Залагаме на образованието, трябва ни грамотно поколение

  • 09 февруари 2018, 14:49
  • Автор Станислава Антова
  • ИНТЕРВЮ

Medium image 5561241 126

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска пое управлението на закъсалата финансово община през 2015 г. Тя е родена на 9 декември 1961 г. в миньорския град. Завършила е математическа гимназия в родния си град и Медицинския университет в София със специалност „Нефрология“. Професионалният й път започва като участъков лекар. 14 години е била началник на отделението по хемодиализа в болница „Рахила Ангелова“ в Перник, а от 2010 г. до началото на 2014 г. е директор на същата болница. По време на управлението й здравното заведение успява да изчисти близо 1 милион лева дългове, купува се модерна апаратура, която е от полза на пациентите. На парламентарните избори през септември 2014 г. Церовска е избрана за народен представител от Перник. На вота през 2015 г. е избрана за кмет на община Перник.

- Г-жо Церовска, общинският съвет прие бюджета на Община Перник. За какво ще стигнат парите?

- Общата рамка на бюджета на Община Перник е 58 383 559 лева. В тази сума е заложен и големият заем от 6 млн. лв. С облигационния заем искаме да променим финансовото състояние, макар и малко, и трудно. С него ще бъдат върнати средства, които са изразходвани и е трябвало да са дадени за НАП в периода 2009 – 2014 година. Знае се, че тогава лихвите са били 25%, а сега са 10%. Освен за НАП тези 6 млн., които ние искаме, са за да може да се върне безлихвеният заем, който също е изтеглен от управляващите преди мен в размер на 1 500 000 лв. Разбира се, да върнем и парите, които дължим на Топлофикация – Перник, за които ние водим постоянни разговори - какъв е точно техният размер за последните три години, заедно с лихвите по тях.

- Кои са основните приоритети през тази година?

- Да има едно образование, което да отговаря на повишените изисквания. Младото поколение да бъде грамотно, да има своя професия, да има път, да знае какво иска. Образованието е безспорен приоритет както на Община Перник, така и на държавата. Поддържаме училища, които са отдалечени. Досега ги дофинансирахме с 90 хил. лв., а сега ще ги дофинансираме 153 хил. лв. на година. За нас е важно децата в селата Рударци, Кладница, Дивотино, Драгичево и Ярджиловци да имат възможността да имат училище близо до техните домове. Целта е да имаме грамотно поколение. В този бюджет трябва да се справим и със социалната програма на общината. Тя включва не само допълнителните програми, но и финансиране на общинското здравеопазване. То включва Профилакториума, неговото съществуване като добър и необходим център за възстановяване на перничани. Средствата трябва да бъдат насочени и към това да имаме добри спортни успехи. Перник има спортна слава не само във футбола, който догодина ще чества 100–годишнина, имаме и големи постижения във волейбола и баскетбола. За нас е важно спортът да бъде достъпен за всички. До този момент са изградени 9 спортни площадки, които са дадени за безплатно ползване и всеки квартал може да организира своите спортни събития с различни възрастови групи. Много важно за общината е, въпреки тежкото финансово състояние, да поддържаме културния живот такъв, какъвто дълги години перничани са свикнали да го виждат. Освен театър в Перник има Камерен и Духов оркестър, както и ансамбли за народни песни и танци. Те са неизменна част от живота на града. Свързани са с празниците, настроението, атмосферата. Всеки един ден става по-различен, когато ги има тези състави. Помагаме допълнително и на Обединения детски комплекс, защото всички тържества и изложби, които се правят там, показват колко отговорно се работи с децата на Перник. Там се организират и летните лагери, включващи различни клубове по интереси.

За нас е важно благоустрояването на Перник, работим и за това улиците да бъдат чисти не само в общината, но и във всички кметства. Стремим се навреме да запълваме дупките по пътищата, както и да бъдат актуализирани пешеходните пътеки пред учебните заведения. Когато работим по програмата „Региони в растеж“, ние се стараем не само за конкретния обект, а и за заобикалящата го среда. В момента например се изгражда един мост над река Струма. Има съоръжение, което е построено преди 60 години, но никога не е ремонтирано. Заедно с това направихме важно отклонение на ул. „Райна Княгина“. По този начин даваме възможност на хората, които идват от два квартала и пътуват от западната част на общината, да могат директно да излязат на скоростната магистрала за София. Ще бъде завършен и Паркът на предизвикателствата, в който ще има изключително модерни съоръжения. Те ще променят представата за нашата почивка.

Самият централен градски парк е обновен и променен, изградена е връзка между него и Западния парк. До края на мандата ни ще бъде изградена връзка между трите парка и перничани ще имат прекрасна зона за отдих.

За първи път по време на нашето управление се направи благоустрояване на кв. „Тева“. Променяме квартала със спортни и детски площадки, паркоместа и озеленявания. В „Тева“ обаче ние трябваше и допълнително да направим доста подобрения, за да може като цяло средата да бъде променена. Работим за това и да има по-добро осветление. Години наред не са сменявани осветителните тела.

- В началото на годината коментирахте, че предстои поставянето на видеонаблюдение, какво се случва с реализирането на този проект?

- Да, в центъра на Перник, на входовете и на изходите на града ще бъде монтирана нова модерна система за видеонаблюдение. Съвременните съоръжения ще разпознават лица и номера на коли. Новата система ще даде реален резултат в борбата с криминалния контингент и вандалщината, както и с нарушенията по пътищата и улиците на населените места. Затова имаме и голямата помощ на приятели и по-точно на изпълнителния директор на „Бранд Медия България“ Боян Томов, който ни съдейства изключително активно и се вълнуваше с нас по тази тема. Фирма „Стомана“ също се включва с инвестиционна програма от 50 хил. лв. всяка година. Видеонаблюдението ще бъде контролирано изцяло от ОД МВР - Перник.

- Рекордна Сурва направи Община Перник тази година. С какво беше по-различна от предишните?

- За поредна година фестивалът „Сурва“ подобри своя рекорден брой участници. Тази година бяха близо 7500 маскирани мъже, жени и деца. В Перник дефилираха около 900 деца и 423 участници от чужбина. Обичаите си в маскарадните игри показаха 17 групи, представители на 8 държави - от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия. Мащабното събитие беше съпътствано от множество прояви – изложби и концерти. Сред тях беше и експозицията в Народното събрание,

В края на всеки първи месец в годината градът ни приютява таланти от различни краища по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Това е празник за семейството, за града, за страната. Една духовна традиция, която се предава от поколение на поколение и която се съпреживява от всички местни, гости и участници. Усещането, че ти си част от един голям мащабен проект, който представя България пред света, е неповторимо. Затова и приготовленията са дълги и изискват търпение и не малко средства.

И ако днес Перник се идентифицира с неповторимите сурвакарски костюми по време на Сурва, заслугата е на всички, които живеят, работят и творят в нашия град. И винаги го правят с любов и усърдие, с памет към миналото и поглед в настоящето. Усилията, полагани в годините за съхранението на този хубав български обичай, си заслужават.

- Перничани по-интересни хора ли са във взаимоотношенията им?

- Перничани са силни хора и със силни характери. Всеки е със собствено мнение и са по-различни. Хора, които са се събрали около труда.

- В месеца на влюбените предстои важно събитие за вашето семейство. Бихте ли ни разказали малко повече за младото семейство?

- Много съм щастлива, че моят син Стефан, който наследи нашата професия, си намери момиче, което е също лекар. Аз го виждам колко е щастлив със Симонка, неговата половинка. В лекарската професия животът и работата се сливат.