Kng ГОДИНИ "КМЕТ НА ГОДИНАТА". ГЛАСУВАЙ!

Испанец запълва дупките в българско село

  • 18 март 2017, 15:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Dupkiselo2

[caption id="attachment_112060" align="aligncenter" width="530"]dupkiselo2 "Откакто съм тук всичко е мизерия - дупки, кал, всичко е изоствено и занемарено", оплаква се испанецът[/caption]

От 12 години Оскар от Каталуния живее в село Завой, община Тунджа. Испанецът бързо научил езика и свикнал с него. Но не може да свикне с българската действителност.

"Откакто съм тук всичко е мизерия - дупки, кал, всичко е изоствено и занемарено, няма добро осветление, за цялото село има една лампа", възмущава се Оскар.

За първи път идва в селото през 2005 г., заради любовта. Сега той е женен за българка и има дъщеря, съобщи телевизия Диана Ямбол.

Испанецът станал свидетел и на това как се прави ремонт по нашенски. От работата на ВиК останал изключително недоволен. Вместо да заличат дупките по улицата, на която живее Оскар, служителите немърливо ги запълнили и дори ги направили още по-големи. Затова той решава сам да предприеме нещо, за да заглади пътя. Взел керемиди и тухли и покрил трапищата с тях.

И това не е краят. Сблъскал се още едно премеждие - институциите. Чужденецът се оплакал на градоначалника на селото за ужасния път. Отговорът, който получил бил "Щом не ти харесва България защо не си отидеш у вас". От своя страна кметът Румяна Тодорова заяви, че е правила многократни опити ул. "Панайот Хитов" да бъде поне чакълирана. От община Тунджа получила уверение, че ще бъде цялостно ремонтирана само една улица тази година - ул."Камчия", която води към жп гарата.

Въпреки че това не е родината му, испанецът иска България да е добре устроена и поддържана държава. Той не може да проумее как българка не се интересува за собственото си място. Оскар дава за пример селата в Испания, които нямат нищо общо със ямболското Завой, а по-скоро приличат на Банско.