Иван Гранитски връчи наградите на победители в литературен конкурс в Левски

  • 29 юли 2015, 18:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
4d4677f9 1857 74da

На 27 юли писателят Дончо Цончев трябваше да навърши 82 години. Той не ги дочака. Но в родния му град – Левски почетоха видния си съгражданин, като посветиха на личността и творчеството му Първия национален литературен конкурс „Любов, дълг, отечество”.


Освен в памет на писателя, проявата беше по повод 70-та годишнина на град Левски. Събитието премина под патронажа на кмета на общината, Любка Александрова. Насловът идва от текст на майстора на късия разказ Дончо Цончев: „Любов, дълг, отечество – знаменити и вечни съчетания от думи, които изпълват дните ни с радост, умовете ни със смисъл и дейностите ни с гордост“.


Според статута на конкурса, целта е да се стимулира творческият потенциал на млади автори, майстори на кратките литературни форми (есе и разказ). Тяхното творчество търси отговори в нашето съвремие на вечните въпроси за любовта, дълга и отечеството.


В сградата на община Левски, в присъствието на гости и участници, председателят на тричленното жури – Иван Гранитски обяви наградените автори на разкази и есета, информират от местната администрация и благодарят на всички 37 участници за емоционалните и вълнуващи творби, за споделените мисли и чувства, за енергията и вдъхновението, които са вложили в тях.


В първа възрастова група (до 18 години) журито класира на първо място „Чест” на Яна Жекова Иванова от Варна, втора е Далия Бисерова от Левски, с „Любов”, а на трето място е „Любов, дълг, отечество” с автор Симона Любенова от Плевен


Поощрителни награди получиха Николета Петрова, Симона Богданова и Йоанна Личева от Левски, Ивомира Маринова – Аспарухово и Захари Захаринов – Козар Белене.


При участниците във втора възрастова група (над 18 години) първа е Цветана Качерилска от Троян, с „Пътят от Тангра до Христос”. На второ място е Диана Мицканова от Левски, автор на „Наум Арапа”, а трета – Галина Костова от Стара Загора, с „Докато ги помним ще живеят вечно”. Поощрителни награди получиха Пепа Витанова от София, Николина Барбутева – Пещера, Магдалена Манчева – Пловдив, Георги Янков – Левски и Йорданка Начева – Шумен.


Освен грамоти, отличените автори получиха и парични награди. Поощрителните награди бяха осигурени от издателство „Захарий Стоянов”, което дари 50 книги на читалище „Георги Парцалев 1901”.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.