Изправиха паметника на Иван Срацимир във Видин

  • 06 февруари 2016, 15:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
4e5341e9 35a7 538e

Във Видин бе монтиран паметник на цар Иван Срацимир, управлявал видинското царство от 1356 до 1396 година. Фигурата е част от проекта на общината за обновление на парк „Рова”, чието изпълнение приключи в края на миналата година.


Паметникът е изработен от скулптора Александър Хайтов за три месеца и половина. Той изобразява царя в цял ръст, облечен с епитрахил. В лявата си ръка държи торбичка с пръст, а в дясната - жезъл. На главата има царска корона. Височината на фигурата е 2,30 м. Нощем три кръста, които се намират на торбичката с пръст, жезъла и короната, светят със светлините на националното знаме.


Около паметника веднага се струпаха видинчани. Повечето от тях го харесват и споделят, че той предизвиква гордост. Видин е трябвало отдавна да има този паметник. Други критикуват светещите кръстове с цветовете на трибагреника, който по това време не е бил национално знаме. Според тях, той приличал на цар Самуил в София, дело също на Александър Хайтов. Флагът на видинското царство е бил червен с бял кръст.


В сряда паметникът ще бъде приет от специална комисия на общината. Историци са поискали от общината монументът да бъде открит с общоградско тържество.