Kng ГОДИНИ "КМЕТ НА ГОДИНАТА". ГЛАСУВАЙ!

Кюстендил тръгна по "Пътя на римляните"

  • 20 април 2017, 15:15
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Image001 1 3

image001 (1)

Кюстендил е включен в проекта "По пътя на римляните", обяви на пресконференция  Тобиас Биленщайн, шеф на проекта от страна на Европейската СПА осоциация. Продажбата на пакети  за града като римска СПА дестинация ще бъдат предложени за закупуване на туристите до седмица, от 24 април.

На срещата беше обявено, че проектът предвижда изграждането в Европа на мрежа от дестинации, които черпят от опита на древните римляни в използването на лечебните минерални извори. Мястото на България в този проект е заслужено заради богатството от минерални извори и културно-историческите и забележителности, а Кюстендил има възможност да стане част от този проект и да бъде включен в предлагането на туристически пакети. Промоцията на старта на града като римска СПА дестинация  стана по покана и домакинстването на кмета на Кюстендил Петър Паунов

Проектът е финансиран от Европейската комисия. Той се ръководи от Европейската СПА асоциация, а в него участват партньори от осем държави - Германия, Франция, Португалия, Италия, Унгария, Румъния, Гърция и България.

Кюстендил се включва не самостоятелно, а заедно със София. "Две нащувки в София, три - в Кюстендил", представи схемата Сийка Кацарова, вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Потенциално към проекта "Пътят на римляните" могат да влязат и Хисар, и Варна. От морската ни столица вече е внесено официално писмо за това с решението на общинския съвет. Включването на Кюстендил е една блестяща туристическа перспектива за града, отбеляза Биленщайн. И той, и Сийка Кацарова на няколко пъти припомниха, че всичко зависи от готовността и активността на съответните кметове и общински управи на така нар. "римски дестинации" в България.

"Това, което характеризира проекта е, че сме обединени в разнообразието си, защото всяка дестинация е сама по себе си различна. Освен това ние искаме да вървим заедно, да се учим заедно и да достигнем ново ниво в развитието си", каза Биленщайн. Преди две години той бил в Кюстендил. Сега - отново. Впечатлили го многото надписи на английски в града, което е добре, добави немецът.