Амфитеатрален експоцентър, подземни улици и висящи градини

  • 17 октомври 2018, 15:20
  • Автор Павел Стаменов
  • ПРОМЯНА

Medium 5 interior 2

Голямо пешеходно ларго, подземни улици и паркинги под него, сгради с отворени приземни пространства, които ще се сливат с пешеходните алеи, зелени покриви и висящи градини между етажите – така трябва да изглежда новият градски център на Велико Търново в съвсем близко бъдеще. Концепцията съчетава съвременните европейски и италиански тенденции в градоустройството, но не пропуска и характерните особености на традиционната българска архитектура. Неин автор е архитект Клаудио Нарди от Италия – ученик на прочутия Карло Скарпа, познат в целия свят, реализирал проекти за обществени, спортни, търговски, жилищни сгради, музеи и културни институции.

Защо точно Клаудио Нарди, биха попитали незапознатите? Италианският архитект спечели международния архитектурен конкурс за изграждане на нов градски център на Старата столица, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов. Проектът на Клаудио Нарди бе отличен сред общо 62 разработки на архитекти от 15 държави. Нелеката задача по оценяване на концепциите бе възложена на жури от архитекти от шест държави, чийто председател бе проф. д-р Георгий Станишев.

Фасада от стъкло и дърво с неповторима панорама

Изборът пада върху проекта на архитект Нарди, защото той умело съчетава новаторството с класиката в архитектурата. Италианецът е смятан за истински новатор в своята професия, а особено важно в неговата работа е умението да съчетава формата на една сграда с нейните функции. Доказва го и разработката, която той представя за Експозиционен център – средището на новото ларго на Велико Търново. Предлаганата от Клаудио Нарди сграда е във формата на огромен амфитеатър, без прави ъгли, с фасада от стъкло и дърво, разкриваща неповторима панорама към Старо Търново.

Именно върху Експоцентъра условията на международния конкурс поставят приоритет и акцент. Показва го и мотото на професионалната надпревара – „Ново сърце за Стария град“. Нещо повече – с тази сграда ще започне реалното изграждане на бъдещата централна част на Велико Търново, а строителството й е част от инвестиционната програма на общината по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Архитект Нарди получава правото да изготви техническия проект за сградата и прилежащата инфраструктура, с който кметството ще кандидатства за финансиране по европейския финансов механизъм. Така реалното строителство може да започне още през 2019 година.

Клаудио Нарди лично посети Велико Търново, за да се запознае с града и да представи своите виждания пред обществеността. Лекцията му препълни конферентната зала на общината. Архитектът отдели специално внимание на Ескпозиционния център. Мястото му е между сега съществуващите сгради на Пети корпус на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и сградата на Областна администрация. Локацията е определена в интегрирания план за градско развитие и възстановяване.                    

„Със заоблените си форми бъдещата сграда ще се впише по естествен начин в извивките на терена. Просторът на първия етаж, където ще има разположени кафенета, е отворен към Стария град, а амфитеатърът, разположен на 300 кв. м, допринася за мекотата и пластичността на формите на Експозиционния център“, посочва Клаудио Нарди.

Сградата ще се явява

своеобразна „врата“ на преливането между новия град и старата част

на Велико Търново. Тя ще дава изглед в перспектива не само към Стария град, но и към паметника на Асеневци и прилежащата територия. Приземният етаж поема различни свързани функции: пространства за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, охрана, услуги, офиси, складови помещения, санитарни помещения.

На първия етаж ще бъде оформена голяма зала с капацитет 1200 места. Пространството ще дава възможност за разделянето й на по-малки помещения – 2, 3, 4, 6. Това ще позволи организирането на най-различни събития: конгреси, конференции, концерти, изложби, форуми и пр.

Една от най-отличителните особености на новата сграда ще бъде нейната фасада – съчетание между дърво и стъкло със слънцезащитни функции. „Така ще се акцентира върху облия формат на сградата и ще се постигне единство на възприятието през различните часове на денонощието“, посочва проектантът.

Овалният Експозиционен център ще бъде обърнат на изток. С каменна конструкция ще бъде оформен амфитеатралният изглед на сградата. На покрива ще има панорамна тераса, а в подножието – подземен паркинг.

Пред великотърновци Клаудио Нарди представи и два от последните си проекти, реализирани в Краков /Полша/, които са идентични на този във Велико Търново - съвременен музей на културата и новото кметство в града. 67-годишният архитект е известен и с проектите си за бутици на редица известни марки като Dolce&Gabana, Tod, Malo, Gianfranco Ferre, BP Studio и др. Клаудио Нарди е проектирал също прочутото звукозаписно студио на U2 в Лондон, както и небостъргачи в Дубай и Китай.

Новата централна част ще e 190 декара

Общо 190 декара терен ще обхване новата централна част на Велико Търново. Строителството на Експозиционния център ще постави началото на реализацията на градоустройствен проект, който по своите мащаби няма аналог както в България, така и на Балканите. Именно заради това международният конкурс имаше две условия, които бяха неразделни: проектиране на първата сграда и изготвяне на мастърплан – концепция за градоустройствено решение на останалата част от терена.

В разработката си арх. Клаудио Нарди дава превес на хората и колоездачите, на зеленината. Те ще са над земята, а автомобилите – под нея. Акцент той поставя върху подземната инфраструктура – 50 000 квадратни метра ще са паркингите, под земята ще са и улиците. Това ще позволи да се освободят много пространства за разходки и срещи на хората.

Арх. Нарди уточни, че 60 на сто от сградите ще са със зелени покриви и висящи градини - измерена в площ, зеленината ще надхвърли 118 000 квадратни метра. Почти цялата естествена растителност на терена ще бъде запазена, като ще бъде извършено и допълнително залесяване.

Проектът на италианския архитект предвижда също изграждане на спортен център, културни средища, музеи, игрища, паркове.

Предвидени са и няколко съвременни високи сгради. Те ще бъдат с отворени пространства на приземните етажи. Тази концепция на вертикално строителство ще позволи да се освободят още места за пешеходци, колоездачи. На практика парковото и пешеходното пространство ще прелее както в сградите, така и в естествената зеленина към реката, обясни арх. Нарди. Той подчерта, че залага на естествените материали като дървото в изграждането на сградите, защото това осигурява връзката на традицията с модерната архитектура.

Подобни виждания за градоустройството на терена на Старото военно училище имат и останалите архитекти, участвали в международния конкурс за нов градски център. Разработките им остават собственост на общината. Както предвиждат условията на конкурса, победителят в професионалната надпревара получава възможност да изготви инвестиционния проект за Експоцентъра – първата сграда, плюс прилежащата й инфраструктура. За останалата част от Старото военно училище могат да бъдат ползвани готовите идеи и решения и от мастърплановете на останалите архитекти. Целият набор от виждания – всяко от които е алтернатива за развитието на градския център, ще бъде използван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара. Той ще бъде подложен и на обществено обсъждане сред великотърновци.

Проф. д-р Георгий Станишев:

Проектът е новаторски и пази българските архитектурни традиции

Проектираният от италианския архитект Клаудио Нарди Експозиционен център е новаторски, но кореспондира и с традициите в българската архитектура. В това е категоричен проф. д-р Георгий Станишев, председател на журито, оценявало концепциите в международния конкурс. Проф. Станишев подчертава, че историята показва как няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове, с желание веднага да бъде унищожено и осмяно.

„Проектът на арх. Нарди внася един нов език, нова фразеология в традицията на Велико Търново. Със заоблени ръбове, проста форма – по този начин сградата се вписва в средата като едно обтекаемо тяло, което свързва пространството между двете съществуващи сгради – на Великотърновския университет и на Областната управа. Това тяло съдържа два на пръв поглед изключващи се елемента като стъкло и дърво, които обаче дават нов, модерен вид на сградата. По този начин тя кореспондира с традициите в архитектурата на Велико Търново.  Проектът на арх. Нарди изпълнява основната задача, която журито бе поставило по време на разглеждането на проектите - организира съществуващата среда благодарение на своята радикална различност. До голяма степен избрахме обект, който с простотата и своята лаконична архитектурна фраза организира и притегля двата други значително по-едри по мащаб обекти“, категоричен е проф. Станишев.