Картина на търновски художник зарадва лидера на евродепутатите в ЕНП

  • 16 май 2018, 20:35
  • Default profile Автор Павел Стаменов
%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0

С картина на известния великотърновски художник Христо Панев бе зарадван председателят на най-голямата група в Европейския парламент Манфред Вебер /ЕНП/. Дарът му бе връчен от народния представител от Великотърновски регион и зам-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов. Жестът е от името на най-голямата парламентарна група в Народното събрание, чийто председател е именно Цветанов. Депутатите откупиха картината „Българка“ на именития художник, който преди броени дни подреди изложба в парламента.

„България има невероятни творци, за нас е изключително важно, че ще притежавате една прекрасна картина“, обърна се Цветан Цветанов към Вебер.

Творчеството на Христо Панев е популярно както в България, така и в чужбина. Художникът има десетки самостоятелни изложби у нас и по света, носител е на престижни награди от международни салони за иновации в София, Питсбърг /САЩ/, Кипър, Мароко. През 2006 г. получава наградата „Велико Търново“ – заради високите си постижения в сферата на изкуството, през 2013 г. е награден с медал „Художник на новия век“ от Световната академия на изкуствата. От две години членува в Международната академия за изкуство към ЮНЕСКО.

Манфред Вебер е в България по повод срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани. При среща с Цветан Цветанов той подчерта, че българското европредседателство е успешно, а поставената от  България и правителството на Бойко Борисов тема за интеграцията на Западните Балкани е от голямо значение за Стария континент. Положителна оценка получиха и усилията на България за защита на външната граница на ЕС с Турция.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!