Винени дестинации за истински ценители

  • 09 февруари 2018, 15:11
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium tuscany 428041 1920

„Животът е твърде кратък, за да пием евтино вино“, е казал Клиф Хаким. Еликсирът на боговете е сред най-изтънчените и първокласни алкохолни напитки, създаден за истински ценители на ароматите и вкуса. От векове Европа се слави с някои от най-добрите винени дестинации в света. Освен със забележителна архитектура и богата история, слънчевите Тоскана и Прованс пленяват всеки пътешественик с качествена кухня и питиета. И какво по-подходящо време от февруари - най-винения месец, за да се запознаем с най-очарователните места на Стария континент, които не оставят никой любител на изящните трансформации на гроздовите сокове безразличен към местните червени и бели сортове.

Слънчевите хълмове на Тоскана с най-хубавите лозя

Няма как да не се влюбите в златистите хълмове на Тоскана, безбройните лозя и цветни лехи, обгърнали каменни къщи..., а навсякъде из въздуха се носи аромат на истински зехтин и вино! Стане ли дума за напитката на боговете, Италия безспорно е сред първите страни в света, които изникват в съзнанието ни. В сърцето й, до Флоренция, се намира един от най-прочутите региони за винени турове в страната, който има най-стари традиции във винопроизводството в цялата държава.

Ценителите на червения еликсир могат да опитат превъзходните „Кианти“, „Брунело ди Монталчино“, „Нобиле ди Монтепулчано“, „Карминяно“. А за любителите на бялото изкушение е „Вернача ди Сан Джиминяно“. Винените дегустации са нещо съвсем естествено за района на Тоскана и каквато и обиколка да предприемете тук, неминуемо ще вкусите от ароматния алкохол. Средновековни градчета със забележителни архитектурни и културни съкровища, красива природа, с чаша вино в ръка - няма как да забравите вкуса на Италия!

Прованс - столицата на розето

Водите на Средиземно море мият бреговете на едно от най-завладяващите места във Франция - югоизточният регион Прованс. Сутрините тук са магични и пленителни. Те събуждат всеки поспаливец с горещия изгрев, който осветява необхватните лавандулови полета. Това райско кътче земя се слави със своите плодови вина, ценени от цял свят. Плодородната почва, мекият климат и изобилието от слънчеви лъчи (около 3000 часа на година) са идеални условия за отглеждането на лозя.

Основните сортове, на които може да се насладите, са шардоне, масран, совиньон блан, сира, гренаш и др. Стане ли дума за розе обаче, Прованс е мястото с най-доброто такова. Но за разлика от изтънчения и деликатен вкус, на който сме свикнали, тук то е по-скоро „мъжка напитка“ - силна, землиста и свежа. Лазурната част на Франция е единствената област, съсредоточена върху правенето на розе и е дом на единствения изследователски институт, посветен на стила. Няма да сгрешите, ако опитате най-известното местно розе „Тавел“.

Най-стръмното лозе – в Мозел

Преди повече от 2000 години римляните и келтите първи започват да произвеждат вино в региона на областта Мозел и поставят началото на винопроизводството в цяла Германия. Мозелската долина е призната за една от най-красивите речни ландшафти на Европа - приятен мек климат със спиращи дъха пейзажи. Благоприятните природни условия са изключително подходящи за отглеждането на тучни ниви и лозя. Местните вина очароват с лека пенливост и минерални нотки. Мястото тук е най-известно със своите „Ризлинг“ вина, но „Мюлер-Тургау“ са също широко разпространени.

Най-добрите гроздови питиета, произведени в района, са някои от най-фините бели вина в света. Леки и с ниско съдържание на алкохол, те предлагат един чудесен баланс между сладост и киселинност и са способни да задоволят дори най-изкусните ценители на божествената напитка. Любопитен факт е, че най-стръмното лозе в света, с наклон от 65 градуса, се намира в град Брем. Освен че допринасят за специфичния вкус на виното, стръмните площи не могат да бъдат обработвани с машини и поради тази причина повечето от тях изискват човешки труд.

Белите вина на Истрия нямат аналог в Европа

Венецианска архитектура, изкушаваща кухня, спираща дъха гледка към лазурната Адриатика и... истинско вино. Малкият европейски град Истрия не остава по-назад от прочутите дестинации за любителите на доброто питие. Хърватия, подобно на България, е от „новите“ винени държави на Стария континент - тези, които са произвеждали вино от древни времена, но едва през последните десетилетия започват да се стремят към качество и свой характер. Тук се отглеждат много местни сортове - толкова много, че заедно с останалите области очарователната крайбрежна страна се нарежда на първо място в Европа по брой на оригинални видове грозде, активно използвани за създаването на вина.

Тук най-използвана е бялата малвазия - сорт, който според жителите на полуострова няма аналог в Европа, и който е емблематичен за района. Вниманието привлича и забележителната винарна „Кабола“, която представлява романтична каменна къща със сини капаци, заобиколена от зелени лозя. Посетителите могат да се насладят на превъзходните плодови бели еликсири. Днес Хърватия има повече от 300 винарски региона, 17 000 производители и над 2500 (предимно бели) вина.