01
Брой

Брой 32, Февруари 2018

Обратно Новина Следваща

Купидон стреля на 5 моста в България

  • 09 февруари 2018, 14:37
  • Автор Михаела Благоева, Павел Стаменов, Александра Петрова, Владимир Симеонов, Кирил Иванов, Жулиета Цветкова, Галина Стоянова, Петя Валентинова, Цвети Василева
  • ТЕМАТА

Medium %d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82 %d0%bd%d0%b0 %d0%b2%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5 %d0%ba%d1%80%d1%81%d0%b2%d1%8008

Пет български града имат Мост на влюбените. Именно те са сред любимите места за разходки на двойките. На тях Купидон стреля и събира разтуптените сърца на млади и стари.

Едно от емблематичните места е в София - Мостът на влюбените (или на въздишките) край НДК. Това е мястото в София, където най-често можем да видим влюбени двойки на различни възрасти да се държат за ръце, да се целуват или правят снимки за спомен. Пешеходният надлез официално няма име, но е „кръстен“ на влюбените заради големия брой млади хора, които го използват за романтични срещи.

Друго любимо кътче на влюбените в София е край езерото „Ариана“. Паркът примамва двойките с обещание за романтична разходка сред вековни дървета и зеленина. На не по-малко посетители, попаднали в плен на любовта, се радва и езерцето в столичния квартал „Дружба“. Сред другите романтични места в столицата е една от най-хубавите беседки вероятно в цяла България, която приютява влюбените сърца - в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Влюбените си имат мост и под Царевец. Велико Търново често е наричан

най-романтичният град в България

Самоводската чаршия, китната улица „Гурко“, Стамболовият мост, паркът край Градската художествена галерия и Паметника на Асеневци са локации, където често влюбените двойки прекарват часове.

Отскоро „прободените“ от стрелите на Купидон търновци си имат и свой мост, който дори е историческа забележителност и се намира в подножието на крепостта Царевец. Освен свидетелство за величието на Търновград, Владишкият мост се е превърнал в съвременен символ на любовта. Само преди броени дни млада дама се обясни в любов на своя Ромео – в една от февруарските вечери тя разпъна плакат с надпис „Обичам те“ и подреди ароматни свещи във формата на сърце.

Емблематичната за Старата столица забележителност е окичена и с над 100 катинара. Върху тях младоженци и влюбени двойки гравират имената или инициалите си и ги завързват с верига за парапетите. Така вярват, че любовта им ще остане силна продължително време, а връзката им ще бъде защитена от проблеми.

Същите катинари могат да бъдат видени и на Стамболовия мост, който пък е предпочитано място за снимки от сватбите. Любовните послания върху заключващите устройства допълнително засилват туристическия интерес към тях.

Разходка над морските вълни, пътуване с кораб до красив остров или стъпки, оставени по пясъка. Това не са декори от снимачната площадка на холивудска продукция, а част от емблематичните за Бургас места, на които влюбените предпочитат да прекарват времето си.

Още от средата на миналия век Мостът в Бургас е бил любимо място за романтични разходки. И до наши дни съоръжението се радва на непрестанен интерес. През лятото - защото е

оживено, пъстро и ухаещо на море

а през зимата – защото е усамотено, спокойно и предоставя неповторима гледка към притихналата Морска градина.

От няколко години още едно кътче си извоюва място в сърцата на влюбените. То се намира само на няколко километра от центъра на Бургас и до него се стига единствено по море. Да, става въпрос за о. Св. Анастасия. А какво по-романтично от разходка с кораб до красив остров. Малкото кътче земя разполага с няколко хотелски стаи, ресторант, предлагащ местна кухня, старинна църква и истински морски фар.

Любовта ежедневно намира пристан и на Моста на влюбените в Благоевград. Хората са различни, но мястото е винаги едно и също. Тези едва петдесетина метра над река Бистрица в града приютяват и млади, и стари, пленени от любовта. Всяка година на 14 февруари, навръх Свети Валентин, десетки балони украсяват Моста на влюбените. В Деня на любовта младежи избират символичното място, за да изразят чувствата си. Късно вечер пък хиляди свещи осветяват пространството. Никой не може да остане безучастен към романтичната атмосфера. „Много е красиво, сърцето ти трепва, когато стъпиш тук и видиш колко много катинари са поставени по пейките и по самия мост“, споделят младежи. Почти всяка година се провеждат инициативи в Деня на влюбените. Защото това е знаково място, оазис на любовта и доказателство, че Благоевград е истински младежки град.

Една интересна традиция, свързана с древно суеверие, се засилва в последните години в областния център на Пиринско. Да заключиш любовта си с катинар и да хвърлиш ключа в реката.

Мостът на влюбените събира все повече катинари от всякакъв размер и вид, с написани или дори гравирани имена и дати. Да заключиш любовта си с катинар и да хвърлиш ключа в реката е начин да я предпазиш от недоброжелатели, това е смисълът на традицията, която води началото си от Италия и се разпространява в цял свят.

И Кюстендил си има Мост на влюбените.

Общината изпрати спешно група работници да възстановят атрактивното мостче, което е

част от пътеката на влюбените в парк Хисарлъка

над града, казаха разхождащи се по маршрута. Дървеното мостче беше потрошено от вандали през лятото. А пък и беше поизгнило и поизносено. Това наруши и смути хубавите блянове на минаващите по „съоръжението“. Дори имало риск от падане, ако си в особен любовен унес. Но вече всичко е наред. Мостчето, през което обикновено се минава от двама ръка за ръка, вече е по-солидно.Двойки „заключват“ любовта си с изглед към Варненския залив

Панорамната площадка между варненските квартали „Галата“ и „Аспарухово“, която предлага уникална гледка към залива и останалата част от града, от няколко години е и спирка за романтично настроени влюбени двойки. Копирайки средновековен обичай от Централна Европа, те „заключват“ любовта си с катинари, а ключа, за да е нерушимо чувството – захвърлят в морето. Според древно суеверие така се опазва любовната връзка от недоброжелатели.

Площадката беше изградена от Община Варна през 2010 г. за 367 000 лв. на запустяло и харесвано от наркомани място. Тя е асфалтирана, разполага със зелени площи, цветна градинка и с паркинг и пейки, осигуряващи прекрасен изглед към Варненския залив и по-голямата част на града. Когато администрацията на бившия кмет Кирил Йорданов я направи, коментарите в медиите и социалните мрежи бяха по-скоро негативни.

Мястото обаче се оказа предпочитано първо от младоженци, които с посещение на площадката замениха традиционното в годините на социализма поклонение пред Пантеона в Морската градина. Само година след това ги последваха и влюбени от всякакви възрасти, а металният парапет бе окичен с катинари в различни цветове и с всевъзможни надписи.

Сватбени фотосесии в

„замръзнало кралство“ са хит в Русе

Още от времето на соца, та чак до наши дни, едно от най-романтичните места в центъра на Русе си остава Сградата с часовника. Там млади и стари са си обявявали срещи десетки години наред, затова е асоциация на романтика за всички, избрали градската среда. Предпочитано място за романтични срещи само на няколко километра извън града, също от много години насам, си остава Лесопарк „Липник“, известен още като Текето. Прохладните сенки около емблематичното Николовско езеро са едно от предпочитаните места за пикник и любовни срещи извън Русе. Съвсем скоро, след като приключи мащабният ремонт на русенския кей, ще се възродят с пълна сила предпочитанията на двойките да изберат тематичните красиви залези над Дунава като идея за срещи. Всички тези места, включително и градинката пред Историческия музей, са любими на русенци за сватбени фотосесии. От миналата година все повече влюбени българи, дори румънци, избират да запечатат един от най-важните дни в живота си по-нестандартно със снимка около фигурите на традиционния Русе Айс Фест.

Етнографски комплекс среща влюбените във Враца

Етнографският комплекс „Св. Софроний Врачански“, сгушен зад централната пешеходна зона непосредствено до оживената улица „Търговска“ във Враца, от години е гнездо за млади влюбени. Улучените от стрелите на Купидон намират уединение в китния двор на комплекса между музейната сграда, експозицията на врачанските файтони и Възнесенската църква. В близост са разположени и десетки красиви възрожденски къщи, които са любимо място за художествени фотографски сесия на млади двойки и абитуриенти от града. Малкият двор в комплекса напоследък набира популярност и за организиране на изнесени сватбени церемонии. Тишината и художествената стойност на мястото го превръщат в остров на влюбените и младите родители с малки деца.

Уединение младите намират и в двора на къщата на видния врачанин Никола Войводов. Тя се намира на две пресечки от етнографския комплекс и е част от културното наследство на града. В годините подложена на разруха, днес къщата все по-често се обгрижва от млади и активни хора, които искат да я запазят за поколенията.

Срещи пред „Жабките“ в Стара Загора

Най-доброто място за романтични срещи и разходки за старозагорци са парковете в града. Младежите обикновено се събират пред фонтана „Жабките“ в началото на емблематичното Аязмо. След това тръгват по алеите. Едни се спират на дървената пейка-люлка в Зоопарка, други пък организират пикници по поляните, трети залагат на магичното въздействие на природата.

Девойки споделят, че най-яко е да покараш с любимия автомобила на Флинтстоун в Зоопарка. Репликата на возилото била място за много романтични преживявания.

Едно от най-култовите места е „Островът на влюбените“ в парк „Езерото“. По дървено мостче младежите и девойките преминават на островчето сред езерото.

Много млади хора посещават и мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.