Ето кои са 10-те столици в света с най-чист въздух

 • 19 март 2017, 09:00
 • Default profile Автор Kmeta.bg
Stokholm

[caption id="attachment_111796" align="aligncenter" width="810"]Снимка: Anders Adermark (CC BY-NC-ND) Снимка: Anders Adermark (CC BY-NC-ND)[/caption]

Според последните проучвания на Световната здравна организация замърсяването на въздуха е по-голяма заплаха от вирусите ХИВ и Ебола. Също така е и причина за смъртта на повече от 1 млн. деца по света всяка година. Данните показват още, че столицата на Саудитска Арабия, Рияд е най-мръсната в света, следвана от Делхи и Доха, Катар.

The Australian Financial Review Magazine пък решава да запознае читателите си с топ 10 на световните столици, които са с най-чист въздух спрямо останалите:


 1. Мадрид, Испания


Иберийският град е с население над 3 млн. души, трета след Лондон и Париж, но политиката на повече пешеходни зони, достъпен градски транспорт и географската локация на града помагат тя да се нареди сред най-малко замърсените столици в света.

 1. Монако


Известният с казината си и състезанията на Формула 1, този европейски град-столица е един от най-чистите. Това може да ви се стори странно поради множество заможни хора живеещи там припалващи всеки ден яхтите и суперколите си, но е самата истина. Според СЗО лазурният град има много ниска концентрация на замърсяване на въздуха - 2,5 PM (прахови частици), което вероятно се дължи на липсата на индустрия и малкото жители около 37 хил.д.

 1. Хелзинки, Финландия


Финската столица започна инциатива, която има за цел до 2025 г. да се премахне необходимостта гражданите да ползват автомобилите си. Властите искат да изработят толкова добра транспортна мрежа, че нуждата от кола да отпадне. Градът има 2,400 мили колоездачни алеи и отдавна промотира зелената енергия и начин на живот.

 1. Талин, Естония


Със своите тесни калдъръмени улички средновековната столица не е била построена за моторни превозни средства. Шофиране около древния център на града е непрактично, което и до голяма степен държи колите далеч. В добавка градът е изключително богат откъм зелени площи, а и с прохладното му крайбрежие го прави един от много малко замърсените градове в света.

 1. Монтевидео, Уругвай


Освен сравнително чист въздух, туристите, отиващи в Монтевидео ще открият една от най-безгрижните столици на Южна Америка. Градът е с малко над един милион жители и е известен със своите пясъчни плажове, колониална архитектура и лозя. Сравнено с оживения Буенос Айрес, Монтевидео е по-чистата, по-зелената и по-спокойна алтернатива на аржентинската столица.

 1. Единбург, Шотландия


Някога добре известен с миризмата на канализация и токсичният смог, изненадващо е сега, че шотландската столица влзиа в класацията за най-чист въздух. И не само това, сега Единбург е най-чистата европейска столица.

 1. Отава, Канада


Канадците трябва да благодарят на френския си архитект, който през 1950 г. предвижда градът да бъде опасан със зелен пояс спират разрастването му. Освен това местната администрация насърчава жителите си да не използват автомобили като участват в споделено пътуване. Също така градът има по-малко от 900 хил. жители, което го прави един от особено чистите в света.

 1. Канбера, Австралия


Столицата на Австралийския съюз има по-малко от 400 хил. жители, което й дава предимство спрямо другите пренаселени столици, като Амстердам например с 800 хил. д. живеещи в нея. Въпреки че се смята за много скучен град, Канбера поне няма да ви убие с мръсния си въздух.

 1. Уелингтън, Нова Зеландия


С по-малко от половин милион жителите, крайбрежната столица е най-населеното място в Нова Зеландия със страхотен свеж въздух и удобен живот. Изглежда обаче, въздухът ще става още по-чист, тъй като властите са решили да започнат амбициозни програми за енергийна ефективност и проекти за управление на отпадъците, които помагат на града да намали своите емисии на CO2.

 1. Стокхолм, Швеция


Стокхолм е първият европейски град коронован с титлава Европейска Зелена Столица през 2010 г. Въпреки това, шведската столица не лежи на стари лаври продължава да със своите зелени инициативи и успешно намали въглеродните емисии с 25 на сто от деветдесетте години насам.

Градът има за цел да бъде свободен от изкопаемите горива до 2050 г., и се надява да постигне тази цел чрез подобряване на обществения транспорт, обработване на отпадъци и увеличаване на биоразнообразието, наред с още много други неща. В града има и силна култура на колоездене, която е разделила много жители от колите им.