Kng ГОДИНИ "КМЕТ НА ГОДИНАТА". ГЛАСУВАЙ!

Инж. Веска Георгиева: Молим столичани да садят цветя

  • 21 април 2017, 08:20
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Veska georgieva

veska-georgieva

Инж. Веска Георгиева е родена на 3 януари 1953 г. в с. Български извор. Има диплома за висше техническо образование от ВХТМУ, София, специализация по управление на околната среда във Франция и е преминала стратегически курс по национална сигурност във Военна академия, София. Директор е на Столичния инспекторат от март 2008 г.

-Инж. Георгиева, как протича кампанията по пролетното почистване?

-Пролетното почистване все още е в ход. Времето е дъждовно и тази седмица не позволяваше много дейности, но се надяваме през събота и неделя да е по-хубаво, за да сме в състояние да изпълним предвидените мероприятия по залесяване на снегозащитния пояс в Мърчаево. Голяма група от 50 граждани иска да залесява в Борисова градина, район „Лозенец” . В Западен парк ще има голямо залесяване в териториите, които през годините са обезлесени. Единични дървета ще се засаждат в Лозен, в квартали в район „Нови искър”, в парка „Дружба”. В Мусагеница са се организирали граждани, които засаждат цветя, храсти и растителност около блоковете. Предвижда се боядисване на различно парково обзавеждане – основно пейки и столчета. Досега са боядисани 75 броя, защото времето не позволи повече.  Ще продължи инициативата „Нарисувай флага” на различни места в София. Пролетното почистване продължава, но за съжаление активността на гражданите не е особено висока. 6 хиляди души са се включили в него от началото на април до сега. Надяваме се тази бройка да се увеличи. Целта е да се ангажират повече хора да почистят околоблоковите пространства, паркове и градини, крайградските райони. Трябва да почистим и най-вече да пазим почистеното. Текат няколко мащабни инициативи за облагородяване на околното пространство. Може да забележите, че се променя пространството срещу „Тех Парк” на бул. „Цариградско шосе”. Там се полагат чимове. Но имаме снимка на автомобил, който вчера е паркирал върху тях. Това, ако не е нахалство! Там ще бъдат поставени кашпи с цветя, за да се предпази зелената площ. Важно е всеки от нас да сигнализира, за да пазим направеното. По бул. „Витоша” се работи, подменя се настилката, която е в основата на дърветата – да не се натрапва и да е красиво направено, зацветява се. През следващата седмица на много места предстои затревяване, за да няма кални площи. Надяваме се, че гражданите ще пазят тези площи и няма да паркират върху тях. Бих помолила гражданите, ако считат за уместно, да се включат в пролетното почистване под желана от тях форма – боядисване, засаждане. За чистене няма много, фирмите си работят. А миенето на улиците се прави, когато времето го позволява. До сега са измити 2442 дка улици. Миенето се прави по график и всеки може да се информира кога ще бъде измита неговата улица.

-Получавате ли много сигнали?

-Да. Сред тях са и сигнали със следното съдържание: „И без това има пролетно почистване, почистете улица Х”, но отдолу не пише: „Аз ще се включа”. Надяваме се, че гражданинът, който ни обръща внимание за конкретния проблем на дадена улица също ще се включи в отстраняването му. Или ако установим проблем, ще ни стане свидетел, за да можем да съставим акт на нарушителя. Имаме сигнали от всякакво естество. Те не намаляват и са показател за гражданската активност.

- От 20 до 22 април ще има мобилни пунктове за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в три столични района. Очаквате ли да има интерес от страна на гражданите?

-Тази инициатива е много полезна и се осъществява за шеста година. Ще преговаряме с фирмата, за да продължи извън рамките на пролетното почистване. Датите и местата на мобилните пунктове за събиране на опасни отпадъци от домакинствата са качени на сайта на Столичния инспекторат inspectorat-so.org. Гражданите могат да се обадят и на оперативния център на Столичния инспекторат 9875555 за повече информация. Интерес има. Миналата година единият от пунктовете беше на паркинга на Столичния инспекторат и за няколко часа събрахме неимоверно количество опасни отпадъци. Това е отговорност към околната среда, а не безотговорно изхвърляне на кутии от боя, термометри, опаковки от битова химия в съдовете за отпадъци.

-Зачестява ли неправомерното изхвърляне на строителни отпадъци?

-Не. То е на периоди. Хубавото е, че гражданите реагират и изпращат сигнали. По сниманите от гражданите номера на автомобили ние се добираме до нарушителите, а актовете са за сериозни суми. Разполагаме със снимка, която ни позволи да установим нарушител, който от бус изхвърля строителни отпадъци в един от съдовете за отпадъци на бул. „Мария Луиза”. Предстои да му съставим акт. Сериозен проблем е разлепянето на листовки, обяви по стълбовете и на различни нерегламентирани места в столицата. От години покриваме тези стълбове с „вълшебна боя”, която позволява лесното отстраняване на тиксо впоследствие. Инициативата продължава и благодарение на дарители закупуваме от „вълшебната боя”. Скоро колегите от електротранспорта боядисаха с нея няколко стълба на ул. „Раковска”. Това веднага променя визията на даденото локално кръстовище или локално пространство. Сякаш „се отваря” без тези грозни листовки по стълбовете.