработва стенопис, изобразяващ момент от ръкополагането на дякон Игнатий в йеродяконски сан. Камбанарията на църквата е построена през 1897 г. на мястото на хилендарския метох.

Църквата „Свети Николай“

Паметник на възрожденската архитектура е църквата „Свети Николай“. Издигната е през 1847 г., а сред иконописците са Станислав Доспевски и Иван Зографски. Камбанарията на църквата е построена през 1890 г. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата „Све-ти-Ни-ко-лай“. Тук през 1858 г. за първи път е отпразнуван денят на българската писменост. В двора на църквата се намира гробът на Гина Кунчева – майката на Васил Левски.

Водопадът „Сучурум“

Само на 1 км северно от центъра на града, в подножието на Стара планина, се намира природната забележителност - водопадът „Сучурум“, в превод „хвърчаща вода“. Водопадът е висок 15 м, а реката, която го захранва, е Стара река, ляв приток на река Стряма. Живописният пейзаж около него се е превърнал в популярна атракция сред туристите, както и любимо място за отмора, разходки и летни пикници за жителите на Карлово и региона.