Кметове и инвеститори в София за евроседмицата на иновациите

  • 09 февруари 2018, 14:47
  • Автор
  • ФОРУМ

Medium 25073455 10155884606239757 6548733600520895698 o  1

Фондация Webit, съвместно със Столична община са инициатори на проекта „София - Дигитална столица“, който се развива няколко години и вече носи след себе си разпознаваемост и стойност, като столицата ни е наричана така дори и в големи световни медии.

Тази година отново в София Европейската седмица на дигиталните технологии и иновации ще посрещне над 7000 участници от цял свят, включително 1500 водещи политици от Европа и извън нея - еврокомисари, министри, кметове, евродепутати. Очакват се и над 5000 световни бизнес лидери, основатели на най-големите технологични компании, предприемачи, инвеститори, иноватори, учени и представители на всички индустрии от малкия и средния бизнес.

Webit.Festival Europe ще се проведе през юни 2018 г. по времето на Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите в София.

И тази година мотото на фестивала остава re: Inventing Europe’s future.

Решенията за умна градска среда са сред водещите теми на предстоящия през юни 2018 г. под патронажа на кмета на град София Йорданка Фандъкова „Cities Summit“, който отново ще събере в столицата ни кметовете от цялата страна, както и от големи европейски градове, които пристигат тук по нейна покана.

Миналата година взеха участие кметове и представители от общините на десетки градове в Европа, сред които Рим, Париж, Виена.

Конференцията „Градове“ е една от над 10 паралелни тематични конференции и изложениe, които ще се състоят в рамките на фестивала. В нея ще вземат участие кметове и заместник-кметове на големи градове, Комисията на ЕС и членове на Европейския комитет на регионите. Освен тях ще присъстват членове на Съвета на градовете и избрани иновативни стартиращи фирми в сферата на интелигентната енергия, мобилността, интелигентните административни решения и интелигентните градски решения.

Темите на конференцията включват „Изграждането на Умни градове“, „Цифровата трансформация“, „Устойчивост, интелигентна енергия, интелигентна мобилност и транспорт“, както и за „Smart City“ хакатон, организиран от Столична община и Българската камара на архитектите.

Сред темите, които Webit ще покрие тази година с над 300 световни лектори, са и:

Здраве: Иновации и интегриране на модерните технологии в здравеопазването

Европа с хоризонт 2030 – 2050 г.

Модерната инфраструктура - мрежи, обработка на данни, суперкомпютри и клауд, Blockchain (разпределена база данни), Cloud технологии, изкуствен интелект

Дигитални умения и образование

Забавление и Медии в XXI век

Общество/Култура в дигиталната епоха: поверителност в мрежата, Регламент GDPR

Киберсигурност - Защита на данните в мрежата

Стартиращи компании и инвеститори; предприемачеството в ЕС

Жените в бизнеса и политиката

Всички те са отделни таргетирани към посетителите си конференции. Някои от тях ще имат изложбени площи, където ще бъдат представени компании и решения от и за конкретния бранш.

Фестивалът тази година е придружен и с много богата социална програма - официални събития и неформални такива, церемония за наградите Webit и много други, на които организаторите ще се радват да ви посрещнат.

Тази година Webit.festival Europe е и закриващото Българското председателство на ЕС събитие в официалния календар.