Московски за гръцката блокада на границата: Подигравка с България

  • 20 февруари 2016, 14:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
52a56f43e043b

Никога не съм виждал такова безобразие и подигравка с България. Това каза транспортният министър Ивайло Московски след поредната гавра на протестиращите гръцки фермери. По тяхно искане той пристигна заедно на ГКПП – Кулата – Промахон в събота на обяд. Целта бе провеждането на среща и търсене на изход от кризата на граничната бразда, където повече от месец продължават протестите и затварянето на границата от шепа гръцки фермери. Контактната група, която в петък пожелала разговора, въобще обаче не се появи. „Обясниха, че отишли спешно в Централния им щаб в Лариса. Това е гавра. Наш министър им идва за трети път на крака, а те не проявяват никакво уважение. Да не говорим и за гръцките власти, които най-много да изпратят заместник областен управител, но не и свой министър”, заяви Веселин Дангов от Инициативния комитет на родните превозвачи.


„Ако трябва ще стоим с българските превозвачи до премахването на блокадата. Взел съм си дрехи”, категоричен беше министър Московски. Той каза, че фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите. Шефът на полицията на Серес не могъл да поеме ангажимент, че ще може да осигури буферна зона или коридор, по който да се освободи трасето. Министърът счита, че е крайно време Европейската комисия да се намеси. Той каза, че ще продължат да информират европейските институции и е изчерпал всичко, което е можело да бъде договорено помежду им. По думите му, гръцките фермери се подиграват зловещо с нас. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов увери, че подпомагането на шофьорите ще продължи в същия режим, ако нашите превозвачи решат да продължат с блокадата - ще им осигуряват храна и вода. 


Нашите превозвачи са категорични, че няма да вдигат блокадата, докато гърците не го направят и не започнат поетапно изтегляне на тракторите и селскостопанската техника, струпани край границата. „Искахме да се постигне споразумение на дипломатическо ниво, но нищо не се случи. Тук бе и гръцкият посланик у нас Димостенис Стоидис, но на практика нямаше с кого и той да води преговори. Тези фермери, които дойдоха са нелегитимни представители на протестиращите. Увериха, че отварят за 48 часа границата. Но докога? В понеделник отново ще я затворят и ще ни пускат ежедневни коридори. Вече видяхме какви са техните коридори. Не удържаха на думата си, че всеки ден ще осигуряват коридор за тирове от 11,00 до 16,00 часа.  Затова реагирахме ние и затворихме граничната бразда изцяло във вторник за всички моторни превозни средства”, сподели Веселин Дангов. Той и колегите му са доволни от получената подкрепа на своите действия от страна на нашето правителство. „Управляващите малко закъсняха с реакцията си, но по-добре късно, отколкото никога. Големият проблем е в бездействието на гръцките власти, които не направиха нищо, за да се реши по-рано този проблем”, твърдят родни шофьори. Те признаха, че се намират тираджии, които се опитват да ги провокират, но те не се поддават. Пети ден продължава контраблокадата на българските превозвачи на ГКПП Кулата, която е в отговор на незаконните действия на гръцките фермери, блокирали българската граница.


Затворена е напълно за МПС-та и границата при ГКПП-Илинден-Ексохи. Там контраблокадата започна в сряда в 14,00 часа. Не повече от 30 тира и 15 лека коли имаше на българска територия в съботния ден. Исканията на нашите шофьори са същите – гръцките фермери да се ометат от границата заедно с тракторите си.