Лидери в автомобилостроенето в Европа с планове за България

  • 20 март 2017, 20:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
 d0 a1 d1 82 d0 b0 d0 bc d0 b5 d0 bd  d0 af d0 bd d0 b5 d0 b2

Стамен Янев

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев представи България като добро място за инвестиции пред лидери в автомобилостроенето в Европа. Срещата на високо ниво в сектора се състоя във Виена на  14 и 15 март т. г., съобщиха от БАИ.

По време на форума Стамен  Янев се срещна с Жорди Йове - директор на  LKW WALTER. Компанията, която бе съорганизатор на събитието, предоставя транспортни услуги и проявява интерес към изграждане на интермодални терминали за превоз и спедиция на товари.  На срещата бяха обсъдени възможностите австрийската компания да инвестира в България.

За възможността да се създаде Балкански автомобилен клъстер по подобие на клъстъра в Централна Европа Янев разговаря с Игор Вижатов, директора на автомобилния клъстер  в Сърбия.  По време на форума интерес към сътрудничество с БАИ и възможностите за инвестиране в България изяви и Мартин Русс - директор на Аустрия Тех.

Стамен Янев и Клаус Петер Фукет - регионален директор на "BOSCH",  обсъдиха възможността  за среща с борда на директорите на "BOSCH" за потенциална инвестиция в България.  "BOSCH" са придобили наскоро малка българска стартираща компания и искат да разширяват дейността си у нас.

По време на форума изпълнителният директор на БАИ се  срещна и  с Михаел Друмл - директор „Логистика и международни покупки" в „MAGNA Steyr". Компанията има 7 различни дивизии,  които оперират в различни направления по цял свят. Преди година и половина с БАИ бяха водени разговори  за тяхна дивизия, свързана с производство на електроника, с цел да направят инвестиция в България.

При разговора стана ясно, че „MAGNA" е стартирала сглобяване на автомобили в Грац и засега не предвижда разширяване в България.

На форума бе обсъдено и бъдещето на автомобилостроенето. В момента в Европа има 93 млн. нови автомобили, а до 2023 г. се очаква броят им да достигне до 113 млн. Данните показват, че бъдещето е на електромобилите заради опазването на чистотата на въздуха и спестяването на електроенергия.  Това дава реален шанс на България да се превърне в лидер в производството на електромобили в Европа.