Живко Тодоров: Целта е старозагорци да живеят все по-добре

  • 12 януари 2018, 12:30
  • Default profile Автор Цвети Василева
 d0 96 d0 b8 d0 b2 d0 ba d0 be  d0 a2 d0 be d0 b4 d0 be d1 80 d0 be d0 b2

Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с английски и немски език, а после СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Европеистика“. Работил е като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на ЕС в Община Стара Загора и в Областна администрация Стара Загора. През 2009 г. е избран за народен представител от ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район. Бил е зам.-председател и председател на Комисията по външна политика и отбрана в парламента. От 4 септември 2009 г. до 26 януари 2011 г. е ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. На 30 октомври 2011 г. печели изборите за кмет на община Стара Загора. На 25 октомври 2015 г. печели на първи тур с близо 80% от гласовете изборите за втория си кметски мандат.

- Г-н Тодоров, какво качество на живот трябва да предлага Стара Загора, за да бъде добър град за живеене по европейските стандарти?

-Трябва да предлага всички съвременни удобства, които има в 21-ви век. Да има добър транспор, добра инфраструктура , да има добри развлечения и да бъде спокоен и сигурен град. Това е най-важното и смятам, че Стара Загора го предлага в момента и ако не е в достатъчна степен, промените в града водят към това.

- И как се промени Стара Загора след изпълнението на европейски проекти?

- Много се променя, благодарение на европеските пари. Дори всеки предубеден човек на пръв поглед, който казва, че само се усвояват средства, вижда, че се правят моного неща. Градът има много инфрастурктурни придобивки, виждаме, че старите тролеи и автобуси са заменени от нови чисти, хубави, климатизирани, има нови модерни табла по спирките, които указват кога идват следващите превозни средства в градския транспорт, нови кръгови движения и междублокови пространства, ще направим разликата. Сега предстои реновиране на площада пред Общината и пешеходната зона зона в центъра, ще бъде обновен парк „ Аязмото”, както и мостът, който свързва кв. „Кольо Ганчев” с центъра, ще има нови светофари, нови видеокамери ще бъдат монтирани в целия град. Всичко това е в полза на хората.

- Един от основните критерии за добър град за живеене е спокойствието и подредеността. Какво може да се направи още за сигурността и спокойствието в Стара Загора?

- Камерите, които ще бъдат монтирани - това ще бъде най-голямата сигурност. Виждате, че дори при едно дребно престъпление камерите вършат работа и превантивна дейност може да се изпълнява с тях, защото хората знаят, че са наблюдавани постоянно и са в един потенциален „Биг брадър”, ако мога така да се изразя. Те ще се съборазяват много повече и с правилата, както за движение по пътищата, така и за общественото поведение като цяло.

- И оттук има ли развитие Вашата идея за общинска полиция и за повече права на кметовете?

- На 19 януари съм поканен в Комисия, която ще заседава по този въпрос. Ще се обсъди законопроект, които дава възможност кметовете да могат да глобяват и за създаване на специализирано звено за борба с противообществените прояви, не зная точно как ще се нарече в Закона. Това е една положителна посока, чрез която, определено мисля, че ще се подобри реда в градовете и ще даде на кметовоте много повече правомощия да контролират и глобяват нарушителите, което всъщност е целта. Виждам как в интернет много хора се бунтуват постоянно, защо ще бъдат глобявани. Който не иска да бъде глобяван да не нарушава. Само у нас го има това, искаме да нарушаваме и да не ни глобяват. Дано хората си променят по-бързо мисленето, защото иначе нищо добро не ни чака.

- Кое, според Вас, е най-важното за старозагорци като европейски граждани в европейски град?

- Най-важното е да живеят по- добре всеки ден и да се подобряват условията им за живот. Всички знаем, че България като цяло не предлага най-добрите възможности за живот в сравнение с други европейски държави, но целта ни е по-бързо да достигнем до нивото на живот в развитите страни. Това е реалното положение и аз мисля, че хората очакват това. Тези, които са останали в България, искат ние да извървим по-бързо стъпките.

- А с какво Стара Загора ще привлича европейците?

- С условията на живот - спокойствието и възможноситте за бизнес и туризъм до определена степен. Казвам туризъм до определена степен, защото ние не можем да се сравняваме с големи туристически дестинации или пък градове с богато култуно наследство, с архитектура. Стара Загора като архитектура е нов град, защото бил изпепелен, трябва да си занем добре предимставата и недостатъците. Не можем да се сравняваме например с Прага или Будапеща, но пък Стара Загора има своите предимства на един съврменен , спокоен , динамичен бизнес град и аз мисля, че това е бъдещето - Стара Загора да бъде бизнес град. Културният живот тук е добре развит. Стара Загора стои много добре във всички класации за Куклен театър, Опера, Драматичен тетър, в тази посока не се притеснявам, а по-скоро за туризма. Ние трябва да предлагаме конкурентен продукт, в което донякъде успяваме – кинофестивала „Златната липа”, който правим, Джаз фестивала, около Празника на града трябва да направим сериозни дни на културата. Мисля, че това са реалните възможности на Стара Загора.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!