Варненски манастир пази мощи на св. Валентин

  • 09 февруари 2018, 14:43
  • Автор Жулиета Цветкова, Жанина Илиева, Даниела Стоянова, Цвета Иванова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%a1%d0%b2. %d0%92%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd

Влюбени на всякаква възраст и от различни националности е посрещал манастирът „Св. св. Константин и Елена“ край Варна, откакто преди 12 години се е сдобил с частица от мощите на свети Валентин. Реликвата донесъл от посещение във Ватикана тогавашният му игумен отец Серафим, който я получил като дар от римски кардинали. Такива свети късчета има само на три места в света – в родината на светеца Италия, в Москва и край Варна, твърдят послушниците в манастира.

Те уточняват, че е погрешно светецът да се смята само за католически, тъй като е умрял за Христовата вяра през 270 г., докато църквата още е била единна. Роден е в италианския град Терни, живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий II и умеел да изцелява болни. Славата му обаче пораснала много повече, след като императорът забранил на войниците си да създават семейства, за да бъдат по-самопожертвователни в битките. Тогава епископът започнал да ги венчава тайно и затова останал в историята най-вече като закрилник на влюбените.

Мощите му в манастира, около който е създаден най-старият български морски курорт, се пазят в аналой на видно място и са изложени за поклонение през цялата година. Пред тях, както и пред иконата му, изработена от български зограф, се молят млади хора, които търсят любовта, нещастно влюбени, разделени двойки, разтурени семейства. Чудесата, които поклонниците споделят при следващо посещение, се записват в специален регистър. Там са документирани и няколко случая на изцелени от дългогодишно бездетство жени.

Светецът се смята и за закрилник на младежите, пътешествениците и душевноболните, така че може да бъде помолен и за здраве, съветват в манастира. На болните в светата обител помага и чудодейната вода, която блика от аязмото в олтара му. Твърди се, че тя лекува болести на очите, екземи, артрит, епилепсия.

 

„Баш Бунар“ в Ловеч – алея, чешма и 100-годишна легенда

Алеята „Баш Бунар“ в Ловеч е не само любимо място за разходки в жарките летни дни, но и предпочитана за среща на влюбени двойки и младежки компании. Оказва се, че така е било и преди повече от 100 години, когато първият дипломиран лесоинженер в Ловешко Никола Василев създава алеята.

Мястото не само е подходящо за разходки и усамотение, но и се свързва с една легенда за честта и любовта – легендата за Бяла Анаста. Историкът от Ловешкия музей Пламен Ечков разказва, че я е научил от Ненчо Рашов - известен събирач на фолклор от Ловеч.

Анаста била най-голямата хубавица в Ловеч. В нея се влюбил секретарят на гръцкия владика - кир Яначко, но баща й не се съгласил да я омъжи за гръка. Избрал й красив момък - балканджия, дошъл в Ловеч да учи кожарския занаят. Ядосан, кир Яначко хвърлил петно върху името на момата и се наложило да доказват честността й. Историята завършва с щастлив край. Легендата за хубавицата Анаста така дълбоко впечатлила ловчанлии, че един от местните музиканти и певци - Васил х. Стоянов, я пресъздава в песен, озаглавена „Бяла Анаста“.

Днес в централната част на алеята, до една от чешмите, има скулптурна композиция - ловешка мома дава на своя любим да напие стомната й с прясна студена вода. Скулптурата е дело на местния художник Борис Бъчев.

За младите влюбени има и още едно поверие – който пие от студената вода на „Баш Бунар“, завинаги ще остане в Ловеч. И не един и двама чуждоземци са дочакали старини в града край Осъм.

 

Да си кажеш „да“ на Шуменското плато

С уникалната си комбинация от природни дадености и инфраструктура, близостта до града, Шуменското плато е едно от местата в България, които са притегателни заради десетките възможности, които предлага – за релакс, за разходка, за туризъм, за любов и романтика.

Природните творения на платото, красиво виещите се пътеки в гората, обширните поляни, скалните образувания, пещерите, живописни долини, наподобяващи малки каньони, са предизвикали не един и двама да признаят любовта си под открито небе.

До Шуменското плато се стига по няколко пътя, които също предразполагат към вълнуващи преживявания. Панорамният път, пътеките през парк „Кьошкове“, стъпалата към Паметник „Създатели на българската държава“ са сред предпочитаните места, на които влюбените си казват „да“ и се вричат във вярност и любов за цял живот. 

Иванчова поляна

сватосва младите

Курортисти във Вършец се влюбват на Иванчова поляна. Местните разказват, че към нея тръгвали непознати младежи, а се връщали като близки приятели. За това допринасяла хубавата природа, чистият въздух и красивите гледки към града и връх Тодорини кукли.

През миналия век на Иванчова поляна ставали танцувални забави, вечеринки. И привечер курортистите тръгвали към поляната. Преходът е много лек, започва от централния парк и след 3 км се стига до красивата местност. По пътя се застигали непознати и продължавали заедно, а по време на танците се оформяли двойки. Тръгваха на Ви, а се връщаха на ти, шегуват се кореняците вършечани, които отлично познават тайните на поляната. Има много случаи, когато Иванчова поляна е сватосвала млади мъже и жени. Разказите им за началото на семейния им живот започват така: „Запознахме се на Иванчова поляна.

Днес преходът от центъра до поляната е превърнат в екопътека. По нея общината е поставила пейки и беседки. След поляната следва продължение до местността Водопада. Там посетителите ахват от великолепната водна каскада. А до красивите места се ражда любов, твърдят местните жители.