Kng ГОДИНИ "КМЕТ НА ГОДИНАТА". ГЛАСУВАЙ!

Кюстендил с нов парк пред галерията на "Майстора"

  • 19 април 2017, 19:00
  • Default profile Автор Константин Костов
Image001 2 2

image001 (2)

Площадката и цялостното пространство пред  многопосещаваната градска художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил ще бъдат префасонирани, стана ясно на днешната сесия на минипарламента. Новият парк "Галерията" трябва да е готов до есента на тази година., обяви кметът Петър Паунов.

Най-обсъжданият детайл от проекта е съдбата на около 20 брези до един от подстъпите към галерията. Едва ли има кюстендилец, който да е съгласен тези дървета да бъдат отрязани.  Паунов обясни, че тези брези ще бъдат откопани и преместени със специална техника и засадени отново в района на река Банщица. Лесовъди и специалисти по растенията коментират по този повод, че технологично това е изпълнимо, но трябва да се наеме специална техника, с каквато общината в Кюстендил не разполага, а наемането и е скъпо.

image002 (1)

Проектът, изготвен преди около 3 години, който е за 2,5 млн. лева по програмата "Региони в растеж", предвижда засаждането на 168 нови дървета - кедри и борове, с височина от 160- 400 см., както и на 8 800 храсти, от 37 вида, каза Паунов. Озеленителната кампания, беше определена от него като мащабна. Ще бъде преместена и друга дървесна растителност, която към момента закрива сградата на художествената галерия.

Освен това се предвижда да бъде премахнато и намиращото се в непосредствена близост кафене и шадраван.  Ще се направи нов паркинг за 35 места, а настоящият ще бъде предложен за експониране на археология. Ансамбълът от находки ще бъде изложен така, че да се вижда и от централната алея и бул. България. Останалата част ще бъде превърната в паркова и пешеходна зона, с цветни алеи, детски гадинки и фонтан, каза Петър Паунов.

Кметът каза още, че проектът е обсъждан с архитекти, проведени са и две обществени обсъждания. „Ще имаме подменени, нови и здрави настилки, историята ще бъде запазена. Ще се помисли за в бъдеще и за съоръжения с развлекателен характер”, добави Паунов. Проектът е на етап избор на фирма изпълнител.