Конкурс "Кмет на месеца" за август на тема "Спорт на открито"

Общини с население над 50 хиляди души

Информация за номинирания:

Грандиозен турнир по стрийт фитнес се проведе в Стара Загора. Състезанието е част от спортната кампания „Ваканция без грижи“ и се организира за осма поредна година. Целта на провеждането на турнирите по стрийт фитнес е децата и младите хора да са по често на спортните площадки през лятната ваканция. В инициативата на открито участват деца в неравностойно социално положение, които се състезават заедно с деца от семейна среда и чрез спорта създават нови приятелства. За победителите има купи, медали, грамоти и много предметни награди. Турнирът се подкрепя активно от община Стара Загора. Организатор е Националното сдружение на сираците в България.

Информация за номинирания:

Градската управа на Бургас се е заела сериозно да „изкара“ хората на открито и да ги привлече към всевъзможни дейности сред зеленина и природа. След активната работа по създаването на велоалеи сега общината се похвали с два къта за отдих и спорт в Морската градина на открито.
Община Бургас се грижи и за спокойствието на жителите и гостите на града, обособявайки кътове за отдих и приятни занимания в паркова среда. Единият се намира между Графична база и параклиса „Свети Георги“ в Морската градина. Там вече има зона с хамаци, изцяло в еко стил, където човек може да полегне с книга в ръка. Вторият кът е в парк „Езеро“ – срещу тенис кортовете, в началото на алеята, която води към пясъчния фестивал. На това място можете да ползвате 2 маси за тенис и 3 маси за табла/шах в прекрасна обстановка, сред дървета и скулптури.

Информация за номинирания:

Ново игрище с изкуствена тревна настилка функционира във варненския квартал „Виница”, който остана един от малкото без подобна спортна площадка. Съоръжението е с осветление и ще си използва безплатно.Теренът е с размери 30 на 12 метра и освен за футбол може да се използва за волейбол.
 
Изграждането на игрището струва 110 000 лв. „Изпълнихме поет ангажимент към младите хора в квартала, които нямаше къде да спортуват”, заяви при откриването кметът на Варна Иван Портних.
Усилени ремонтни дейности текат по бул. „Цар Борис III” във „Виница” , където се изграждат нови тротоари и велоалея, а пътната настилка ще бъде изцяло подменена.

Над 6 милиона лева ще отдели община Варна за изграждането общо на 80 комбинирани спортни площадки и 4 спортни комплекса. В плановете на кметската администрация влиза и изграждането на скейтпарк.

Информация за номинирания:

На територията на град София са изградени 30 парк фитнес площадки и предстои изграждането и на още 11. Освен тях столичани могат да се възползват от терени за хокей на трева, ръгби, баскетбол, футбол, бейзбол и софтбол. Свободни за използване тенис маси има на 7 места в града. Всички съоръжения са разположени на удобни за жителите места, в различни точки на града.

Информация за номинирания:

Община Русе предлага разнообразни възможности за спорт на открито. Любимо място на мнозина русенци е спортната площадка на „Механото”. Там се събират всички фенове на баскетбола. На тази спортна площадка от години се събират бивши, настоящи и бъдещи звезди на баскетболния спорт в града. Любимо място на запалените по фитнеса пък е площадката за стрийт-фитнес зад бл. „Съединение”. Тя беше открита през есента на 2015 г., а след нея се появиха още няколко в кварталите на Русе. В града има и специална фитнес площадка на открито, оборудвана с уреди за деца. Тя се намира зад зад Английската гимназия. Скейт площадката зад Филхармонията е любимо място за момчетата и момичетата със страст към високия адреналин. На стадион „Дунав” тренират децата и юношите от различн клубове. Стадионът е предпочитано място и за бягане на русенци. За почитателите на колоезденето русенци в града има изградени велоалеи.

Общини с население между 20 и 50 хиляди души

Информация за номинирания:

Свищов разполага с редица спортни съоръжения - двe игpищa зa тeниc нa мaca нa oткpитo c изкycтвeнa cпopтнa нacтилкa, кoмбиниpaнo игpищe зa вoлeйбoл и бaдмингтoн c изкycтвeнa cпopтнa нacтилкa и тpибyни c 96 мecтa. Зa дeцaтa нaд 12-гoдишнa възpacт имa нoвa плoщaдкa зa фитнec нa oткpитo c изкycтвeнa yдapoпoглъщaщa нacтилкa. В ceвepния кpaй нa пешеходната aлeя e нaпpaвeнa пaнopaмнa плoщaдкa c изглeд към peкa Дyнaв, a пo пpoтeжeниeтo ca фaкт двe зoни зa oбщecтвeн oтдих c фитнec нa oткpитo.
В пapкoвoтo пpocтpaнcтвo мeждy cтaдиoн “Акaдeмик” и Стyдeнтcки гpaд e нaпpaвeнo вeлocипeднo eкcтpeмнo тpace c paзлични типoвe paмпи зa cкoкoвe cвoбoдeн cтил, плoщaдки зa фитнec нa oткpитo, мacи зa тeниc, игpищe зa фyтбoл и бacкeтбoл c пoлиypeтaнoвa нacтилкa и 2 peдa тpибyни.

Информация за номинирания:

Поморие може да се гордее с напълно обновеното хандбално игрище, което бе открито на 20 октомври 2013 г. Там отборът на Поморие посрещна тима на „Левски – 1920”, гр. Стражица за първия домакински мач от есенния полусезон 2013 г. на републиканска хандбална група. Старото хандбално игрище в центъра на града вече е напълно обновено и дава възможност за различни видове спорт- хандбал, тенис на маса, тенис на корт, баскетбол, футбол и волейбол.
Реконструкцията на спортната площадка е залегнала в капиталовата програма на община Поморие и е част от стратегията за максимално оптимизиране капацитета на спортните терени. Проектът цели да обслужи нуждите на града от място за практикуване на различни видове спорт.

Информация за номинирания:

В Лом от 2013 г. функционира спортна площадка, изградена  по общински проект, финансиран от европейската програма “Трансгранично сътрудничество – България – Сърбия”.
С проекта в центъра на Лом на мястото на старо спортно игрище са изградени игрища за волейбол, баскетбол, футбол и тенис на корт. Има и лекоатлетическа писта със сектор за дълъг скок.

Информация за номинирания:

Далеч от плажа, но с игрище за плажен волейбол е град Елин Пелин. Нетрадиционното съоръжение се намира до стадиона в града. Амбиция на управници и жители е теренът около стадион „Левски“ да се превърне в модерен спортен комплекс.

Информация за номинирания:

Фитнес на открито и колописта на стадион „Колодрума” са част от спортните съоръжения за жителите на Свиленград. Свиленградчани се радват и на площадка за футбол с изкуствена настилка, която не задържа вода.

Общини с население под 20 хиляди души

Информация за номинирания:

В Банско са изградени няколко тенис корта за свободно ползване, както и общи спортни площадки. Има множеството футболни игрища , които дават възможност на всеки да играе любимата си игра. За любителите на мотоспортовете са разработени редица маршрути и трасета за ATV. Трасетата са подбрани с различна трудност отговаряща на различната физическа подготовка и опит на практикуващите този вид спорт. Освен тях има разработени и перфектни маршрути за OFF ROAD приключения. За всички обичащи конната езда в Банско и региона са изградени множество места и конеферми, където можете да се насладите на страхотните усещения и емоции свързани с ездата. Разработени са множество маршрути с различна трудност, както и езда в ринг.

Информация за номинирания:

Спортната база в община Разлог е изключително развита. Построени са игрища, стадиони, спортни площадки, има прекрасни плувни басейни. Стадионът в Разлог е готов за ползване при различни прояви и инициативи от училищата и през лятото, както и стадиона в с. Годлево и другите спортни съоръжения в общината. Съоръженията се ползват по съответния ред и график, а в някои мероприятия се включват и родителите на децата. Идеята за активни извънкласни дейности през лятото е и с превантивна цел, като при спортните занимания вероятността да се елиминира евентуална агресия и стрес при децата е голяма.

Информация за номинирания:

В Момчилград от миналата година са изградени мултифункционални спортни площадки. Две от тях са в Момчилград и по една – в селата Равен, Нановица, Звездел и Прогрес.

Проектът за изграждането им е финансиран по Програмата за Развитие на селските райони. Целта е да се създадат условия за активен спорт и спортна култура в малките населени места.
Площадките са достъпни за всички, включително и за хора в неравностойно положение. Чрез тях ще се осигурят разнообразни игри и занимания по баскетбол, волейбол, тенис на корт. Те ще бъдат оградени със зеленина, което също ще допринася за отмора и релакс на момчилградчани.
Предвиждат се и нови алеи около местата за спорт и отдих, удобни хората в неравностойно положение.
Отделно от това, в парка на града има и шахматна площадка на открито, която дава възможност на любителите на интелектуалната игра да тренират на открито.

Информация за номинирания:

На спортен комплекс се радват в Ново село. Той е най-големият в област Видин. Площта му е 38 дка и върху нея се простират стадион, игрища за баскетбол, волейбол, тенис на корт, минифутбол . В него са и разположени открити плувни басейни и лекоатлетическа писта.

Информация за номинирания:

Две cпоpтни площадки cъc cтpийт уреди за фитнеc на открито cа доcтъпни за децата и младежите в гpад Симитли. Катерушки, кростренажор, cтепер, велотренажор, лоcтове и успоредки cа cвободно доcтъпни за ползване.
Площадките cа в гpадcкия паpк кpай минеpалния баcейн и в двоpа на Дневен център „Слънчев ден“ кв. „Opаново”. Оборудвани са с уреди за фитнес на открито, като настилката и уредите са съобразени и със специфичните потребности на подрастващите от дневния център за деца и младежи с увреждания.
Друг завършен спортен проект на общината е стадионът „Септември“, който е с изцяло европейски облик. Стадионът е реконструиран по проект на общината по „Подобряване на инфраструтурата за спорт и отдих на община Симитли“.